Πώς ένα ποτήρι τσάι μπορεί να αποτελέσει το μυστικό για την ευημερία σου
Πόσα μυστικά κρύβει το τσάι για την υγεία σου.
Όταν τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν ή νιώθουμε πελαγωμένες από διάφορες καταστάσεις που μας στρεσάρουν, η πρώτη αντίδραση μας (ειδικά τον χειμώνα) είναι να στραφούμε σε μια κούπα ζεστού ροφήματος για να ηρεμήσουμε. Για πολλές από εμάς μια καταπραϋντική κούπα τσαγιού μάς κάνει να νιώθουμε καλύτερα, όμως πόσα λίγα γνωρίζουμε για τα θαυματουργά οφέλη που έχει αυτή κούπα για την υγεία μας σε γενικότερο πλαίσιο.
Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση και την εγρήγορσή μας, να ενισχύσει τα οστά και τα δόντια μας, να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Και δεν είναι μόνο αυτά τα οφέλη, αφού παράλληλα μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία στο αίμα μας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
«Ο λόγος για τον οποίο το τσάι είναι τόσο καλό για την υγεία μας οφείλεται σε μια ομάδα φυσικών θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται φλαβονοειδή», λέει ο ειδικός στο τσάι Δρ Tim Bond. Αυτές οι φυτικές χημικές ουσίες βρίσκονται επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά και γι 'αυτό καλούμαστε να τρώμε μεγάλες ποσότητες από αυτά για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Ο Δρ Bond πιστεύει ότι τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά ισχυρά για να συμπεριλάβουμε ένα φλιτζάνι τσάι μέσα στα 5 ροφήματα της ημέρας. «Είναι επίσης εξαιρετικό για την ενυδάτωση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους. Το τσάι είναι βασικά ένα ποτήρι νερό πλούσιο σε φλαβονοειδή». Σε κάποιες χώρες τα 3 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα αποτελούν κανόνα για μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή.
Τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία μας
1. Μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων
Η έρευνα δείχνει ότι το τσάι είναι εξαιρετικό για την κυκλοφορία του αίματός μας και θα μπορούσε να προσθέσει έως και ένα χρόνο ζωής. Πρόσφατες μελέτες από την Κίνα, οι οποίες παρακολούθησαν ανθρώπους που έπιναν τακτικά τσάι για επτά χρόνια, διαπίστωσαν ότι είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις (που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια) από ό, τι εκείνοι που δεν έπιναν. «Τα φλαβονοειδή βελτιώνουν την απόδοση των αιμοφόρων αγγείων ,συμβάλλοντας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης», λέει ο Δρ Γκίντ Τζένκινς. «Το τσάι έχει ευεργετική επίδραση, συνολικά, στο κυκλοφορικό σύστημα, διατηρώντας τα πράγματα σε κίνηση», λέει ο Δρ Bond. «Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που είναι επιρρεπή σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Το τσάι μειώνει την αρτηριακή δυσκαμψία και την κολλητικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν τη βάση του ανοσοποιητικού μας συστήματος».
2. Κάνει καλό στη μνήμη
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τσάι θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και προτείνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης σε ηλικιωμένους έως και 50% και έως και 86% σε αυτούς που γενετικά κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ.
Τα οφέλη διαφόρων τύπων τσαγιού
Το τσάι προέρχεται από τον ίδιο θάμνο - το φυτό Camellia Sinensis. «Ο τρόπος επεξεργασίας του τσαγιού δίνει τα διαφορετικά χρώματα», λέει ο Δρ Bond. Τα φύλλα υποβάλλονται σε επεξεργασία - κομμένα, αποξηραμένα και οξειδωμένα - για να παράγουν τα πιο αναγνωρισμένα μείγματα. Τα ειδικά τσάγια παρασκευάζονται από αυτό το μαύρο τσάι με διαφορετικές διαδικασίες.
Τι γίνεται λοιπόν με το πράσινο τσάι.
Τα φρέσκα φύλλα βράζουν στον ατμό για να διατηρήσουν την πράσινάδα τους και στη συνέχεια ξηραίνονται για συντήρηση, όπως γίνεται και στο μαύρο τσάι. Όταν χρησιμοποιούνται μόνο τα κλειστά μπουμπούκια και τα νεαρά φύλλα του φυτού τσαγιού παίρνουμε λευκό τσάι και, με λίγη οξείδωση (30%), το πράσινο τσάι γίνεται τσάι oolong.
Οι εγχύσεις (για παράδειγμα τσάι από βότανα και φρούτα) γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Ωστόσο, τεχνικά δεν είναι τσάι, καθώς προέρχονται από βότανα, φρούτα, λουλούδια, μπαχαρικά και ρίζες και όχι από το φυτό του τσαγιού. «Τα στοιχεία για τα οφέλη για την υγεία μας είναι ισχυρότερα για το μαύρο και το πράσινο τσάι», λέει ο Δρ Bond.
Τρία πράγματα που δεν πρέπει να επιχειρήσεις με το τσάι
-Μην το πίνεις καυτό. Η έρευνα λέει ότι οτιδήποτε καυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου. Άφησε λοιπόν όλα τα ροφήματα να κρυώσουν ή πρόσθεσε λίγο γάλα.
-Μην πίνεις πάρα πολύ. Το τσάι είναι μια πλούσια πηγή τανινών συνεπώς εάν έχεις χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η υπερβολική πρόσληψη τσαγιού θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάστασή σου
-Μην προσθέτεις ζάχαρη. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι.