Οι απλές συνήθειες της καραντίνας που αποδείχθηκαν μικροί θησαυροί της ζωής μας
Η ομάδα του Queen Plus αποκαλύπτει τα θετικά που αποκόμισε από την καραντίνα.
Κλείσε τα μάτια και γύρισε πίσω νοερά, στην περίοδο της καραντίνας! Όλα όσα βιώσαμε ήταν πρωτόγνωρα, όμως ήταν μια καλή ευκαιρία να διδαχτούμε πολλά! Για όλους υπήρξε άσκηση υπομονής, για κάποιους ένας εφιαλτικός εγκλεισμός ενώ για κάποιους άλλους ένα μεγάλο δώρο ζωής. Μας άλλαξε την κοσμοθεωρία μας, μας έκανε να σκεφτούμε το παρόν και το μέλλον μας, τα θέλω, τις ανάγκες και τους ανθρώπους που θέλουμε πραγματικά δίπλα μας. Μας έκανε να αναρωτηθούμε αν όλο αυτό το σπριντ που κάνουμε καθημερινά έχει ουσία και αν τελικά όλα όσα έχουν σημασία στη ζωή πηγάζουν από μέσα μας. Άλλαξε θέλοντας και μη τον τρόπο ζωής μας, τη διατροφή, μάθαμε νέους τρόπους υγιεινής και αθληθήκαμε...
Η ομάδα του Queen Plus, καταθέτει την δική της εμπειρία από το lockdown και κάθε μία από εμάς μιλά για τα πράγματα που έγιναν τρόπος ζωής της, ακόμη και μετά την καραντίνα.
Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου (Αρχισυντάκτρια Queen Plus)
«Συνειδητοποίησα πως για να είμαι ευτυχισμένη πρέπει να δώσω στον εαυτό μου αυτά που χρειάζεται ...για ν΄ανθίσει»
Το lockdown για εμένα ήταν αναζωογονητικό, λυτρωτικό, το απόλυτο restart!
Ήταν μια αφορμή για να σβήσω για λίγο τις μηχανές «που έτρεχαν αδιάκοπα στο full» και να αναθεωρήσω πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις. Κυρίως όμως μ' έκανε να κοιτάξω στον εαυτό μου. Όχι μόνο για να τον φροντίσω σωματικά αλλά και ψυχικά. Να του δώσω αυτά που έχει ανάγκη για να αναπνεύσει και ν΄ανθίσει. Απόλαυσα ουσιαστικές στιγμές με τα παιδιά μου, τον ποιοτικό χρόνο που έχουμε αμφότεροι ανάγκη για να συλλέξουμε εμπειρίες και χαμόγελα που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους. Έγινα ξανά ζευγάρι με τον άντρα μου, σαν την πρώτη φορά τότε που χωρίς έννοιες -μόνο με το πάθος των ερωτευμένων- απολαμβάναμε την κάθε στιγμή μαζί. Ασχολήθηκα με δραστηριότητες που αγαπώ: έκανα κατασκευές, έβαψα το σπίτι μου (κι ας μην το επέτρεπε ο καιρός, εγώ το έκανα!), ξεκίνησα γυμναστική (που τόσο βαριέμαι όμως ξαφνικά από επιτακτική ανάγκη έγινε καθημερινή αποτοξίνωση) αλλά κυρίως έμαθα πως για να είμαι ευτυχισμένη δεν χρειάζομαι χρήματα, βόλτες, ψώνια και κοινωνικές -άνευ λόγου- συναναστροφές. Χρειάζομαι μόνο ηρεμία και αγάπη. Και τα είχα και τα δύο...πολύ!
Μετά το lockdown συνέχισα να αφιερώνω ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μου , να απολαμβάνω μικρές στιγμές με τον σύντροφο μου -οι δυο μας, ακόμη κι όταν τα παιδιά έχουν κοιμηθεί, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί στο μπαλκόνι- και φυσικά να προσέχω εμένα. Έβαλα τη γυμναστική στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μου (και όχι μία φορά αλλά 2), κάτι που παλιότερα αν μου το έλεγε κανείς θα του απαντούσα το κλασικό αγαπημένο «Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;»!
Κατερίνα Γκαγκάκη (Επικοινωνιολόγος, Blogger στο Queen Plus)
«Έμαθα να σταματάω και να τεμπελιάζω κάποια λεπτά μέσα στη μέρα χωρίς να αισθάνομαι ενοχές».
Η περίοδος που αναγκαστικά σταματήσαμε κάθε δραστηριότητα εξωστρέφειας, η καραντίνα, στάθηκε για μένα πολύτιμη. Μου επέτρεψε να ηρεμήσω και σταδιακά να απενοχοποιήσω την έννοια της τεμπελιάς και της ξεκούρασης. Έμαθα να σταματάω τα πάντα και να προσπαθώ να αδειάσω το μυαλό μου, να απολαμβάνω τις μέρες χωρίς επαγγελματικό πρόσημο και να μη συνοδεύεται κάθε δραστηριότητα με ρολόι και λαχάνιασμα.
Έμαθα σιγά σιγά να περπατάω πολύ και να κοντοστέκομαι να θαυμάσω και να παρατηρήσω, κάτι που ποτέ δεν έκανα στο παρελθόν. Αφιέρωσα πρωτόγνωρη προσοχή και χρόνο σε κάποιους φίλους , κουβεντιάζοντας με τις ώρες και κατέληξα στο με ποιους θα ήθελα να συνεχίσω. Αν κρατήσω κάποια συνήθεια, γιατί θεωρώ ότι σιγά σιγά όλα θα τα ξεχάσουμε, είναι να σταματάω και να τεμπελιάζω κάποια λεπτά μέσα στη μέρα χωρίς να αισθάνομαι ενοχές.
Μάρεα Λαουτάρη (Life Coach, Blogger στο Queen Plus)
«Μία μόλις εβδομάδα μετά το lockdown πήρα μία κρίσιμη απόφαση να μετατρέψω ταχύτατα όλες τις υπηρεσίες μου σε online υπηρεσίες»
Η περίοδος του lockdown με βοήθησε να αναπτυχθώ επιχειρηματικά όσο παράδοξο κι αν ακούγεται. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Εάν ψάξεις να βρεις τις ευκαιρίες θα τις βρεις. Μία μόλις εβδομάδα μετά το lockdown πήρα μία κρίσιμη απόφαση να μετατρέψω ταχύτατα όλες τις υπηρεσίες μου σε online υπηρεσίες ώστε κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί μέσω του Life Coaching να μπορεί να το κάνει από την άνεση του καναπέ του. Ήταν ένας στόχος που είχα στο μυαλό μου τα τελευταία χρόνια όμως δεν υπήρχε ποτέ αρκετός χρόνος για να ασχοληθώ με αυτό. Από αυτή την άποψη αισθάνομαι ευγνώμων για το γεγονός καθώς ήρθα σε επαφή με Έλληνες από κάθε σημείο της χώρας μας αλλά και με Έλληνες του εξωτερικού, που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να συνεργαστούν μαζί μου. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Θεωρώ οτι η τεχνολογία, σε όσους επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, δίνει εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Πιστεύω οτι αυτό είναι μόνο η αρχή γιατί σταδιακά η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου θα γίνει η κανονικότητά μας.
Ερμιόνη Σαρρή (Διευθύντρια Σύνταξης Queen)
«Ξεκίνησα yoga online μέσω skype και πειραματίστηκα στο να φτιάχνω τα δικά μου smoothies»
Ημέρες Καραντίνας. Ήταν πολλές και δε σου κρύβω πως μετά τον αριθμό πενήντα σταμάτησα να τις μετράω. Βλέπεις συνήθισα, δεν γκρίνιαζα και θεωρούσα πως όσο πιο αρνητικά σκέφτομαι, τόσο πιο δύσκολη θα ήταν αυτή η ανηφόρα που κληθήκαμε να ανέβουμε. Έχοντας επιστρέψει πίσω στο γραφείο και τη σχετική κανονικότητα χαμογελώ έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα στην ζωή μου. Η επιστροφή με βρήκε με λιγότερους τοξικούς ανθρώπους στην ζωή μου και αρκετά πιο χαρούμενη για εμένα την ίδια. Μου αφιέρωσα χρόνο και το απήλαυσα. Ξεκίνησα yoga online μέσω skype, πολλαπλασίασα τις ώρες του pilates με την αγαπημένη μου Λουίζα και βρέθηκα και με ένα ποδήλατο μπροστά από την πόρτα μου. Πειραματίστηκα στο να φτιάχνω τα δικά μου smoothies με ό,τι φρούτο ή λαχανικό ήθελα εκείνη την ημέρα και πλέον τα πρωινά μου δεν ξεκινούν αν δεν ακουστεί στο σαλόνι ο ήχος από το μπλέντερ. Οι συναντήσεις μου με την Λουίζα μέσω zoom δεν μειώθηκαν επειδή ξαφνικά «βγήκα έξω» αλλά ούτε και οι βόλτες στη γειτονιά με το ποδήλατο. Συνήθειες που απέκτησα κατά τη διάρκεια της καραντίνας και πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Ήταν ένα challenge που θεωρώ πως κέρδισα. Μέσα από μία μάχη που δόθηκε από τους καναπέδες μας, μέσα από όλες αυτές τις ημέρες, εγώ κράτησα τις πιο ωραίες συνήθειες.
Χριστίνα Τσακιρίδου (Δημοσιογράφος)
«Για πρώτη φορά κατάλαβα πόσο ανάγκη είχα να χαλαρώσω και να εισπνεύσω πραγματικό οξυγόνο».
Η δίμηνη παραμονή στο σπίτι ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, έγινε όμως η αφορμή για να έρθω πιο κοντά στη φύση. Kάπως έτσι, το διάστημα της καραντίνας απέκτησα μια νέα συνήθεια που ορκίστηκα στον εαυτό μου ότι θα συνεχίσω ακόμη και μετά τη λήξη του lockdown. Καθημερινά φορούσα τα αθλητικά μου ρούχα και παπούτσια, έπαιρνα ένα ζευγάρι ακουστικά και χανόμουν στις σκέψεις μου περπατώντας για ώρες στη φύση. Μερικές μέρες με βρήκαν στο βουνό, άλλες δίπλα στη θάλασσα και άλλες σε πάρκα κοντά στο σπίτι μου. Για πρώτη φορά κατάλαβα πόσο ανάγκη είχα να ξεφύγω από τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, να χαλαρώσω και να εισπνεύσω πραγματικό οξυγόνο. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζουμε την φυσική μας κατάσταση αφού έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.
Μαρία Δεδούση (Δημοσιογράφος)
«Θυμήθηκα πόσο απαραίτητο είναι το να μην κάνεις απολύτως τίποτα»
Dolce far niente, λένε οι Ιταλοί και έχουν δίκιο.
Είναι γλυκό και όμορφο το να μην κάνεις τίποτα. Απολύτως τίποτα. Να μην αισθάνεσαι την ψυχαναγκαστική ανάγκη να γεμίζεις το χρόνο σου με «κάτι», για να αισθάνεσαι ότι δεν τον σπαταλάς. Συχνά αυτό το «κάτι» είναι εντελώς περιττό και η πραγματική σπατάλη.
Παρ' ότι στη διάρκεια της καραντίνας συνέχισα να δουλεύω και να κάνω -πάνω κάτω- όλα όσα έκανα και πριν, βρέθηκα κι εγώ όπως όλοι με κάποιον (λιγότερο ή περισσότερο) ελεύθερο χρόνο, στο σπίτι μου.
Η αρχή ήταν δύσκολη. Όταν έχεις μάθει να έχεις ασφυκτικά γεμάτη τη μέρα σου με δραστηριότητες, αισθάνεσαι τουλάχιστον άβολα όταν δεν έχεις με κάτι να ασχοληθείς.
Μετά, αρχίζεις και συνειδητοποιείς ότι αυτό που σου έλειπε τόσο καιρό στη ζωή σου δεν είναι δραστηριότητες, αλλά η απουσία τους. Το κενό του χρόνου που μπορείς να αφήσεις απλώς να κυλίσει, χωρίς να το γεμίσεις με κάτι, που μπορείς να κάθεσαι και να κουβεντιάζεις με τον εαυτό σου ή και να τον αφήνεις ήσυχο, κοιτώντας απλανώς σε κάποιο υπαρκτό ή φαντασιωσικό «απέναντι».
Ήταν ακριβώς το σημείο στο οποίο συνειδητοποίησα ότι το μυαλό μας δεν είναι παρά μόνο ένα -οκ, πολύπλοκο και με τρομερές δυνατότητες- μηχάνημα, το οποίο χρειάζεται ξεκούραση και ηρεμία, ανάπαυλες και λειτουργία στο ρελαντί, για να μπορέσει να συνεχίσει να δουλεύει.
Στις ανατολικές κουλτούρες, οι άνθρωποι κάνουν συχνά διαλογισμό. Είναι ένας τρόπος να ξεκουράζεις το μυαλό σου -και κατά συνέπεια και το σώμα σου- που δεν έχει τίποτα το μεταφυσικό. Η συνήθεια αυτή πέρασε και στη Δύση μέσα από τα New Age κινήματα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσει κανείς μια από τις υπάρχουσες μεθόδους για να το πετύχει.
Μπορείς απλώς να κάθεσαι, να μην κάνεις τίποτα και να απαλλάξεις τον εαυτό σου από το βασικό του εμπόδιο προς την ηρεμία και την ευτυχία τελικά: Τις ενοχές.
Ευδοκία Μύτιλη (Δημοσιογράφος)
«Στην καραντίνα έμαθα να εκτιμώ περισσότερο την έννοια του χρόνου».
Αυτή η περίοδος της καραντίνας θέλω να σβήσει από το μυαλό μου. Πραγματικά ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος, όχι μόνο για εμένα αλλά νομίζω για όλο το κόσμο. Εκτιμήσαμε νομίζω όλες την έννοια της ελευθερίας και εκτός από το σχολαστικό πλύσιμο και απολύμανση νομίζω ότι άφησε πολλά πίσω της τα οποία θα μπουν στην καθημερινότητά μας, άθελα ή μη. Αυτό που άλλαξε για εμένα προσωπικά ήταν το γεγονός ότι έμαθα να εκτιμώ περισσότερο την έννοια του χρόνου. Δηλαδή να κάνω ένα πιο σωστό time managment.Το να δουλεύεις από το σπίτι , με ένα μικρό παιδί δεν είναι ότι πιο εύκολο... Έτσι ο χρόνος έπρεπε να μοιραστεί σωστά. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσω να το εφαρμόζω...