Οι απαραίτητες συμβουλές για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι μετά τον τοκετό
Είσαι νέα μητέρα; Φρόντισε τον εαυτό σου, μετά τον τοκετό!
Η μητρότητα είναι γεμάτη από χαρές και προκλήσεις. Εδώ θα διαβάσεις δοκιμασμένες συμβουλές για το πως να φροντίσεις τον εαυτό σου μετά τον τοκετό.
Η περίοδος της λοχείας αρχίζει μετά τη γέννηση του παιδιού και τελειώνει όταν το σώμα της μητέρας έχει σχεδόν επιστρέψει στη προ- εγκυμοσύνης κατάσταση. Αυτή η περίοδος διαρκεί συνήθως έξι έως οκτώ εβδομάδες.
Κατά την περίοδο της λοχείας η μητέρα βιώνει πολλές αλλαγές, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά καθώς «εκπαιδεύεται» στο ρόλο της, ως μητέρα και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Είναι μια περίοδος προσαρμογής και για τους δύο γονείς που μαθαίνουν πλέον να λειτουργούν ως οικογένεια.
Φρόντισε τον εαυτό σου για να ανακτήσεις γρήγορα τις δυνάμεις σου.
Αυτή την περίοδο είναι απαραίτητο να ξεκουράζεσαι και να τρέφεσαι σωστά, ιδιαίτερα αν θηλάζεις. Ένας αδύναμος οργανισμός είναι πιο ευάλωτος από ιώσεις και μικρόβια. Ζήτα βοήθεια από το οικογενειακό ή το φιλικό σας περιβάλλον, για τις πρώτες ημέρες που θα είσαι στο σπίτι με το μωρό ή τα μωρά σου ή αν έχεις τη δυνατότητα εξασφάλισε μόνιμη βοήθεια στο σπίτι τουλάχιστον μέχρι να βρείς τους ρυθμούς σου.
Ξεκούραση
Είναι γνωστό ότι τα μωρά έχουν διαφορετικό ωράριο ύπνου από ό, τι οι ενήλικες. Ένα τυπικό νεογέννητο ξυπνά περίπου κάθε τρεις ώρες και πρέπει να τραφεί, να αλλαχθεί και να παρηγορηθεί. Οι γονείς που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά, ιδιαίτερα η μητέρα, μπορεί να εξαντληθούν από την αϋπνία και την κούραση.
Κι επειδή δεν αποκλείεται, να κάνετε μήνες για να καταφέρετε να κοιμηθείτε ένα συνεχόμενο οκτάωρο, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σε βοηθήσουν να βρεις τρόπους, ώστε να ξεκουράζεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο:
- Κατά τις πρώτες εβδομάδες, φρόντισε να αναθέτεις, αν όχι όλα, τα περισσότερα από τα προηγούμενα καθήκοντα και τις ευθύνες σου σε άλλους, ώστε να ασχοληθείς με τις ανάγκες του μωρού και τη φροντίδα του εαυτού σου.
- Κοιμήσου όταν κοιμάται το μωρό. Αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι μόνο λίγα λεπτά ξεκούρασης την ημέρα, αλλά πρακτικά προστίθενται στο συνολικό χρόνο της ξεκούρασής σου.
- Κράτα το μωρό κοντά σου τη νύχτα, κατά τις πρώτες 30 – 40 ημέρες, μέχρι να “στρώσει” το πρόγραμμά του, ώστε να μην τρέχεις σε άλλο δωμάτιο κάθε λίγο για το τάισμα, ή για να ελέγξεις τους ήχους που ακούς κι ότι όλα είναι καλά.
- Πολλοί νέοι γονείς απολαμβάνουν τις επισκέψεις από φίλους και συγγενείς, αλλά οι νέες μητέρες δεν πρέπει να νιώθουν υποχρεωμένες για κοινωνικές επαφές.
- Βάλε στο πρόγραμμά σου λίγα λεπτά εξόδου από το σπίτι, για περπάτημα κάθε ημέρα. Επίσης μπορείς να κάνεις και ολιγόλεπτες ασκήσεις οι οποίες συνιστώνται μετά τον τοκετό.
- Αν θηλάζεις ίσως θα μπορούσες μετά τις δύο ή τρεις πρώτες εβδομάδες θηλασμού να συλλέγεις το γάλα σας ώστε σιγά σιγά, να εισάγεις τη σίτιση του μωρού με μπουκάλι, όποτε το κρίνεις απαραίτητο. Έτσι θα μπορεί και κάποιος άλλος να ταΐσει το μωρό σου κι εσεύ να έχετε περισσότερο χρόνο για ύπνο ή για άλλες δουλειές, εκτός σπιτιού.
Διατροφή
Το σώμα της μητέρας έχει υποστεί πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και με τη γέννηση του μωρού. Χρειάζεται λοιπόν να αναρρώσει και να επανέλθει. Εκτός από την ανάπαυση, είναι απαραίτητη και η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα εκείνα τα συστατικά, που θα βοηθήσουν στην ανάκτηση των δυνάμεων της γυναίκας, έτσι ώστε να μπορεί να είναι υγιής και δραστήρια και σε θέση να φροντίζει το μωρό της.
Προγραμμάτισε τα δικά σου γεύματα ιδιαίτερα, όταν θηλάζεις. Πολλές μητέρες κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό είναι πολύ κουρασμένες και πολύ απασχολημένες με αποτέλεσμα να ξεχνούν τη δική τους ανάγκη για φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό και για τις ίδιες και για το μωρό, να τρέφονται σωστά πριν θηλάσουν αλλά ακόμη κι αν δεν θηλάζουν θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για να ανταποκριθούν στο νέο τους ρόλο.
Μαζί με ισορροπημένα γεύματα, οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αυξήσουν και τα υγρά που πίνουν. Το νερό, το γάλα και οι χυμοί φρούτων είναι άριστες επιλογές. Είναι χρήσιμο επίσης να έχεις μια κανάτα με νερό και μερικά υγιεινά σνακ δίπλα στο κρεβάτι σου ή την καρέκλα που κάθεσαι για να θηλάσεις.
Συμβουλέψου το γιατρό σου ή ένα διαιτολόγο, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη διατροφή μετά τον τοκετό και κατά τον θηλασμό.
Συναισθήματα μετά τον τοκετό
Η γυναίκα αμέσως μετά τον τοκετό της επιστρέφει στο σπίτι συνήθως μετά το 3ο-6ο 24ωρο. Αν είσαι νέα μαμά πηγαίνοντας στο σπίτι καλό θα ήταν να έχεις στο νου σου κάποια συνήθη συναισθήματα και καταστάσεις που μπορεί να βιώσεις, ώστε να προλάβεις ενδεχόμενο άγχος και ανησυχία.
Συγκεκριμένα καλό θα ήταν να λάβεις υπόψιν σου ότι:
- το συναίσθημα της μητρότητας είναι διαρκώς αναπτυσσόμενο και δεν «εγκαθίσταται» αμέσως μετά τη γέννα.
- είθισται να δημιουργείται μια ισχυρή σχέση μεταξύ μητέρας – παιδιού, η οποία ενδέχεται να διαταράξει την προηγούμενη σχέση του ζευγαριού.
- η ψυχολογική σου κατάσταση σε μεγάλο βαθμό είναι απόρροια της ανακατανομής των ορμονών σου.
- κατά τις πρώτες εβδομάδες θα υπάρχει κούραση και αϋπνία λόγω της επισταμένης φροντίδας που χρειάζεται το μωρό και ίσως αυτό να επισκιάζει τη χαρά σου μέχρι να βρείς ξανά τους ρυθμούς σου.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η παθητική γυμναστική (απλές γυμναστικές ασκήσεις) όχι μόνο εξασφαλίζει καλύτερη κίνηση στις αρθρώσεις και στους μύες, αλλά βοηθά στην έκκριση των ενδορφινών, ουσίες οι οποίες προκαλούν ευεξία, αντισταθμίζοντας την ανησυχία και τον φόβο που προέρχονται από τις καινούργιες και συνεχείς ευθύνες.
Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές του τον Δρ Παναγιώτης Ψαθάς /Μαιευτήρα – Χειρουργό γυναικολόγο – με ειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τη Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life