Ο λόγος για τον οποίον τα λαδί μάτια φαίνεται να αλλάζουν χρώμα
Γιατί είναι πολύ εντυπωσιακά αλλά και μοναδικά.
Εάν συγκαταλέγεσαι στις τυχερές γυναίκες που έχουν λαδί μάτια, πιθανότατα έχεις ακούσει δεκάδες σχόλια σ' όλη τη διάρκεια της ζωή σου για το πώς αλλάζει το χρώμα τους ανάλογα με τα ρούχα που φοράς ή με τις διακυμάνσεις του καιρού. Για το πόσο σμαραγδί γίνονται όταν φοράς πράσινα αλλά και για το πώς αλλάζουν με κάποια άλλα χρώματα και φαίνονται σοκολατί, χρυσά ή καστανά.
Ίσως πάλι έχεις δοκιμάσεις πολλές σκιές που ανάλογα με τις αποχρώσεις τους, τα μάτια σου παίρνουν ένα γατίσιο ή πιο αθώο βλέμμα! Ενώ η γενετική είναι φυσικά ο λόγος πίσω από το χρώμα των ματιών σου, ο λόγος για τον οποίο τα λαδί μάτια φαίνεται να αλλάζουν χρώμα έχει μια τελείως διαφορετική επιστημονική εξήγηση.
Ενώ τα άτομα με μπλε, καφέ ή πράσινα μάτια φαίνεται συνήθως να έχουν μονόχρωμες ίριδες, τα λαδί μάτια έχουν πολλά διαφορετικά χρώματα κατανεμημένα σε ολόκληρη την ίριδα σε διαφορετικά μοτίβα, και έτσι κανένα ζευγάρι λαδί ματιών δεν μοιάζει με κάποιο άλλο. Τα χρωματικά μοτίβα στα λαδί μάτια ξεκινούν με ένα δαχτυλίδι γύρω από την κόρη. Αυτός ο δακτύλιος είναι συνήθως, αλλά όχι πάντα, σε καφέ απόχρωση. Στη συνέχεια, καθώς «προχωράμε προς τα έξώ» εμφανίζεται ένας άλλος δακτύλιος με άλλο χρώμα, ακολουθούμενος από έναν άλλο, σε διαφορετικό μοτίβο. Μερικές φορές αυτά τα χρώματα είναι χρυσά ή πράσινα ή ακόμα και πορτοκαλί ή μπλε. Τα λαδί μάτια «μπορεί να έχουν κιτρινωπό καφέ, σκούρο καφέ ή πορτοκαλί καφέ γύρω από κάθε κόρη».
Η επιστήμη πίσω από τα λαδί μάτια
Τι λέει η επιστήμη για τα λαδί μάτια; Ας το εξηγήσουμε: η μελανίνη, που είναι υπεύθυνη και για το χρώμα του δέρματός μας, είναι υπεύθυνη και για το χρώμα των ματιών μας. Και όπως ακριβώς με το δέρμα μας, όσο περισσότερο μελανίνη έχουμε, τόσο πιο σκούρα εμφανίζονται και τα μάτια μας. Πώς εξηγείται όμως η εναλλαγή των χρωμάτων στα λαδί μάτια; Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο Tyndall, το οποίο είναι παρόμοιο με το φαινόμενο που κάνει τόσο τον ωκεανό όσο και τον ουρανό να φαίνεται μπλε.
Βασικά, ο τρόπος με τον οποίο διαχέεται το φως σε συνδυασμό με το επίπεδο της μελανίνης σε διάφορα μέρη του ματιού καθορίζει τον τρόπο εμφάνισης των λαδί ματιών. Όπου υπάρχει καφέ, υπάρχει αφθονία μελανίνης, ενώ το χρυσό, το πράσινο ή το κεχριμπάρι χρώματα περιέχουν λιγότερη μελανίνη.
Και τι γίνεται με το μπλε;
Το μπλε στην πραγματικότητα δεν έχει καθόλου μελανίνη αλλά ο τρόπος με τον οποίο το φως «παίζει» επάνω στο μάτι και διασκορπίζεται ,κάνει αυτό το τμήμα της ίριδας να φαίνεται μπλε, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ωκεανό και τον ουρανός. Εμφανίζονται μπλε γιατί δεν περιέχουν κανένα χρώμα.