Όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σου όταν κάνεις ανεπαρκή ύπνο
Οι συνέπειες είναι πολλές και σημαντικές.
Οι άκρως απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μάς κουράζουν με αποτέλεσμα να περιμένουμε πώς και πώς τη στιγμή που θα ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας μετά από μια μακρά, γεμάτη ημέρα. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που παρά την εξάντλησή μας παραμένουμε ξύπνιες, περιμένοντας τον ύπνο που δεν έρχεται ποτέ.
Αυτό είναι αρκετά ενοχλητικό και σε βάθος χρόνου οδηγεί σε έλλειψη ύπνου που είναι αποδεδειγμένα πολύ επιζήμια για το σώμα και τον οργανισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να καθαρίσει και να ανανεωθεί. Όταν είναι ανεπαρκής πολλά από τα συστήματα του σώματός δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Επίσης το σύστημα υγρών καθαρισμού του εγκεφάλου ενεργοποιείται μόνο τις ώρες που κοιμόμαστε.
Όλοι έχουμε τη δική μας απάντηση για το πόσο ύπνο πραγματικά χρειάζεται το σώμα μας όμως αυτή τελικά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, απέδειξε πως οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά ενώ οι ηλικιωμένοι 7-8 ώρες. Όταν κοιμόμαστε πολύ λιγότερο από αυτό που έχουμε ανάγκη, το σώμα αντιδρά με διάφορους τρόπους. Ας δούμε όμως τώρα τι ακριβώς συμβαίνει όταν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά.
1) Κακή διάθεση
Η απώλεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε έντονη ευερεθιστότητα. Η χρόνια απώλεια ύπνου έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε διαταραχές της διάθεσης όπως το άγχος και η κατάθλιψη, γεγονός που μπορεί να κάνει τις προσωρινές μεταβολές της διάθεσής σου πολύ πιο μακροχρόνιες.
2) Διάσπαση προσοχής
Όταν δεν έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, είναι πολύ πιθανό να έχεις δυσκολία συγκέντρωσης και έντονη απόσπαση προσοχής την επόμενη ημέρα.
3) Κακή κρίση
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε κακή κρίση και προβλήματα ελέγχου των παρορμήσεων. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να πάρεις λάθος αποφάσεις μετά από μια μέρα κακού ύπνου.
4) Ασθένειες
Όταν δεν κοιμάσαι πολύ τα αντισώματα πέφτουν και το ίδιο συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ως συνέπεια είσαι αρκετά πιο επιρρεπής σε κρυώματα και ασθένειες.
5) Διαβήτης
Οι γιατροί τονίζουν πως η έλλειψη ύπνου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.