Πώς θα απαλλαγείς από την αϋπνία που απέκτησες εν μέσω καραντίνας
Οι ειδικοί μας αποκάλυψαν τους τρόπους για να κοιμάσαι και πάλι φυσιολογικά.
Το διάστημα της καραντίνας, ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για όλες μας. Η ζωή μας άλλαξε εντελώς από την μια μέρα στην άλλη και πολλά θέματα μας γέμισαν ερωτηματικά και άγχος για το μέλλον. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, αποδείχθηκε πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εν όψει κατ' οίκον περιορισμού, άρχισαν να πάσχουν από έντονο στρες και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα αϋπνίας.
Φταίει άραγε η έλλειψη δραστηριότητας; Εκτός από μια σύντομη βόλτα, πολλές γυναίκες κατέληξαν να καλύπτουν καθημερινά μόνο την απόσταση μεταξύ της κρεβατοκάμαρας και της κουζίνας. Ίσως πάλι να ευθύνεται το άγχος, τα οικογενειακά και εργασιακά βάρη σε συνδυασμό με τις καθημερινές υποχρεώσεις που μας κατέκλυσαν το τελευταίο δίμηνο. Οι ειδικοί του κέντρο ύπνου της Βόρειας Ντακότα, αποκάλυψαν τι πρέπει να κάνεις για να κοιμάσαι και πάλι φυσιολογικά.
1) Μην εργάζεσαι στο κρεβάτι
Η αλήθεια είναι πως όταν εργάζεσαι από το σπίτι, ο χρόνος εργασίας διπλασιάζεται συγκριτικά με αυτόν που χρειαζόσουν για να ολοκληρώσεις τη δουλειά στο γραφείο. Πλέον δουλεύεις ατελείωτες ώρες στο καναπέ και το κρεβάτι αφού ο φόρτος εργασίας σε αναγκάζει να τελειώνεις αργά το βράδυ και να μένεις ξύπνια έως πολύ αργά. Με αυτό τον τρόπο συσχετίζεις την κρεβατοκάμαρά σου με τα άγχη της ημέρας. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς το στρώμα σου μόνο για χαλάρωση και σύντομα θα κοιμάσαι πολύ πιο εύκολα.
2) Βάλε την άσκηση καθημερινά στη ζωή σου
Η μεγάλη αυτή αποχή από το γυμναστήριο δεν έκανε σίγουρα καλό στη ρουτίνα ύπνου σου. Κάνοντας 30 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης καθημερινά, θα μπορείς να κοιμηθείς πολύ καλύτερα το πρώτο κιόλας βράδυ. Το περπάτημα, το τζόκινγκ ή ένας μικρός γύρος του σπιτιού αρκεί για να αυξήσει τον καρδιακό σου ρυθμό. Επιπλέον στο Instagram ή το Youtube μπορείς να βρεις πολλές δωρεάν video προπονήσεις από εξειδικευμένους γυμναστές.
3) Απόφυγε το αλκοόλ
Μπορείς ευχαρίστως να πιεις ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό αλλά περιόρισε τον εαυτό σου μετά το βραδινό γεύμα. Το αλκοόλ παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τον ύπνο, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι. Γενικά τα ποτά βοηθούν να αποκοιμηθείς αλλά μειώνουν σημαντικά τη ποιότητα του ύπνου σου. Επιπλέον το αλκοόλ είναι ένα διουρητικό οπότε θα αναγκαστείς να διακόπτεις αρκετές φορές τον ύπνο σου για να επισκεφτείς το μπάνιο.
4) Δοκίμασε μια εφαρμογή χαλάρωσης
Μερικές φορές ακόμα και όταν είσαι εξαντλημένη, μόλις σβήσεις το φως, το μυαλό σου αρχίζει να τρέχει. Δοκίμασε να κατεβάσεις στο κινητό σου κάποιο app με χαλαρωτική μουσική. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο δωρεάν επιλογές στα app store, android ή στο Youtube. Με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιήσεις τη μελατονίνη, την ορμόνη που προκαλεί υπνηλία.
5) Περιόρισε το χρόνο μπροστά από οθόνες
Εάν δεν μπορείς να κλείσεις τις οθόνες, τουλάχιστον απόφυγε να διαβάσεις ειδήσεις πριν τη νυχτερινή κατάκλιση. Οι ειδικοί προτείνουν ιδανικά να απενεργοποιείς όλες τις συσκευές όπως tablet, κινητό και laptop 30 έως 60 λεπτά πριν από τον ύπνο.
Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com