Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν επιλέξεις να φας sushi
Το αγαπημένο αυτό πιάτο κρύβει ορισμένους κινδύνους.
Μερικές από εμάς μπορεί να μην είναι και πολύ χαρούμενες στο άκουσμα της κατανάλωσης ωμού ψαριού αλλά για άλλες είναι σαν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Αν ανήκεις σε αυτές που απολαμβάνουν σούσι αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα, σου έχουμε καλά νέα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ωμά ψάρια που περιέχονται στο σούσι είναι πλούσια σε ποσότητες ωμέγα-3 ιχθυελαίων, τα οποία είναι απαραίτητα για το σώμα και έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.
Με λίγα λόγια μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, να μετριάσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να βοηθήσουν στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού. Επιπλέον, τα ψάρια είναι ένα τέλειο, χορταστικό γεύμα έπειτα από μια κουραστική ημέρα στο γραφείο αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Ας δούμε όμως τώρα αναλυτικά όσα ίσως αγνοείς για το αγαπημένο αυτό πιάτο.
Το σούσι είναι ιδιαίτερα νόστιμο όμως επιφυλάσσει μερικούς κινδύνους. Ένας άνθρωπος που το έτρωγε καθημερινά, βρέθηκε με ένα απρόσκλητο παράσιτο που τελικά τον έστειλε στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη. Η υπερβολική κατανάλωση σούσι έχει επίσης προκαλέσει αύξηση των περιστατικών με διφυλλοβοθρίαση (η μόλυνση από ταινία ψαριού), τα συμπτώματα των οποίων περιλαμβάνουν διάρροια, κόπωση, κράμπες στο στομάχι, αδυναμία και ακούσια απώλεια βάρους.
Υπάρχει ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να έχεις υπόψιν αν τρως σούσι κάθε μέρα: η έκθεση σε υψηλές ποσότητες υδραργύρου μπορεί να βλάψει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο υδράργυρος μπορεί να βρεθεί σε ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί, ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το tilefish και το Orange roughy. Eπιπλέον αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεις αυστηρά το σούσι. Τέλος, το ιαπωνικό ρύζι που χρησιμοποιείται για το σούσι έχει υψηλή περικετικότητα ζάχαρης και είναι αρκετά ανθυγιεινό σε σύγκριση με άλλους τύπους ρυζιού.
Πηγή φωτογραφιών: pexels.com