Βλέπεις τον σύντροφό σου λιγότερο ελκυστικό; Ίσως φταίνε οι ορμόνες σου
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, μπορεί όλα να σχετίζονται με την αλλαγή των ορμονών σου.
Εάν ξαφνικά δεν βρίσκεις τον σύντροφό σου τόσο ελκυστικό όπως στην αρχή – χωρίς να είσαι σε θέση να εντοπίσεις το γιατί– μάλλον δεν είσαι η μόνη.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, μπορεί όλα να σχετίζονται με την αλλαγή των ορμονών σου. «Οι ορμόνες έχουν υποτιμημένη επίδραση στη συμπεριφορά μας τελικά», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Francesca Righetti, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο VU Amsterdam. «Αυτό ισχύει για τους άνδρες και τις γυναίκες, όπως ισχύει και για τα ζώα άλλων ειδών», λέει η ερευνήτρια.
Στο πλαίσιο της έρευνάς της 33 γυναίκες προσέφεραν δείγματα ούρων για 15 ημέρες (προκειμένου να μετρηθούν οι αλλαγές στα επίπεδα οιστραδιόλης, προγεστερόνης και τεστοστερόνης). Εκείνες -καθώς και οι σύντροφοί τους- συμμετείχαν καθημερινά στην έρευνα, η οποία επικεντρωνόταν στο πόσο ικανοποιητική ήταν η σχέση τους αλλά και το πώς «αντιλαμβάνονταν» ερωτικά τον σύντροφό τους. Να σημειώσουμε πως καμία από τις γυναίκες που συμμετείχε στη μελέτη δεν χρησιμοποιούσε οποιαδήποτε μορφή ορμονικής αντισύλληψης και όλα τα ζευγάρια ήταν μαζί για τουλάχιστον 4 έτη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα δύο μέρη είδαν τη σχέση τους κάτω από ένα πιο αρνητικό πρίσμα τις ημέρες που τα επίπεδα οιστραδιόλης των γυναικών ήταν αυξημένα (συνήθως αυτό συμβαίνει λίγο πριν από την ωορρηξία).
«Τα επίπεδα των ορμονών των γυναικών κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας αλλάζουν διαρκώς, πράγμα που ενδέχεται να επηρεάσει και την ψυχολογία τους, όπως για παράδειγμα τον τρόπος που βλέπουν τον σύντροφό τους», λέει η Righetti. «Βρήκαμε ότι η οιστραδιόλη σχετίστηκε με αυτό».
Αυτή η αλλαγή στις ορμόνες παρατηρήθηκε επίσης και από τους άντρες που είχαν κακή ποιότητα ζωής και εξέπεμπαν στη σύντροφό τους την αίσθηση ότι ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι εκείνο το διάστημα τόσο από τη σχέση όσο και από την καθημερινότητά τους γενικότερα.
Παραδόξως όμως, παρά τις αλλαγές αυτές, η ποσότητα του σεξ που είχαν τα ζευγάρια δεν άλλαξε. «Αλλαγές στις ορμόνες δεν πρόκειται να μετατρέψουν μια κακή σχέση σε καλή ή μια καλή σχέση σε κακή», λέει η Righetti. «Αλλά θα μπορούσαν να επιφέρουν κάποιες λεπτές αλλαγές στη διάθεση...».