Πρωτεϊνη μπιζελιού: γιατί όλοι πια έχουν εμμονή μαζί της;
Η πρωτεΐνη μπιζελιού αποτελεί βασικό συστατικό της Αγιουρβέδας και σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική είναι ένα πανίσχυρο φάρμακο που διατηρήσει δυνατό το συκώτι και βοηθάει πολύ την πέψη.
Μια έρευνα του 2018 από ερευνητές στο Abbott και το State University του Οχάιο, αποκάλυψε ότι μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών έχει έλλειψη πρωτεϊνών.
Όλο και πιο συχνά ακούμε για την πρωτεΐνη μπιζελιού, ένα συχνό συστατικό που χρησιμοποιούν οι vegans παγκοσμίως. Υπάρχουν όμως και αρκετοί άλλοι λόγοι για τους οποίους η πρωτεΐνη του μπιζελιού έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα.
Πρώτον γιατί είναι πιο εύκολο να το χωνέψουμε σε σχέση με τις περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες. Σε αφήνει επίσης να νιώσεις μια πληρότητα, είναι ασφαλές από αλλεργίες και ευαισθησίες τροφίμων και τέλος είναι καλό για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν μυική μάζα. Η πρωτεΐνη αραβοσίτου, η οποία προέρχεται από τα κίτρινα μπιζέλια, είναι μια εξαιρετικά καθαρή πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Αποτελεί μεγάλη πηγή σιδήρου, είναι επίσης πλούσια σε σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας ,είναι άφθονο στην λυσίνη (προάγει την αντοχή των οστών, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου), τη λευκίνη (για την οικοδόμηση μυών) και την αργινίνη (για την υγεία της καρδιάς, καταπολεμώντας τις φλεγμονές, τις αθλητικές επιδόσεις κ.α.). Υπάρχει όμως συζήτηση για το αν είναι " πρωτεΐνη, καθώς είναι χαμηλή στη μεθειονίνη (ενισχυτικό του μεταβολισμού).
Η πρωτεΐνη μπιζελιού αποτελεί βασικό συστατικό της Αγιουρβέδας και σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική είναι ένα πανίσχυρο φάρμακο που διατηρήσει δυνατό το συκώτι και βοηθάει στην πέψη. Πρόσφατα, μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η σκόνη πρωτεΐνης μπιζελιού μπορεί να μειώσει καρδιακές παθήσεις.