Ένα νέο εμβόλιο βάζει τέλος σε όσους έχουν αλλεργία στις γάτες
Oι ερευνητές έχουν αναπτύξει με επιτυχία ένα εμβόλιο που θα επιτρέψει στους πάσχοντες από αλλεργίες να αγκαλιάσουν την αγαπημένη τους γάτα, χωρίς να φοβούνται για τις επιπτώσεις.
Όποιος έχει αλλεργία στις γάτες γνωρίζει την ταλαιπωρία που υφίσταται με το πέρασμα του χρόνου δίπλα σε αυτά τα αξιολάτρευτα ζώα. Βήχας, φτέρνισμα, φαγούρα, κόκκινα μάτια είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα αυτής της αλλεργίας, η οποία είναι μια από τις πιο κοινές αλλεργίες που μπορεί να εκδηλώσει ο άνθρωπος δίπλα σε κατοικίδια ζώα. Τα καλά νέα είναι ότι οι ερευνητές έχουν αναπτύξει με επιτυχία ένα εμβόλιο που θα επιτρέψει στους πάσχοντες από αλλεργίες να αγκαλιάσουν την αγαπημένη τους γάτα, χωρίς να φοβούνται για τις επιπτώσεις.
Το εμβόλιο, το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια, δίνεται στις γάτες και όχι στους ανθρώπους. Οι αλλεργίες γάτας δεν προκαλούνται στην πραγματικότητα από τη γούνα, αλλά μάλλον από μια πρωτεΐνη που παράγεται στο σάλιο των ζώων και τους σμηγματογόνους αδένες του. Το εμβόλιο λειτουργεί με την ανάμιξη του Fel d 1. Αυτό προκαλεί ανοσοποίηση στις γάτες και ,όπως δείχνουν οι μελέτες, καταστρέφει αυτόματα τα συγκεκριμένα μόρια από μέσα τους, καθιστώντας τες λιγότερο αλλεργιογόνες στους ανθρώπους.
Καθώς οι αλλεργίες από γάτες αποτελούν την κύρια αιτία εγκατάλειψης από τους ανθρώπους, αυτό το εμβόλιο έρχεται να σώσει πολλά ζώα, βρίσκοντάς τους καταφύγιο. Μέχρι στιγμής, το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 54 διαφορετικές γάτες, σε τέσσερις μελέτες. Οι δοκιμές ήταν επιτυχείς, καθώς οι γάτες έδειξαν αρνητικά συμπτώματα και ως προς την αντίδραση στη θεραπεία. Τα πλήρη αποτελέσματα των δοκιμών έχουν δημοσιευθεί στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology. Η έρευνα διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα της Hypo Pet AG με έδρα τη Ζυρίχη, η οποία επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των αλλεργιών των κατοικίδιων ζώων. Υπό το φως των επιτυχημένων δοκιμών, η Hypo Pet πιέζει τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αρχές για να καταχωρήσουν τις μελέτες τους και να αρχίσουν να συζητούν πώς μπορούν να βγάλουν αυτό το εμβόλιο στην αγορά.
Πηγή: iflscience.com
Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com