Είναι φυσιολογικό να ξεχνάς πολύ συχνά;
Οι έρευνες γύρω από την υγεία του εγκεφάλου έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ν' αυξάνεται η εστίαση στην πρόληψη των νευρολογικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία.
Αλήθεια, έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ξεχνά πολύ συχνά ή να μη θυμάται σημαντικά γεγονότα που έχουν συμβεί πρόσφατα; Οι έρευνες γύρω από την υγεία του εγκεφάλου έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ν' αυξάνεται η εστίαση στην πρόληψη των νευρολογικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία.
Ολοένα και περισσότερες γυναίκες έχουν πρόβλημα με τη μνήμη τους. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες ή ψυχολογικούς; Μήπως η τεχνολογία ευθύνεται για την μείωση της μνήμης μας; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί...
Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο και, όπως και τα υπόλοιπα όργανά μας, σταδιακά αρχίζει να «γερνάει» με την πάροδο των χρόνων. «Υπάρχει επιβράδυνση στην ταχύτητα επεξεργασίας μας», εξηγεί η Δρ. Alicia Parker, επίκουρη καθηγήτρια γνωστικής και συμπεριφορικής νευρολογίας στο Ινστιτούτο Glenn Biggs για το Αλτσχάιμερ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. "Η αντανακλαστική μας ικανότητα μειώνεται, γι 'αυτό και μπορεί να μη θυμόμαστε εύκολα ονόματα».
Τι μπορώ να κάνω για να επιβραδύνω το πρόβλημα
Πριν αρχίσεις να διπλοτσεκάρεις γεγονότα και καταστάσεις όπως να ελέγξεις αν έκλεισες το θερμοσίφωνο ή αν πήρες το κινητό, μάθε ότι υπάρχουν καλά και καλά νέα! Τα κακά νέα: Δεν μπορείς να σταματήσεις τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου.
Τα καλά νέα: Μπορείς να την επιβραδύνεις. Ο Δρ Parker λέει ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που που «γυμνάζουν« και βοηθούν την καλή υγεία του εγκεφάλου μας. Μόλις 30 λεπτά αερόβιας γυμναστικής (τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα) μπορούν να βοηθήσουν την καλή λειτουργία της καρδίας μας, ώστε να αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλός μας. Μια δίαιτα υψηλή σε λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες, μαζί με την κατανάλωση ψαριών (2-3 φορές την εβδομάδα) έχει αποδειχθεί επίσης πολύ βοηθητική. «Η κατανάλωση ψαριών λειτουργεί καλύτερα στον εγκέφαλό μας από το να παίρνουμε απλά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ωμέγα-3», λέει ο Parker. . «Η χρήση του smartphone μας απαιτεί να χρησιμοποιούμε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου μας", συνεχίζει. «Και είναι πάντα καλό να είσαι κοινωνικά ενεργή και να επικοινωνείς με τους ανθρώπους για να τονωθεί ο εγκέφαλός σου, είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε μέσω online επικοινωνίας». Ακόμα και το να παίζεις online παιχνίδια μπορεί να βοηθήσει, όπως και τα crosswords, το Sudoku και άλλα παζλ ή τα σταυρόλεξα. Όλα αυτά είναι καλές μέθοδοι για να κρατάμε το μυαλό μας σ' εγρήγορση", διαβεβαιώνει ο Parker.
Πότε πρέπει ν' ανησυχώ
Το να ξεχάσεις ένα όνομα, δεν αποτελεί πρόβλημα. Το να ξεχάσεις όμως ολόκληρες συνομιλίες ή το πώς πήγες κάπου, αυτό χτυπάει καμπανάκι κινδύνου! Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι δείγμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος και θα πρέπει να ελεγχθεί από το γιατρό σου. «Αυτός ο τύπος προβλημάτων με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη ή τον προσανατολισμό μπορεί να περιέχει έναν τύπου Alzheimer», λέει ο Parker. Ο Parker εξηγεί ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί αργές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η θεραπεία για τη σταθεροποίηση των αλλαγών στον εγκέφαλο. Αν και η νόσος Αλτσχάιμερ (και παρόμοιες ασθένειες) αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν αρκετές, λιγότερο απειλητικές αιτίες για τις αλλαγές της μνήμης και οι περισσότερες είναι ευκόλως θεραπευτικές. Ορισμένα φάρμακα, για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν την προσοχή και τη συγκέντρωση. Ένας άλλος ένοχος; Άπνοια ύπνου. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σου κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Αν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία για τη μνήμη σου, συμβουλέψου τον γιατρό σου!