To αβοκάντο είναι ένα από τα πιο γευστικά θρεπτικά συστατικά που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας. Κάθε μπουκιά είναι γεμάτη από σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την ευεξία ολόκληρου του σώματός μας.
Εδώ είναι 8 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να τρως περισσότερο αβοκάντο, ακόμα και μέσα στο τόστ σου.
1. Ενισχύει την ικανότητα του σώματός σου να απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
Ένα πιάτο γεμάτο λαχανικά είναι μια ευκαιρία να δώσεις στο σώμα σου πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, χωρίς λίπος, το πεπτικό μας σύστημα μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως την πλήρη θρεπτική αξία αυτών των τροφών. Το αβοκάντο είναι ισορροπημένο με βιταμίνες, ανόργανα συστατιά και υγιή λιπαρά, γεγονός που διασφαλίζει πως το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά που τρώμε.
2. Βελτιώνει τον μεταβολισμό μας
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που προσβάλλουν τον οργανισμό σου, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού σου. Τα αντιοξειδωτικά στα αβοκάντο προσβάλλουν τις ελεύθερες ρίζες έτσι ώστε τα μιτοχόνδρια να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, πράγμα που επιταχύνει το μεταβολισμό σου.
3. Δεν φράζει τις αρτηρίες
Τα αβοκάντο είναι μια τροφή μηδενικής χοληστερόλης, κάτι που το καθιστά ως μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία της καρδιάς σου.
4. Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Μερικά από τα λίπη που περιέχει το αβοκάντο είναι το ελαϊκό οξύ, το οποίο μπορεί επίσης να το βρεις στο ελαιόλαδο. Το ελαϊκό οξύ είναι ένα ωμέγα-9 λιπαρό που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
5. Ρυθμίζει την πίεση του αίματος
Το κάλιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα σωστά επίπεδα, ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν επαρκείς ποσότητες καλίου στη διατροφή τους. Τα αβοκάντο μπορεί να τους βοηθήσει. Τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, καθιστώντας το ως μια εξαιρετική επιλογή αν θέλεις να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την αρτηριακή σου πίεση στα σωστά επίπεδα.
6. Περιέχει βιταμίνη Κ
Η υγιής αρτηριακή πίεση είναι το κλειδί για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά το κάλιο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε τα αβοκάντο. Τα μονοακόρεστα λίπη εξασφαλίζουν ότι τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα σου παραμένουν ελαστικά, ώστε το αίμα να μπορεί να κινείται σωστά. Η βιταμίνη Κ είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που προλαμβάνει την εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς εμποδίζει επίσης τη σκλήρυνση των αρτηριών σου.
7. Βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αβοκάντο είναι αποτελεσματικά στη μάχη κατά του καρκίνου. Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη βλάβης των κυττάρων. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη καροτενοειδών στη διατροφή σας μπορεί να προστατεύσει από καρκίνο του προστάτη, του στόματος, του μαστού και του γαστρικού συστήματος.
8. Προστατεύει το δέρμα και τα μάτια σου από την φθορά
Τα αβοκάντο είναι πλούσια πηγή καροτίνης και λουτεΐνης. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και του δέρματός μας. Τα υγιή λίπη στα αβοκάντο εξασφαλίζουν ότι το καροτένιο και η λουτεΐνη απορροφώνται αποτελεσματικά από το σώμα μας.
Η ήπια γεύση του αβοκάντο το καθιστά ιδανικό «σύντροφο» σε πολλά πιάτα, από σαλάτες και ντιπ έως ψητά λαχανικά. Η τέλεια υφή του το κάνει να απλώνεται εύκολα επάνω σε μια φέτα ψωμί για παράδειγμα, κάτι που το καθιστά ιδανική επιλογή για να αντικαταστήσεις το βούτυρο. Μπορείς επίσης να αναμίξεις μεγαλύτερα κομμάτια αβοκάντο με μαύρα φασόλια και ρύζι. Επίσης, το λάδι αβοκάντο μπορείς να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια για το μαγείρεμα και τη σαλάτα σου.