Τα οφέλη για την υγεία από τον περιορισμό των θερμίδων έχουν μελετηθεί εδώ και δεκαετίες. Τώρα όμως οι επιστήμονες πλησιάζουν περισσότερο στην απάντηση του γιατί και του πόσο η νηστεία καταπολεμά τη γήρανση.
Είναι πολύπλοκο, αλλά μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους και άλλα ζώα έχουν δείξει ότι η νηστεία βελτιστοποιεί το μεταβολισμό και την ενέργεια και αυξάνει την κυτταρική προστασία, επαναπρογραμματίζοντας το στρες και τα μεταβολικά μονοπάτια. Αυτό επιτυγχάνεται με την απώλεια του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προκαλούν πρόωρη βλάβη στα κύτταρα (ένας παράγοντας κλειδί στη διαδικασία γήρανσης).
Και υπάρχουν περισσότερα καλά νέα από αυτό!Η νηστεία προστατεύει επίσης τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και νευροεκφυλισμό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την μακροζωία. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι μια πτώση του σακχάρου στο αίμα που προκαλείται από τη νηστεία απαιτεί από τα κύτταρα μας να αγωνιστούν σκληρότερα για να βρουν ενέργεια αλλού, συμπεριλαμβανομένων των λιπωδών κυττάρων, πράγμα που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Από επιστημονική άποψη, οξειδωτικό στρες έχουμε όταν παράγοντε πολλές ελεύθερες ρίζες. Αυτά είναι μόρια με πολύ ασταθή ηλεκτρόνια που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα μας και την ικανότητά τους να «επισκευάζονται», κάτι που πιστεύεται ότι προκαλείται κυρίως από μιτοχόνδρια που λειτουργούν με κακή λειτουργία.
Γι 'αυτό μας λένε να τρώμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα, μούρα, αγκινάρες, κόκκινο λάχανο, λάχανο, πεκάν και μαύρη σοκολάτα.
Η αγορά αντιοξειδωτικών αντιγηραντικών προϊόντων ομορφιάς προβλέπεται να αυξηθεί στην βιομηχανία 150 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. Έτσι, παρόλο που η επιστήμη δεν έχει ακόμη καθορίσει όλες τις λεπτομέρειες για το πώς η νηστεία βοηθά στη διαδικασία οξειδωτικού στρες των ελεύθερων ριζών, η έρευνα που εξετάζει την επίδραση της νηστείας στα κύτταρα (όχι απώλεια βάρους) έχει βρει αρκετά εκπληκτικά αποτελέσματα όταν πρόκειται για την υγεία και τη μακροζωία των κυττάρων μας.
Σε μια μελέτη νηστείας, σε διάστημα έξι εβδομάδων, οι άνθρωποι έτρωγαν στο 175% της κανονικής καθημερινής πρόσληψης θερμίδων τους και στις μέρες νηστείας έφαγαν μόνο το 25%. Έφαγαν ζυμαρικά, σάντουιτς, παγωτά και άλλα γλυκά επιδόρπια. Το αποτέλεσμα; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα όσων συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν περισσότερα copies ενός γονιδίου που εμπλέκονταν στην πρόληψη των ελεύθερων ριζών και στη βελτίωση της αποκατάστασης των κατεστραμμένων κυττάρων.
Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό έχει νόημα αν αναλογιστούμε την ιδιότητα του ανθρωπου ως κυνηγός, όπου οι πρόγονοί μας παρέμειναν αδύνατοι ακόμη κι αν δεν είχαν φαγητό να φάνε για ημέρες. Παρόλ' αυτά απαιτείται περισσότερη έρευνα και δεν συνιστούν οι ειδικοί να ξεκινήσει κάποιος ξαφνικά νηστεία αν δεν έχει πάρει σαφείς οδηγίες από τον γιατρό ή τον διατροφολόγο του.