Ναι, μπορείς να απολαύσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ακόμα κι αν κάνεις διατροφή
9 πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε ν' απολαύσουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς ενοχές.
Ποιος δεν αγαπά το καλό φαγητό! Ειδικά αυτές τις ημέρες που το σπίτι έχει γεμίσει με μυρωδιές χριστουγεννιάτικες, γιορτινές, τα πάντα σε κάνουν να θέλεις να ξεκλέβεις και μια λιχουδιά καθώς περνάς από την κουζίνα. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, μπισκότα, τσουρέκια και ένα σωρό άλλα γλυκά είναι μόνο η αρχή!
Όλοι ανυπομονούμε να συγκεντρωθούμε -έστω και λιγοστοί φέτος- γύρω από το εορταστικό τραπέζι, να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας φίλους ή συγγενείς και να νιώσουμε για λίγο τη μαγεία και τη χαρά των γιορτών.
Οι εκτιμήσεις για το πόσο υπερβολικά τρώμε την ημέρα των Χριστουγέννων φτάνουν περίπου το ποσοστό των 6.000 θερμίδων. Αυτό είναι 3500-4000 θερμίδες περισσότερο από ό, τι χρειαζόμαστε και περισσότερο από αρκετό για να προσθέσουμε λίπος που δε χρειαζόμαστε. Και να φανταστείς πως η ημέρα των Χριστουγέννων είναι μόνο μία μέρα τον χρόνο... Είναι εύκολο λοιπόν να καταλάβουμε πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να πάρουμε βάρος. Ποιος ενδιαφέρεται όμως να βάλει λίγα επιπλέον κιλά τα Χριστούγεννα; Κανείς!
Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν ξεκινήσεις διατροφή για να χάσεις τα επιπλέον κιλά των Χριστουγέννων, δυστυχώς δεν πρόκειται να λιώσουν σαν τον χιονάνθρωπο. Για να μην μπεις λοιπόν σ' αυτή τη διαδικασία μπορείς να προσπαθήσει να μετρήσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις αυτά τα Χριστούγεννα. Επίσης ένα άλλο tip είναι να συνομιλείς με τον εαυτό σου κάθε φορά που περνάς δίπλα από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Είναι ένα είδος αυτοσυγκράτησης τη στιγμή που κάνεις την κίνηση να πάρεις ένα γλύκισμα. Παρακάτω έχουμε 9 πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε ν' απολαύσουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς ενοχές.
1.Η γαλοπούλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για αδυνάτισμα. Είναι γεμάτη με πρωτεΐνες, η οποίες σε βοηθούν να χορτάσεις, και παρέχει πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, ένα μέταλλο που διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε πολύ καλή κατάσταση. Η γαλοπούλα είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες από πολλά άλλα κρέατα, ειδικά αν προτιμήσεις το στήθος.
2. Μη τσιγαρίζεις τη γαλοπούλα με βούτυρο ή μαργαρίνη όταν την μαγειρεύεις. Εάν θέλεις μπορείς με μια σπάτουλα να προσθέσεις λίγο ελαιόλαδο. Θυμήσου, μόλις 1 κουταλιά λάδι περιέχει 100 θερμίδες και 11 γραμμάρια λίπους!
3.Αφαίρεσε το δέρμα από την γαλοπούλα. Δε χρειάζεσαι περιττό λίπος!
4.Συνόδευσέ τη γαλοπούλα με παραδοσιακά εποχιακά λαχανικά όπως κόκκινο λάχανο, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και κουνουπίδι .Όσο περισσότερα χρώματα έχει το πιάτο σου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που θα αποκομίσεις. Μπορείς επίσης να διατηρήσεις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, εάν τα κάνεις στον ατμό αντί να τα βράσεις.
5.Μη σερβίρεις ποτέ τα λαχανικά με βούτυρο. Μόνο 1 κουταλάκι θα προσθέσει 35 θερμίδες και 4,1 γραμμάρια λίπους στο γεύμα σου.
6.Χρησιμοποίησε λιγότερο λάδι στις ψητές πατάτες. Βράστες πρώτα και μετά πασπάλισέ τες με παρθένο ελαιόλαδο. Μπορείς κατόπιν να της βάλεις και στον φούρνο για να γίνουν νόστιμες και τραγανές.
7.Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις τον ζωμό του κρέατος για να φτιάξεις τη σάλτσα, αποστραγγίστε πρώτα το λίπος.
8.Φτιάξτε τη δική σου γέμιση με ψιλοκομμένα κάστανα, τα οποία περιέχουν μόλις 2,7 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια. Είναι η καλύτερη επιλογή από τον κιμά ο οποίος παρέχει περίπου 32 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια! Για να διατηρήσεις περαιτέρω την περιεκτικότητα σε λίπος, μπορείς να ψεκάσεις με λάδι το κρεμμύδι πριν το σοτάρεις, εάν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσετε στη γέμιση.
9.Εάν δεν μπορείς να αντισταθείς στα χριστουγεννιάτικα γλυκά δοκίμασε να φας μια μικρή μερίδα. Όλα επιτρέπονται αλλά με μέτρο!
Καλά Χριστούγεννα!
Images: freepik.com