Τι συμβαίνει όταν παθαίνεις αλλεργία από τα κοσμήματά σου
Πώς να το αντιμετωπίσεις.
Όταν φοράς ένα λαμπερό «στολίδι» στο χέρι σου ή ένα ζευγάρι μακριά υπέροχα σκουλαρίκια στα αυτιά σου σε κάνει να νιώθεις εντυπωσιακή και όμορφη, έτσι δεν είναι; Είναι απόλυτα λογικό καθώς η γυναικεία μας φύση θέλει να σαγηνεύει σε κάθε κίνησή μας. Οι περισσότεροι λένε πως είναι ασφαλές αν τα κοσμήματά μας αποτελούνται από χρυσό ή ασήμι όμως πολλές φορές ακόμα και αυτά τα μέταλλα μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργίες στο δέρμα μας.
Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, μια αλλεργία που οφείλεται σε μέταλλα παρουσιάζεται συνήθως με τον εξής τρόπο: Όταν έρχεσαι σε επαφή με το μέταλλο στο οποίο έχεις ευαισθησία, είτε με παρατεταμένη επαφή (όταν φοράς το κολιέ σου) είτε με σύντομη επαφή (όταν απλώς το πιάνεις στο χέρι σου), τα κύτταρα του δέρματος σου απορροφούν μικρά σωματίδια του μετάλλου, τα οποία στη συνέχεια μετακινούνται στους λεμφαδένες σου. Στη συνέχεια, όπως σε κάθε αλλεργία, το σώμα σου αποκρίνεται σε αυτά τα σωματίδια σαν να είναι επικίνδυνα («ξένοι εισβολείς») και τους επιτίθεται με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεδομένου ότι αυτή είναι γενικά μια τοπική αντίδραση, αυτή η ανοσολογική απόκριση εμφανίζεται συνήθως ως επιφανειακή δερματίτιδα, ως ένα εξάνθημα δηλαδή, που μπορεί να εμφανίστει με φαγούρα, ερυθρότητα, πρήξιμο ή ακόμη και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, φουσκάλες στο δέρμα.
Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις αλλεργία στα μέταλλα
Ο λόγος που συχνά αντιμετωπίζει κάποιος αλλεργίες από μεταλλικά αντικείμενα (και κυρίως κοσμήματα που φορά καθημερινά και έρχονται σε επαφή με το δέρμα του), είναι επειδή ενώ ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει αλλεργία σε οποιοδήποτε είδος μετάλλου, οι πιο συχνές αλλεργίες μετάλλων ,σύμφωνα με το Cleveland Clinic, είναι το νικέλιο, το κοβάλτιο και το χρώμιο.
Εάν βρίσκεσαι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν αλλεργία σε μέταλλα, δεν είσαι μόνη. Μια μελέτη του 2014 για την Ανοσολογική Έρευνα ανέφερε ότι περίπου το 15% των ανθρώπων επηρεάζεται από αυτόν τον τύπο αλλεργίας. Είναι στην πραγματικότητα η πιο κοινή αλλεργική αντίδραση που σχετίζεται με το χώρο εργασίας και είναι επίσης το πιο κοινό αλλεργιογόνο που μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή.
Εάν λοιπόν παρατηρείς ότι ορισμένα κοσμήματα σου προκαλούν ερεθισμό, καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον δερματολόγο ή τον αλλεργιολόγο σου, ώστε με τα κατάλληλα tests να είσαι σίγουρη για το τι πρέπει ν' αποφεύγεις. Σύμφωνα με την Κλινική Cleveland, όταν ένας άνθρωπος έχει εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση σε ένα μέταλλο, κάθε φορά που θα έρχεται σε επαφή με αυτό, είναι πιθανό να έχει την ίδια αντίδραση.
Image: pexels.com