Γιατί πρέπει να σταματήσεις το junk food εδώ και τώρα
Τα junk foods είναι γεμάτα με συντηρητικά και δεν έχουν καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας.
Αν είχες μπροστά σου ένα μπολ με φρούτα και ένα πιάτο με κέικ σοκολάτας τι θα επέλεγες; Το πιο πιθανό (έλα πες την αλήθεια) θα ήταν το κέικ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε μια μπάρα δημητριακών και ένα σακουλάκι με πατατάκια. Οι περισσότερες το κάνουμε, μη γελιόμαστε! Και εντάξει μπορεί ένα κομμάτι σπιτικό κέικ να μην είναι τόσο ένοχο όπως το θεωρούμε, οι junk food επιλογές μας όμως μπορούν να καταστρέψουν σοβαρά την υγεία μας.
Πρόκειται για κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη.Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι όλα τα κέικ απαγορευτικά για την υγεία μας. «Μπορείς να τρως ένα σνακ ή κάτι που έφτιαξες μόνη σου, βάζοντας όλα τα συστατικά της συνταγής και παρόλο που δεν είναι 100% υγιεινό, εντούτοις να μην κάνει τόσο κακό στην υγεία σου», λέει ο Keri Glassman, διαιτολόγος και ιδρυτής του «Nutritious Life». Τα junk foods είναι γεμάτα με συντηρητικά και δεν έχουν καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας.
Δεν είναι όμως μόνο τα χάμπουργκερ και οι τηγανιτές πατάτες που κάνουν κακό στην υγεία σου. Οι έτοιμες σούπες, οι σάλτσες, τα δημητριακά, τα επιδόρπια γιαουρτιού, οι πρωτεϊνικές μπάρες, οι μαρινάδες, μπορεί όλα να φαίνονται αθώα, αλλά συνήθως περιέχουν πολλά συντηρητικά. Γι 'αυτό είναι καλό να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες πίσω από κάθε συσκευασμένο προϊόν. Ο Glassman παροτρύνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν να τρώνε οτιδήποτε περιέχει σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και trans λιπαρά.
Γιατί είναι επιβλαβή και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε
Το junk food δεν έχει καμία θρεπτική αξία, γνωρίζουμε όμως γιατί μας κάνουν τόσο κακό;Η απάντηση βρίσκεται στα σάκχαρα που περιέχουν! Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια σημαντική αιτία φλεγμονής και σε αυτή οφείλεται η παχυσαρκία και πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις. Έχει συνδεθεί με τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, τη λιπώδη ηπατική νόσο, την κυτταρική γήρανση και την κατάθλιψη. Ο Glassman λέει ότι συνδέεται επίσης με την ακμή, την ψωρίαση και τα πεπτικά προβλήματα. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως συναισθηματικοί λόγοι μας κάνουν να καταφεύγουμε στο γρήγορο φαγητό. Ο Glassman προτείνει να τρώει κανείς για ενδυνάμωση και όχι για συναισθηματικούς λόγους.
Ο Glassman συστήνει στους πελάτες του να τρώνε με μέτρο κάνοντας μια σωστή διατροφή. «Τρώτε μια ελεγχόμενη μερίδα κάνοντας την πιο θρεπτική επιλογή που μπορείτε. Για παράδειγμα, αν θέλεις να φας ένα Oreo, προτίμησε να φας ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας με ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο. Άλλοι τρόποι για να τρως συνειδητά είναι να επιλέγεις παγωτό μόνο από ένα συγκεκριμένο κατάστημα που φτιάχνει handmade παγωτό ή φάε μπισκότα που έχεις φτιάξει μόνη σου στο σπίτι. Θέλεις σούπα; Φτιάχτην μόνη σου. Το ίδιο ισχύει και για τις σάλτσες και τις μπάρες σου. Με το να μαγειρεύεις σπιτικό φαγητό όχι μόνο αποφεύγεις αυτόματα τα πρόσθετα συντηρητικά, εντούτοις κερδίζεις και νοστιμιά.
Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com