Πώς μπορείς να πεις στους άλλους ευγενικά να κρατήσουν μια ασφαλή απόσταση από σένα
Τι προτείνουν οι ειδικοί για την «επικοινωνία των ορίων» χωρίς όμως να προσβάλλουμε τους άλλους.
Μετά από τόσους μήνες σε καραντίνα, τα πράγματα όλα είναι πολύ διαφορετικά για όλους μας. Μπορεί οι άνθρωποι σταδιακά να βγαίνουν από το σπίτι τους και να επιστρέφουν στην παλιά τους καθημερινότητα όμως τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορεί να κάνουν την κοινωνική απομάκρυνση πιο δύσκολη, παρόλο που μπορούμε πια να συναναστρεφόμαστε με όλους.
Ο φόβος της εξάπλωσης του κορονοϊού μας έχει κάνει αρκετά επιφυλακτικούς. Μπορείς να το διακρίνεις παντού γύρω σου...Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο καταστάσεις όπου πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τους άλλους καθώς περιηγούνται ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Και ναι, το να αναστατώνεσαι όταν κάποιος σε πλησιάζει πολύ και θέλεις να του πεις να κρατήσει κάποια ασφαλή απόσταση, σε κάνει πάντα να νιώθεις εξαιρετικά άβολα. Τι προτείνουν όμως οι ειδικοί για την «επικοινωνία των ορίων» χωρίς όμως να προσβάλλουμε τους άλλους;
Πώς να αντιμετωπίσεις άτομα που σε πλησιάζουν
Ενώ η πανδημία έχει προσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε όλοι, η κλινική ψυχολόγος Kristina Hallett, Ph.D., ABPP, εξηγεί ότι οι άνθρωποι είχαν πάντα διαφορετικά επίπεδα άνεσης με τη φυσική επαφή. «Με πολλούς τρόπους, η τρέχουσα κατάστασή μπορεί να μας κάνει λίγο πιο εύκολο το να μιλήσουμε αν δεν νιώθουμε άνετα, καθώς υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τον φυσικό χώρο που κινούμαστε», λέει. Δηλαδή, εάν δεν αισθάνεστε άνετα να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, είναι απολύτως αποδεκτό να αποδίδετε την απόσταση που κρατάτε από τους γύρω σας στις κοινωνικές κατευθυντήριες γραμμές που έχει ορίσει η κυβέρνηση.
Πώς να αντιμετωπίσεις τους ξένους
Το να περπατάς μακριά από αγνώστους μπορεί να είναι το πιο ασφαλές και έξυπνο πράγμα που μπορείς να κάνεις. «Δεν οφείλετε καμία εξήγηση στους ξένους», λέει η ψυχοθεραπευτής Πάντμα Αλί, LMFT. Εάν κάποιος σας επιπλήξει ή σας προσβάλει για την «αδιάκριτη συμπεριφορά» σας απλώς αιτιολογήστε την με την απόσταση των 2 μέτρων που έχει επιβάλει ο ΠΟΥ. Εάν πάλι διαφωνούν με τις οδηγίες του ΠΟΥ, τότε πραγματικά αυτό δεν είναι δικό σας πρόβλημα αλλά δικό τους.
Πώς να αντιμετωπίσεις την οικογένεια και τους φίλους σου
«Δεν είναι απαραίτητα αυτό που λέτε, αλλά ο τρόπος που το λέτε», λέει η Hallett. Ο τόνος της φωνής σας, τα μάτια σας και η πρόθεσή σας να μεταδώσουν το μήνυμα που θέλετε στους άλλους μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εκείνοι το λαμβάνουν. Φίλοι και μέλη της οικογένειας των οποίων η «γλώσσα της αγάπης» είναι φυσική πινελιά πιθανώς λαχταρούν την ημέρα που μπορούν να σε αγκαλιάσουν ξανά. Εάν προσπαθούν να σε αγκαλιάσουν όταν σε βλέπουν, να θυμάσαι ότι οι προθέσεις τους δεν είναι κακόβουλες, οπότε μην έχεις αμυντική στάση απέναντί τους ούτε θυμό. Μπορείς απλώς να εκφράσεις τις ανησυχίες σου και να τους πεις με ειλικρίνεια πώς νιώθεις. Μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου (να τους πεις ότι τους αγαπάς και πως νιώθεις ευτυχία που τους είδες) και πως θα ήθελες να συνεχίσεις να το κάνεις μ' έναν ασφαλή τρόπο, προς το παρόν τουλάχιστον.