Ποιο είναι το «γόνιμο παράθυρό» σου και πόσο διαρκεί;
Η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την ίδια μέρα κάθε μήνα και μπορεί να διαφέρει κατά μία ή περισσότερες ημέρες από την αναμενόμενη ημερομηνία.
Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία και ποιες ημέρες είστε πιο γόνιμη. Μερικές γυναίκες μπορεί επίσης να θέλουν να γνωρίζουν τις γόνιμες μέρες τους για να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.
Πώς να υπολογίσετε την ωορρηξία σας
Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα περίπου την 14η ημέρα του κύκλου εάν ο μηνιαίος κύκλος είναι 28 ημέρες.
Εάν μια γυναίκα έχει ωορρηξία την 14η ημέρα, μπορεί να συλλάβει εκείνη την ημέρα ή εντός των επόμενων 24 ωρών.
Η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την ίδια μέρα κάθε μήνα και μπορεί να διαφέρει κατά μία ή περισσότερες ημέρες από την αναμενόμενη ημερομηνία.
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία μεταξύ της 11ης και 21ης ημέρας του κύκλου τους.
Το διάστημα αυτό του κύκλου γύρω από την ωορρηξία συνηθίζουμε να το ονομάζουμε το γόνιμο παράθυρο επειδή η πιθανότητα μιας γυναίκας για εγκυμοσύνη είναι υψηλότερη κατά τις μέρες αυτές.
Ωστόσο, επειδή το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει για έως και 5 ημέρες μέσα στο σώμα της γυναίκας, ακόμη και αν δεν υπάρξει επαφή κατά τη 14η ή 15η ημέρα, είναι ακόμα πιθανό να μείνει έγκυος, αν είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία από την 9η έως τη 13η ημέρα.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction, εξέτασε δεδομένα από 5.830 έγκυες γυναίκες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα μιας γυναίκας να κυοφορήσει αυξάνεται έντονα 7 ημέρες μετά την 1η ημέρα περιόδου. Αυτή η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι υψηλότερη στις 15 ημέρες και επιστρέφει στο μηδέν κατά 25 ημέρες.
Για τις γυναίκες στη μελέτη, η πιθανότητα να βρίσκονται μέσα στο γόνιμο παράθυρο ήταν:
2% την 4η ημέρα του κύκλου τους
58% την 12η ημέρα του κύκλου τους
5% κατά την 21η ημέρα του κύκλου τους
Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γυναίκες με τακτικούς κύκλους τείνουν να συλλάβουν νωρίτερα στον κύκλο τους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ευρήματα πρέπει να λειτουργούν μόνο ως κατευθυντήρια γραμμή καθώς κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και αντίστοιχα και ο κύκλος της.
Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές του τον Δρ. Παναγιώτη Ψαθά /Μαιευτήρα – Χειρουργό γυναικολόγο – με ειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τη Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life
Πηγή φωτογραφιών: pexels.com