5 τροφές που εξισορροπούν τις ορμόνες σου
Λαχανικά, καρποί και σπόροι που πρέπει να μπουν άμεσα στην καθημερινότητά σου
Συχνά ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε να εξισορροπείς τις ορμόνες σου είναι η διατροφή σου. Εδώ είναι μερικές κορυφαίες τροφές που εξισορροπούν τις ορμόνες σου και τις οποίες μπορείς να τις τρως άφοβα:
1.ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Τα λαχανικά περιέχουν όχι μόνο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά και άλλες εξαιρετικές ουσίες για τον οργανισμό μας. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην αποτελεσματική κάθαρση των οιστρογόνων από τον οργανισμό, καθώς ο υπερβολικός τους όγκος μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ορμονικές ανισορροπίες. Τα πιο αποτελεσματικά λαχανικά είναι το μπρόκολο,το κουνουπίδι,τα λαχανάκια Βρυξελλών,το λάχανο και τα ραπανάκια.
2. ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ
Αυτά τα νόστιμα φυστίκια είναι μια από τις καλύτερες πηγές σεληνίου. Το βασικό μέταλλο που περιέχουν έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές δράσεις για το σώμα σου και είναι σημαντικό για τη καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο έως έξι από αυτά τα brazil nuts ανά ημέρα, σου παρέχει επαρκή πρόσληψη σεληνίου.
3. ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ
Ονομάζονται και pepitas! Αυτοί οι σπόροι είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές ψευδαργύρου, ένα ορυκτό σημαντικό για πολλές λειτουργίες του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ορμονών, της πέψης και της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Ο ψευδάργυρος είναι επίσης απαραίτητος για την επούλωση του δέρματος. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο εξακολουθεί να είναι αρκετά ελάχιστη σε μια χούφτα από αυτούς τους σπόρους σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας και τα στρείδια.
4. ΙΩΔΙΟΥΧΟ ΑΛΑΤΙ
Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.Ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου αν αντιμετωπίζεις χρόνια νοσήματα.
5. ΦΡΕΣΚΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι,λάχανο κλπ) είναι πηγές πλούσιες σε μαγνήσιο. Τα φυλλώδη χόρτα είναι επίσης μια πλούσια πηγή σιδήρου, η οποία είναι σημαντική για την κανονική λειτουργία του θυρεοειδούς. Πολλές γυναίκες βρίσκουν επίσης δύσκολο να διατηρήσουν τα επίπεδα σιδήρου λόγω της περιόδου. Για να ενισχύσετε την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά το σίδερο από τα χόρτα, μπορείς να συμπεριλάβεις στο γεύμα σου μια πηγή πλούσια σε βιταμίνης C, όπως η κόκκινη πιπεριά, ο φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού.