Μήπως οι αλλεργίες μπορούν να καταστρέψουν τις ορμόνες σου;
Οι αλλεργίες προκαλούν πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα πιθανώς γνωρίζεις.
Η άφιξη της άνοιξης ή του φθινοπώρου αντίστοιχα, μπορεί να προκαλέσoυν κοινά συμπτώματα αλλεργίας , όπως φαγούρα στα μάτια, βουλωμένη μύτη και πόνο στον λαιμό. Αλλά πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα ισταμινών που προκαλούνται από εποχιακές και τροφικές αλλεργίες μπορούν επίσης να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών τους, λένε οι ειδικοί.
Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνους στην περίοδο, εμμηνορροϊκούς πονοκεφάλους και πόνο, ακραία κόπωση κατά την περίοδο, αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, παλινδρόμηση, καούρα, αϋπνία, κνίδωση και ρινική συμφόρηση. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι αυτά τα κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τις ορμόνες είναι απλώς ένα φυσιολογικό μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου ή κάτι που οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να αντέχουν. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην εξισορρόπηση των ορμονών μας. Τα προβλήματα της ισταμίνης είναι πιο κοινά στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες επειδή οι γυναίκες έχουν περισσότερα οιστρογόνα. Και μπορούν να επιδεινωθούν λίγο πριν από την περίοδο όπου αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων μας.
Βασικά, οι ισταμίνες είναι ουσίες που παράγονται από ανοσοκύτταρα που ονομάζονται ιστιοκύτταρα. Αυτές οι ουσίες καταπολεμούν τις λοιμώξεις, υποστηρίζουν την ανοσία και την πέψη, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τον ύπνο, τη λίμπιντο, τη γονιμότητας και τα επίπεδα των ορμονών μας. Αλλά όπως είπαμε, η υπερπαραγωγή της ισταμίνης μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. «Η απελευθέρωση ισταμίνης συνήθως απελευθερώνεται μαζί με ένα ένζυμο που ονομάζεται διαμινοξειδάση (DAO). Αυτό το ένζυμο βοηθά στη διάσπαση της ισταμίνης. Εάν το σώμα σας δεν παράγει αρκετό DAO, η ισταμίνη μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να οδηγήσει σε συμπτώματα. Τα οιστρογόνα μπορούν να μειώσουν την παραγωγή διαμινοξειδάση του σώματός σας, το οποίο εξηγεί γιατί οι αντιδράσεις ισταμίνης συχνά σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Με άλλα λόγια, γύρω από την ωορρηξία και λίγο πριν από την περίοδό σας, τα αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να μειώσουν την παραγωγή της διαμινοξειδάσης, γεγονός που σας κάνει λιγότερο ικανές να διασπάσετε τις ισταμίνες σας. Με τη σειρά του, οι αλλεργίες ή το άσθμα μπορεί να είναι χειρότερες αυτήν την περίοδο» λέει η θεραπεύτρια και συγγραφές του βιβλίου «Healthy Hormones: A Practical Guide to Balancing Your Hormones» ,Belinda Kirkpatrick.
Η Kirkpatrick λέει ότι οι γυναίκες που έχουν περίσσεια οιστρογόνων σε σύγκριση με την προγεστερόνη συχνά αντιμετωπίζουν περισσότερα συμπτώματα λόγω της αύξησης της απελευθέρωσης ισταμίνης από τα οιστρογόνα.
Τα σημάδια υψηλού οιστρογόνου/ χαμηλής προγεστερόνης μπορεί να περιλαμβάνουν:
-κηλίδες αίματος πριν από την περίοδο,
-δύσκολες περιόδους,
-πόνο κατά την περίοδο,
-άγχος,
-κατακράτηση υγρών,
-προεμμηνορροϊκό πρήξιμο του μαστού
Τα συμπτώματα της υπερδημιουργίας ισταμίνης μπορούν επίσης να εμφανιστούν όταν η έκθεσή μας σε αλλεργιογόνα είναι περισσότερη από ό, τι μπορεί να αντέξει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. «Το σώμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορούν να ανεχθούν ένα ορισμένο επίπεδο αλλεργιογόνων και αυτό διαφέρει πολύ μεταξύ των ατόμων», λέει η Kirkpatrick. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται μόνο μια μικρή έκθεση για να πάθουν αναφυλαξία, ενώ άλλοι μπορούν να ανεχθούν μια μεγαλύτερη ποσότητα πριν εμφανίσουν σημάδια αντίδρασης. «Εκτός από τα συνηθισμένα συμπτώματα αλλεργίας, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των υψηλών επιπέδων ισταμίνης μπορεί να περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους, επώδυνες περιόδους, εμμηνορροϊκές ημικρανίες, ακραία κόπωση και επιδείνωση των συμπτωμάτων αλλεργίας γύρω από τον κύκλο σας», λέει η Kirkpatrick. «Αυτά τα συμπτώματα μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας και να οδηγήσουν σε διαταραχή της διάθεσης και του ύπνου σας», συμπληρώνει.
Τροφές που ενεργοποιούν τις ισταμίνες
Οι συνήθεις ενεργοποιητές ισταμίνης είναι η γύρη, το γρασίδι, τα ακάρεα σκόνης και η μούχλα. Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης ισταμίνες όπως το αλκοόλ (ειδικά το κρασί), οι μπανάνες, το αβοκάντο, η σοκολάτα, τα αλλαντικά ή τα καπνιστά κρέατα, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι,το λάχανο τουρσί και το κεφίρ, τα μανιτάρια, το σπανάκι, η ντομάτα,η μελιτζάνα, τα μπαχαρικά (κανέλα, τσίλι, κάρυ), οι φράουλες, το ξύδι και η μαγιά. Φυσικά πολλά από αυτά τα τρόφιμα έχουν και τα οφέλη τους.
«Έαν υποφέρετε από ισταμίνη πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν αλλεργιολόγο για να μάθετε ποια συστατικά πρέπει να αποφύγετε για να μειώσετε την ισταμίνη σας », λέει η Kirkpatrick. «Όταν συσσωρεύεται η ισταμίνη, τα συμπτώματα μπορούν να ενισχυθούν. Η μείωση των τροφών ισταμίνης δεν μειώνει πάντα τις εποχιακές αλλεργίες, αλλά σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε καθώς η μείωση τους συχνά βοηθά στα εκζέματα, το άσθμα, την κόπωση και τις ορμονικές διαταραχές», συμπληρώνει.