Βρήκαμε τις τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου
Όσα πρέπει να τρως για να αποφύγεις κρυώματα και εποχική γρίπη.
Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα του φετινού φθινοπώρου και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Η συγκεκριμένη εποχή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διάφορων ιώσεων αλλά και της εποχικής γριπης οπότε οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές.
Το πλύσιμο των χεριών και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ ώστε να αποφύγουμε τις ασθένειες. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάς πως η διατροφή μας είναι από τους κυριότερους τρόπους για να τονώσεις το ανοσοποιητικό αλλά και την συνολική σου υγεία.
Ευτυχώς, μπορείς εύκολα να εξασφαλίσεις την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σου, απλά εντάσσοντας συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα στο διατροφολόγιό σου. Εμείς βρήκαμε και συγκεντρώσαμε μερικές από τις κορυφαίες επιλογές διαιτολόγων και ιατρών που θα σε βοηθήσουν να βγεις αλώβητη από αυτόν τον δύσκολο χειμώνα.
1) Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Τα εσπεριδοειδή είναι τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό κάθε φορά που ψάχνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνεις επίσης πολλά φυλλώδη λαχανικά, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, παπάγια και λαχανάκια Βρυξελλών.
2) Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο
Η λήψη ψευδαργύρου είναι απαραίτητη για τη σωστή ανοσολογική λειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με μειωμένο αριθμό Τ κυττάρων ή λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν το σώμα σου να καταπολεμήσει τις μολύνσεις. Βάλε στη διατροφή σου ψητά φασόλια, στρείδια, καβούρια, πουλερικά, άπαχα κρέατα, γιαούρτι, και ρεβίθια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι σπόροι κολοκύθας είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου.
3) Προβιοτικά
Ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού σου συστήματος βρίσκεται στο έντερο. Η καθημερινή πρόσληψη τροφών πλούσιες σε προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκρεκριμένα τροφές όπως το γιαούρτι, το τυρί cottage, το κεφίρ, η σούπα miso και το ξινολάχανο αξίζει να προστεθούν στη διατροφή σου.
4) Ψάρια και τροφές με Ω3 λιπαρά
Τα Ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο λιναρόσπορο και τα λιπαρά ψάρι, δρουν ως ανοσοποιητικοί ενισχυτές αυξάνοντας τη δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, των λευκών αιμοσφαιρίων που τρώνε τα βακτηρίδια. Επίσης βοηθούν να διατηρηθεί η ανοσολογική λειτουργία. Ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι ιδιαίτερα πλούσια σε Ω3 λιπαρά.
Πηγή φωτογραφιών: pexels.com