Υπάρχουν 4 τρόποι για να υπολογίσεις την ηλικία σου. Εσύ ποιον προτιμάς;
Νέα μελέτη αποκαλύπτει...
Το πώς και γιατί οι άνθρωποι γερνούν διαφορετικά είναι μια μακροχρόνια ερώτηση που απασχολεί επιστήμονες και γιατρούς. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να υπάρχει φως στον ορίζοντα.
Τα αποτελέσματα από μια πρόσφατη έρευνα ανακάλυψαν κάποιους δείκτες που αποκαλύπτουν 4 ξεχωριστές κατηγορίες τύπων γήρανσης. «Για τους επιστήμονες ορίζονται 4 τύποι, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι», παραδέχεται ο Michael Snyder, καθηγητής και πρόεδρος της γενετικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Ποιοι είναι οι 4 ηλικιακοί τύποι;
Οι 4 ηλικιακοί τύποι περιγράφουν τα συστήματα του σώματος που επισημαίνουν συγκεκριμένες περιοχές γήρανσης: Ο μεταβολικός τύπος σχετίζεται με τις χημικές διεργασίες στο σώμα μας. Ο ανοσοποιητικός τύπος σχετίζεται με την ικανότητα του σώματός μας να αντιστέκεται και να προστατεύεται από απειλές. Το ηπατικό σύστημα συνδέεται με το συκώτι μας. Το νεφρωτικό σχετίζεται με τα νεφρά μας. Ο Snyder αναγνωρίζει ότι τα καρδιαγγειακά (καρδιακά) και μοριακά (βλαστικά κύτταρα) συστήματα θα μπορούσαν να προστεθούν σε αυτόν τον κατάλογο μετά από περαιτέρω έρευνα.
Πώς μοιάζει το σώμα σου;
Αν αντιμετωπίζεις, για παράδειγμα, δυσανεξία στη ζάχαρη ή έχεις διαβήτη, τότε ο ηλικιακός τύπος σου θα ήταν μεταβολικός. Η πάθηση από καταστάσεις όπως η ρευματοειδής ή η οστεοαρθρίτιδα (και οι δύο φλεγμονώδεις καταστάσεις) θα σε έβαζε στον ανοσολογικό ηλικιακό τύπο. Η κατηγορία σου θα είναι ηπατική εάν ζεις με ηπατίτιδα, για παράδειγμα, ή νεφρωτική εάν πάσχεις από πέτρες στα νεφρά. Αν νομίζεις ότι μπορεί να ταιριάζεις σε περισσότερους από έναν τύπους - έχεις δίκιο. Είναι παρόμοιο με τον έλεγχο τύπου προσωπικότητας όταν βρίσκεσαι σε έναν συνδυασμό κατηγοριών, αλλά στη συνέχεια καταλήγεις πάντα σε έναν τύπο.
Πώς βοηθά η ενημέρωση;
Προς το παρόν, αποτρέπουμε ή επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης με μια ευρεία πινελιά. Εξετάζουμε τη γενετική της οικογένειάς μας και βλέπουμε τι περνούν οι δικοί μας άνθρωποι και υποθέτουμε ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε κι εμείς τα ίδια. Ή, από την άλλη, εξετάζουμε τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον μας για να κάνουμε υγιείς επιλογές και να πάρουμε σωστές αποφάσεις, ελπίζοντας ότι θα έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στον εαυτό μας και στο σώμα μας. Επιλέγουμε να τρώμε καλά, να ασκούμαστε τακτικά, να είμαστε ψυχικά υγιείς και ούτω καθεξής. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι καταστάσεις της ζωής, όπως το άγχος, η θλίψη και η φτώχεια, επηρεάζουν την άμεση υγεία και τη μακροζωία μας.
Μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση;
Είναι πιθανό ότι κάποιες από αυτές τις ενέργειες μπορεί να επηρεάσουν ή να αλλάξουν τον ηλικιακό μας τύπο ή απλώς να τον κουβαλάμε μαζί μας για μια ζωή; Η έρευνα αποκαλύπτει πως έχουμε την πιθανότητα να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης γνωρίζοντας τον ηλικιακό μας τύπο. Εάν υπήρχε ένα τεστ που θα μπορούσε να αξιολογήσει την κατάσταση και τον τύπο της υγείας μας, τότε οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν να επινοήσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές και θεραπείες για τη ζωή μας. Τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα των ερευνητών που στοχεύουν στο να έχουν ένα απλό τεστ στη διάθεση κάθε ιατρού.
«Υπάρχουν φάρμακα και διάφορα είδη διατροφής μέσω των οποίων μπορεί να είναι δυνατή η ρύθμιση ορισμένων από αυτές τις διαδικασίες γήρανσης», λέει ο Δρ.. James Kirkland, γεροντολόγος και επικεφαλής του Κέντρου Γήρανσης Kogod στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ στη Μινεσότα.
Μπορούν οι εκατονταετείς να μας διδάξουν κάτι;
Η έρευνα εκατονταετών και ο τρόπος ζωής τους σε όλο τον κόσμο μπορεί να επιβεβαιώσει τα ευρήματα κάποιων ερευνητών. Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι υπάρχουν περίπου 570.000 (0,00731% του συνόλου 7,8 δισεκατομμύρια) ανθρώπων ηλικίας 100 ετών και άνω στον κόσμο. Οι ΗΠΑ μπορούν μετρούν 90.000 (0,027%) ενώ σχεδόν 11.000 (0,029%) ζουν στον Καναδά. Σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1950, όπου οι ΗΠΑ είχαν 2300 (0,0015%) και 53.000 (0,017%) το 2010, η ανάπτυξη είναι μεγάλη.
Αλλά στα τμήματα της «Γαλάζιας Ζώνης» του κόσμου, όπως η Οκινάουα της Ιαπωνίας, η Σαρδηνία στην Ιταλία,η Νίκοια στην Κόστα Ρίκα, η Ικαρία στην Ελλάδα και η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, ένα συγκλονιστικό ποσοστό του πληθυσμού (σχεδόν δέκα φορές περισσότερο κατά κεφαλήν από τις ΗΠΑ) φτάνει την ηλικία των 100 και άνω.