Μπορεί το μπρόκολο να βοηθήσει στη θεραπεία της σχιζοφρένειας;
Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει εντυπωσιακά ευρήματα για την εγκεφαλική αυτή διαταραχή!
Οι τρέχουσες θεραπείες σχιζοφρένιας βασίζονται σε φάρμακα που αρκετές φορές έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ωστόσο, μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφαραφάνη θα μπορούσε να μειώσει (ή ακόμη και να αποτρέψει) τα συμπτώματα της κατάστασης.
Πολλοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια αντιμετωπίζουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητά τους. Ωστόσο, όσοι ζουν με την συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να δυσκολευτούν να αναζητήσουν θεραπεία. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σχιζοφρένεια επηρεάζει περισσότερους από 21 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά περισσότεροι από τους μισούς αυτούς δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα.
Οι ερευνητές του Κέντρου Σχιζοφρένιας John Hopkins στη Βαλτιμόρη, MD, πιστεύουν ότι μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη σχιζοφρένεια και χρησιμοποίησαν ένα συστατικό από το μπρόκολο για να το αποτρέψουν.Έχουν δημοσιεύσει πρόσφατα ορισμένες μελέτες που εξετάζουν αυτή την ανισορροπία.
Διαφορές στον εγκέφαλο
Το πρώτο στάδιο της ανάλυσής τους, τα ευρήματα των οποίων εμφανίζονται στην JAMA Psychiatry, περιελάμβανε μελέτη των διαφορών του εγκεφάλου μεταξύ των ανθρώπων με σχιζοφρένεια και των ανθρώπων χωρίς αυτήν. Συνολικά, εξέτασαν 81 άτομα με σχιζοφρένεια από το Κέντρο Σχιζοφρένιας John Hopkins, καθώς και 91 άτομα που δεν είχαν σχιζοφρένεια. Αυτοί στην πρώην ομάδα είχαν το πρώτο επεισόδιο ψύχωσής τους τα τελευταία 2 χρόνια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν μαγνήτη για να μετρήσουν πέντε περιοχές του εγκεφάλου. Αυτές οι διαδικασίες έδειξαν τα επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Κατά μέσο όρο, τα άτομα με σχιζοφρένεια είχαν 4% λιγότερο από το χημικό γλουταμινικό στην περιοχή του πρόσθιου φλοιού του φλοιού. Υπάρχει μια θεωρία από τη δεκαετία του '80 που το γλουταμινικό παίζει ρόλο στην εμφάνιση της σχιζοφρένειας.
Ελέγχοντας τα χημικά
Η δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα φάρμακο για να απελευθερώσουν και να αποθηκεύσουν γλουταμινικό όταν χρειαζόταν. Τα βλαστάρια μπρόκολου περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφαραφάνη, η οποία μπορεί να μεταβεί σε ένα γονίδιο που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο από το ένζυμο που μετατρέπει το γλουταμινικό σε γλουταθειόνη. Η τελική μελέτη, προσπάθησε να αντιγράψει τα αποτελέσματα γλουταθειόνης της σουλφοραφάνης σε υγιείς ανθρώπινους εγκεφάλους. Τέσσερις γυναίκες και πέντε άντρες έλαβαν δύο ημερήσιες δόσεις σουλφοραφίνης 100 μικρομορίων για 7 συνεχόμενες ημέρες. Οι κάψουλες ήρθαν με τη μορφή εκχυλίσματος βλάστησης μπρόκολου. Τα δεδομένα MRS που εξετάζουν τρεις περιοχές του εγκεφάλου πριν και μετά τη λήψη του συμπληρώματος έδειξαν ότι, μετά από μια εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 30% των επιπέδων γλουταθειόνης.
Μια πιθανή μέθοδος πρόληψης
Πολύ περισσότερη έρευνα για δοσολογίες και χρονοδιαγράμματα θα είναι απαραίτητη για να δούμε αν η σουλφαραφάνη είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των συμπτωμάτων σχιζοφρένειας, λένε οι επιστήμονες. Η μελέτη σε μικρή κλίμακα διαπίστωσε, ωστόσο, ότι οι μόνες αρνητικές παρενέργειες ήταν οι ανεπιθύμητες ενέργειες του στομάχου. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η σουλφαραφάνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα σημερινά αντιψυχωσικά φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη σχιζοφρένεια. Το συμπλήρωμα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση της κατάστασης, λέει ο Δρ Akira Sawa, Ph.D., διευθυντής του Κέντρου Σχιζοφρένιας John Hopkins.