Περισσότερο ελαιόλαδο, λιγότερα εμφράγματα
Μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει όλα όσα γνωρίζουμε για το θαυματουργό ελαιόλαδο.
Η χώρα μας είναι η πατρίδα του ελαιόλαδου. Και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς καθημερινά διαβάζουμε έρευνες και μελέτες που αποδεικνύουν πόσο πολύτιμο είναι για την υγεία μας.
Μια νέα έρευνα έρχεται τώρα να προσθέσει στις ευεργετικές του ιδιότητες ένα ακόμη συν. Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, ιδίως όταν αντικαθιστά στη διατροφή μας τη μαγιονέζα, τη μαργαρίνη ή το βούτυρο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλή τη δρ Μάρτα Γκουάς-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της American Heart Association στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 63.867 γυναίκες και 35.512 άνδρες σε βάθος 30 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα στεφανιαίας νόσου. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ειδικοί...