Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες
Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα το προσδόκιμο ζωής των κοριτσιών που γεννήθηκαν φέτος είναι κατά 4,4 έτη υψηλότερο από εκείνο των αγοριών.
Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα το προσδόκιμο ζωής των κοριτσιών που γεννήθηκαν φέτος είναι κατά 4,4 έτη υψηλότερο από εκείνο των αγοριών, διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΠΟΥ στη Γενεύη ενόψει της παγκόσμιας ημέρας υγείας, το μέσο προσδόκιμο ζωής όλων των ανθρώπων αυξήθηκε από το 2000 μέχρι το 2016 κατά 5,5 χρόνια από 66,5 στα 72. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πολλές χώρες της υφηλίου. Η έρευνα αναφέρει ότι τα κορίτσια που γεννήθηκαν το 2019 θα φτάσουν κατά μέσο όρο τα 74,2 έτη έναντι 69,8 των αγοριών.
Γιατί είναι μεγαλύτερο το προσδόκιμο ζωής των γυναικών
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ βιολογικοί παράγοντες καθώς και τα κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς και συμπεριφορές που σχετίζονται με το φύλο εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής των γυναικών. Οι τελευταίες προσέχουν συχνά περισσότερο την υγεία τους σε σχέση με τους άνδρες. Αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ αποτείνονται συχνότερα σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ειδικά σε χώρες όπου παρατηρείται υψηλή θνησιμότητα λόγω επιδημιών φυματίωσης και Aids.
Το πρώτο διάγραμμα παρακάτω δείχνει το προσδόκιμο ζωής από τη γέννηση για άνδρες και γυναίκες.
Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, όλες οι χώρες είναι πάνω από τη διαγώνια γραμμή, πράγμα που σημαίνει πως σε όλες τις χώρες ένα νεογέννητο κορίτσι αναμένεται να ζήσει περισσότερο από ένα νεογέννητο αγόρι. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το γράφημα δείχνει ότι ενώ το γυναικείο πλεονέκτημα υπάρχει παντού, οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι μεγάλες. Στη Ρωσία οι γυναίκες ζουν 10 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, στο Μπουτάν η διαφορά είναι μικρότερη από μισό έτος.
Στις πλούσιες χώρες το γυναικείο πλεονέκτημα στη μακροβιότητα ήταν μικρότερο. Ας δούμε τώρα πώς το γυναικείο πλεονέκτημα στη μακροζωία έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Το επόμενο γράφημα περιγράφει το προσδόκιμο ζωής των ανδρών και των γυναικών κατά τη γέννηση στις ΗΠΑ από την περίοδο 1790-2014. Δύο σημεία ξεχωρίζουν. Πρώτον, υπάρχει ανοδική τάση: Οι άνδρες και οι γυναίκες στις ΗΠΑ ζουν πολύ, πολύ περισσότερο σήμερα από ό, τι πριν από έναν αιώνα. Αυτό συμβαδίζει με τις ιστορικές αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής σε όλο τον κόσμο. Και δεύτερον, υπάρχει ένα διευρυνόμενο χάσμα: Το γυναικείο πλεονέκτημα στο προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ μικρό, αλλά αυξήθηκε ουσιαστικά τον περασμένο αιώνα.
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο και γιατί άλλαξε στην πάροδο του χρόνου;
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαφορές στα χρωμοσώματα και τις ορμόνες μεταξύ ανδρών και γυναικών επηρεάζουν τη μακροζωία. Για παράδειγμα, τα αρσενικά τείνουν να έχουν περισσότερο λίπος γύρω από τα όργανα (έχουν περισσότερο «σπλαχνικό λίπος») ενώ οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερο λίπος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα («υποδόρια λίπη»). Η διαφορά αυτή προσδιορίζεται τόσο από το οιστρογόνο όσο και από την παρουσία του δεύτερου χρωμοσώματος Χ στις γυναίκες. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη μακροζωία επειδή το λίπος που περιβάλλει τα όργανα προβλέπει καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τι άλλο όμως μπορεί να συμβαίνει πέρα από τις βιολογικές διαφορές;
Δεν έχουμε μια οριστική απάντηση, αλλά έχουμε κάποιες ενδείξεις. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στις συνήθειες καπνίσματος μεταξύ των ανδρών έχουν επηρεάσει τα πρότυπα θνησιμότητας. Γνωρίζουμε ότι η ιατρική πρόοδος έχει επηρεάσει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες. Μια νέα μελέτη της Adriana Lleras-Muney και της Claudia Goldin, που εξετάζει τα μακροχρόνια δεδομένα για τις μολυσματικές ασθένειες, μας δίνει πληροφορίες για αυτόν τον μηχανισμό. Η έρευνά τους δείχνει πως στις ΗΠΑ οι μολυσματικές ασθένειες επηρέασαν δυσανάλογα τα θηλυκά μεταξύ 5 και 25 ετών τον 19ο αιώνα, καθώς μειώθηκε το βάρος των μολυσματικών ασθενειών τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, βοηθώντας δυσανάλογα τις γυναίκες.
Πηγή: ourworldindata.org
Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com