

Μπορεί το ξυπνητήρι να προκαλέσει βλάβη στην υγεία μας; Αλήθεια έχεις μετρήσει πόσες φορές πατάς το κουμπί αφύπνισης στο κινητό σου πριν ξυπνήσεις;
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη που συντάχθηκε από τους εμπειρογνώμονες ψυχικής υγείας και νευροεπιστήμης Matt Janes και Michael Banissy, αυτά τα λίγα λεπτά επιπλέον ύπνου το πρωί μπορεί να φαίνονται δελεαστικά, αλλά μπορεί να κάνουν κακό στην ψυχική μας υγεία.
Το πάτημα του κουμπιού της «αναβολής» στο ξυπνητήρι ή το κινητό επανειλημμένα, κακοποιεί το νευρικό μας σύστημα όπως μας προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οφείλεται σε λεπτομέρειες που μπορεί να μας φαντάζουν μικρές, αλλά στην ουσία είναι καταλυτικές.
Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε, η χρόνια ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η υγεία μας δεν στηρίζεται μόνο στην ποσότητα του ύπνου αλλά και στην ποιότητας. Το νευρικό μας σύστημα ελέγχει όλες τις φυσιολογικές και βιοχημικές διαδικασίες στο σώμα μας, από την αναπνοή έως τις καρδιαγγειακές λειτουργίες και την πέψη. Αυτό το σύστημα αποτελείται από δύο κλάδους: το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό, που δουλεύουν παράλληλα μεταξύ τους.
Το συμπαθητικό κινδυνεύει περισσότερο από το άγχος και την αναταραχή της κατάθλιψης και επιρρεάζεται πολύ από την πίεση της καθημερινότητας. Για το συμπαθητικό κομμάτι, το πάτημα του κουμπιού αναβολής προκαλεί περισσότερη πίεση σε ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα. Γι αυτό οι επιστήμονες συνιστούν να σετάρουμε το ξυπνητήρι μας στην ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε, και όταν χτυπήσει, να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Μάλιστα, το καλύτερο είναι να βάλουμε το ξυπνητήρι κάθε μέρα την ίδια ώρα. Η συνέπεια στην ώρα που πέφτουμε για ύπνο και ξυπνάμε το πρωί, θα μας βοηθήσει να χτίσουμε ένα υγιές βιολογικό ρολόι ώστε σιγά σιγά να ξυπνάμε χωρίς να χρειάζεται καν να χτυπήσει το ξυπνητήρι.