Η ραγδαία άνοδος των social media τα τελευταία χρόνια έχει φέρει πολλά συνεπακόλουθα μαζί της, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά. Ένα από αυτά που έχουν συζητηθεί όσο κανένα άλλο είναι η επίπτωση που έχουν στην ψυχική υγεία των χρηστών και ειδικά σε αυτήν των εφήβων. Έρευνες που πραγματοποιούνται ανά διαστήματα δείχνουν ότι τα κοινωνικά δίκτυα επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων, οι οποίοι, μάλιστα, στρέφονται σε αυτά ακόμα και για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τα ίδια τα social media τους δημιουργούν.
Λόγω μεγάλης λίστας αναμονής για ψυχοθεραπεία, έλλειψης οικονομικής δυνατότητας ή ακόμα και λόγω αποκλειστικής στήριξης σε φαρμακευτικές αγωγές, πολλοί άνθρωποι τείνουν να στρέφονται στα κοινωνικά δίκτυα και στα διάφορα forums για να μιλήσουν για το πρόβλημά τους και να αναζητήσουν λύση από τους υπόλοιπους χρήστες. Για κάποιους, μπορεί να αποτελεί ένα μέσο ανακούφισης και λύσης των προβλημάτων τους, σε πολλές περιπτώσεις, όμως, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα.
Μερικοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων επιλέγουν να κάνουν αναρτήσεις στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, αποκαλύπτοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μαζί με τις λεπτομέρειες γύρω από αυτό, όπως, για παράδειγμα, έναν πιθανό εθισμό στο αλκοόλ λόγω αυτού. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται να μπορεί να επηρεάσει την αναζήτηση εργασίας. Οι εργοδότες, πλέον, θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να ψάξουν το προφίλ ενός υποψηφίου και σαν αποτέλεσμα μπορούν να ξέρουν ο,τι ακριβώς έχει μοιραστεί κάποιος με το κοινό του, να βγάλουν ένα δικό τους συμπέρασμα βάσει αυτού και να μειωθούν οι πιθανότητες πρόσληψής του.
Από την άλλη πλευρά, όμως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχουν και θετικά από την αναζήτηση διαδικτυακής βοήθειας -αφού πραγματικά μπορείς να συνομιλήσεις με ανθρώπους που ξέρουν ακριβώς τι περνάς-, όμως, αφού έχεις πρώτα αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού, που θα μπορεί να σου κάνει την ακριβή κι επιστημονική του διάγνωση.