Γιατί πρέπει να συνεχίζεις να χαμογελά ακόμα και μέσα από τη μάσκα
Τι λένε οι ψυχολόγοι.
Κάποτε, στη ζωή μας σε προ-πανδημίας εποχές, κάποιες συνήθειες όπως το να αγκαλιαζόμαστε με τους φίλους μας που βλέπουμε στο δρόμο, να γεμίζουμε τους συναυλιακούς χώρους και τα θέατρα και να τρώμε από το ίδιο κουτάλι με τη φίλη μας, ήταν μάλλον λίγο πολύ συνηθισμένα.
Τώρα, φυσικά, η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει καταστήσει αυτές τις συμπεριφορές απαγορευμένες. Αλλά τι γίνεται με το χαμόγελό μας; Με μάσκες που καλύπτουν το στόμα μας διαρκώς, το χαμόγελο μοιάζει σαν να έχει χαθεί από το πρόσωπό μας. Κι όμως, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι μάσκες κάνουν το χαμόγελο πιο σημαντικό από ποτέ γιατί δεν δίνουμε και δεχόμαστε μόνο χαμόγελα με τα χείλη μας. Τα μάτια μας είναι που κάνουν αυτή τη δουλειά και την κάνουν πολύ καλά!
«Όταν συναντάς κάποιον που γνωρίζεις, ξέρεις το πρόσωπό του. Έτσι μπορείς να δεις στα μάτια του το χαμόγελό του», λέει η Michelle Shiota, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Η γλώσσα του σώματος λέει επίσης πολλά. «Είμαστε τυχεροί που εμφανίζονται πολλές πληροφορίες στα μάτια και στα φρύδια μας», συνεχίζει. «Την αληθινή ευτυχία την βλέπουμε ακόμη και με τις μικρές ρυτίδες που δημιουργούνται δίπλα στα μάτια μας όταν χαμογελάμε».
Γιατί το χαμόγελο είναι πιο σημαντικό από ποτέ κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Το χαμόγελο όχι μόνο καλλιεργεί μια συναισθηματική σχέση με άλλους ανθρώπους, ειδικά σε μια εποχή που μπορεί να αισθανόμαστε ιδιαίτερα απομονωμένοι λόγω της πανδημίας, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να μας κάνει να αρρωσταίνουμε λιγότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν χαμογελάμε, απελευθερώνουμε ορισμένους νευροδιαβιβαστές που μας χαλαρώνουν και αυτή η μείωση του στρες ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. «Όταν χαμογελάς, ο εγκέφαλος εντοπίζει την κίνηση του μυ και αντιλαμβάνεται ότι εδώ κάτι αστείο έχει ειπωθεί», δηλώνει ο Δρ Murray Grossan, ΩΡΛ στο Λος Άντζελες. Αυτή η απλή έκφραση του προσώπου έχει επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς μας. Μια μελέτη διαπίστωσε χαμηλότερα ποσοστά καρδιακού ρυθμού και αρτηριακής πίεσης μεταξύ των ανθρώπων που χαμογελούσαν σε σύγκριση με εκείνους που διατηρούσαν ανέκφραστο το πρόσωπό τους.