Πόσοι άνθρωποι έχουν πραγματικά μπλε μάτια;
Αν και το μπλε είναι το δεύτερο πιο κοινό χρώμα στους ανθρώπους, μόνο 8-10% του πληθυσμού μπορεί να καυχηθεί για το απόλυτο μπλε του ματιού του.
Όπως αποδεικνύεται, το χρώμα των ματιών μας μπορεί να προσελκύσει τους άλλους και να εντυπωσιαστούν από εμάς. Μια γατίσια μπλε ματιά δε συγκρίνεται με τίποτα, δε συμφωνείς; Αν και το μπλε είναι το δεύτερο πιο κοινό χρώμα στους ανθρώπους, μόνο 8-10% του πληθυσμού μπορεί να καυχηθεί για το απόλυτο μπλε του ματιού του. Όπως ίσως μάντεψες, τα καστανά μάτια καταλαμβάνουν την πρώτη θέση.
Τα μπλε μάτια είναι τα πιο συνηθισμένα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σκανδιναβία. Και ενώ είναι αναμφίβολα αρκετά σπάνια, τα πράσινα μάτια είναι ακόμη πιο σπάνια, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 2% του πληθυσμού. Τα άτομα με μελί και κεχριμπαρένια μάτια αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του πληθυσμού. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει γκρίζα μάτια. Με την πάροδο των ετών, το ποσοστό των ανθρώπων με μπλε μάτια έχει μειωθεί σημαντικά, οπότε όσοι τα διαθέτουν θα πρέπει να θεωρούνται τυχεροί, ειδικά όταν ανακαλύπτουν περισσότερα για το «ευτυχές γενετικό ατύχημα» που συνέβη για τη δημιουργία του μοναδικού αυτού χρώματος των ματιών.
Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, κάποιος που ζούσε στην Ευρώπη ήταν το πρώτο άτομο που βίωσε τη μετάλλαξη που προκαλεί μπλε μάτια (σύμφωνα με το World Atlas). Ουσιαστικά, η μετάλλαξη είχε ως αποτέλεσμα ένα διακόπτη που απενεργοποίησε τον γενετικό μηχανισμό που κάνει τους ανθρώπους να έχουν καστανά μάτια. Αυτό το συγκεκριμένο άτομο είναι ο πρόγονος όλων εκείνων που έχουν μπλε μάτια σήμερα.
Το χρώμα των ματιών ενός ατόμου καθορίζεται από πολλά γονίδια που ελέγχουν την παραγωγή μελανίνης σε μια ίριδα. Δεδομένου ότι αυτά τα γονίδια μεταδίδονται από τους γονείς σας, είναι πιθανότερο να μην πάρετε το ακριβές χρώμα των ματιών τους. Αν και τα μπλε μάτια αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% του πληθυσμού σε πολλές σκανδιναβικές χώρες, ο αριθμός των ατόμων με μπλε μάτια στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη μειώθηκε τον περασμένο αιώνα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Human Biology. Μεταξύ 1905 και 1951, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των μωρών με μπλε μάτια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 25%. Φαντάσου στον υπόλοιπο κόσμο!
IMAGE: PEXELS.COM