Ποια πιθανά αίτια κρύβονται πίσω από τις λιγοστές ημέρες περιόδου
Να ανησυχήσουμε ή όχι;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διάρκεια της περιόδου για κάθε γυναίκα είναι πάντα μια δυσάρεστη και άβολη στιγμή κάθε μήνα. Οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στη μέση και την κοιλιά, οι κράμπες, οι ημικρανίες, οι αλλαγές στη διάθεση, η κόπωση και πολλά άλλα συμπτώματα δεν είναι ποτέ ευπρόσδεκτοι «επισκέπτες». Έτσι, οι περισσότερες από εμάς θα ανακουφιζόμασταν εάν, αντί για μια άβολη εβδομάδα, η περίοδός μας ξαφνικά έληγε νωρίς. Αλλά αν σταματήσει πολύ νωρίς, το σίγουρο είναι πως θα μας ανησυχήσει ακόμα περισσότερο γιατί θα αναρωτιόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά και θα νιώθουμε γι' ακόμα μια φορά άβολα (και αυτή τη φορά ο λόγος θα είναι πιο σοβαρός).
Μια κανονική περίοδος διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες και ανάλογα με το οικογενειακό μας ιστορικό και τις ορμονολογικές μας διαταραχές, μπορεί να διαφέρει από κύκλο σε κύκλο. Ακόμη και μια περίοδος δύο ημερών μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, σύμφωνα με τους γιατρούς, αρκεί να έχει διαπιστωθεί από τον γυναικολόγο σου και να έχει αποκλειστεί κάποιο παθολογικό αίτιο. Αλλά εάν η περίοδός σου σταματήσει απότομα, πρέπει να μην το πάρεις αψήφιστα. Χωρίς να σημαίνει πως πρέπει να πανικοβληθείς, οφείλεις να παρακολουθήσεις το γεγονός και ν΄απευθυνθείς αμέσως στον γυναικολόγο σου. Ίσως πίσω από αυτή την μικρή ανωμαλία του κύκλου σου κρύβεται κάποιο άλλο αίτιο.
Το πρώτο πράγμα που θα εξετάσει ο γιατρός σου είναι μια πιθανή εγκυμοσύνη. Όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στη μήτρα, μπορεί να εμφανίσει αιμορραγία. Αυτή η αιμορραγία είναι ελαφρύτερη από μια κανονική περίοδο, διαρκεί γενικά μία έως δύο ημέρες και συνήθως εμφανίζει ανοιχτό ροζ έως και σκούρο καφέ χρώμα. Η αιμορραγία σύλληψης συμβαίνει γενικά περίπου 10 έως 14 ημέρες μετά τη σύλληψη, αν και δεν είναι σίγουρο πως θα το βιώσουν όλες οι έγκυες γυναίκες.
Μια άλλη πιθανή αιτία πολύ μικρών περιόδων είναι η εμμηνόπαυση, την οποία οι γυναίκες μπορούν να αρχίσουν να βιώνουν από τα τριάντα έως τα πενήντα. Λόγω των ορμονικών αλλαγών πριν από την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ότι οι περίοδοί τους αλλάζουν. Εάν ο μικρός κύκλος σου συνοδεύεται από εξάψεις, δυσκολία στον ύπνο, νυχτερινές εφιδρώσεις ή κολπική ξηρότητα, εξέτασε το ενδεχόμενο να μιλήσεις με τον γιατρό σου για αυτήν την πιθανότητα.
Μια άλλη πιθανή αιτία για ανωμαλίες στην περίοδο είναι η εμφάνιση κύστης των ωοθηκών. Οι γυναικολόγοι πολύ συχνά -ειδικά στα νεαρά κορίτσια- εντοπίζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, κάτι που πολύ συχνά συνοδεύεται με συμπτώματα όπως υπερβολική τριχοφυΐα, παχυσαρκία, λιπαρό δέρμα, ακμή και κύστεις στις ωοθήκες.
Πριν βγάλεις συμπεράσματα όμως, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Εκείνος είναι που γνωρίζει το ιστορικό σου και μπορεί να σου δώσει τη σωστή αγωγή και να κάνει την καθ' όλα ιατρική διάγνωση.