Τσικνοπέμπτη: Οι καλύτερες διατροφικές συμβουλές για ν' απολαύσεις την ημέρα χωρίς ενοχές
Τσικνίστε με προσοχή για τσικνίσετε καλύτερα!
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης όπου γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, τη γνωστή και ως Κρεατινή. Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία πριν την Σαρακοστή που οι ορθόδοξοι καταναλώνουν κρέας.
Η Τσικνοπέμπτη έχει δύο συνθετικά, ημέρα Πέμπτη και Τσίκνα. Η μέρα δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι μέρες νηστείας. Το συνθετικό Τσίκνα μας αποδεικνύει τον τρόπο παρασκευής του κρέατος που ψήνεται στα κάρβουνα βγάζοντας αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά και τον καπνό καθώς ψήνεται. Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης επιβάλλει την κατανάλωση άφθονου λιπαρού κρέατος στα κάρβουνα χωρίς όρια.
Πως θα μπορούσατε όμως να προσέξετε τη διατροφή μας και παράλληλα να τιμήσουμε με κρέας αυτή την ημέρα; Η Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Γεωργία Καλαϊτζίδου, μας συμβουλεύει.
Πριν το γεύμα
«Το μυστικό είναι να μη φτάσετε νηστικοί στο κύριο γεύμα! Σε καμία περίπτωση δε θα σας βοηθήσει να παραλείψετε τα προηγούμενα γεύματα της ημέρας. Αν τα παραλείψετε, αυτό που θα πετύχετε είναι να υπερκαταναλώσετε φαγητό στο βραδινό γεύμα της Τσικνοπέμπτης. Καταναλώστε το τυπικό σας πρωινό και το δεκατιανό σας γεύμα. Στο μεσημέρι προτιμήστε να καταναλώσετε μια σαλάτα εποχής με τυρί ή αυγό ή λίγο κοτόπουλο συνοδευόμενο με ψωμί ή ρύζι. Και μην ξεχνάτε πως πριν φτάσετε στο γιορτινό γεύμα της ημέρας, θυμηθείτε να φάτε μερικά φρούτα, έτσι ώστε να καταναλώστε την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεστε», μας λέει η Γεωργία Καλαϊτζίδου
Κατά τη διάρκεια του γεύματος
Είτε λοιπόν έχετε βγει έξω, είτε είστε στο σπίτι, περιμένετε να έρθουν όλα τα φαγητά στο τραπέζι. Σερβίρετε ότι θέλετε στο πιάτο σας και μη τσιμπολογάτε. Να έχετε τον έλεγχο για το τι και πόσο έχετε βάλει στο πιάτο σας. «Γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα εποχής ή ψητά λαχανικά. Αποφύγετε τα τηγανιτά και τα συνοδευτικά, έτσι κι αλλιώς το κύριο έδεσμα είναι το κρέας. Μη επιβαρύνετε το γεύμα σας με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά. Προτιμήστε ένα ελαφρύ επιδόρπιο, όπως είναι γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή φρούτα. Απολαύστε το φαγητό σας, τρώγοντας αργά. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε να καταναλώσετε την ποσότητα που χρειάζεστε πραγματικά, χωρίς να φτάσετε σε πλήρη κορεσμό και δυσφορία», συμβουλεύει η διατροφολόγος.
Κάνετε έξυπνες επιλογές
Το κρέας έχει την τιμητική του. Και επειδή όλα τα κρέατα δεν έχουν τις ίδιες θερμίδες και λιπαρά, κάντε έξυπνες επιλογές:
Προτιμήστε πιο άπαχα κρέατα, αφαιρώντας το ορατό λίπος, όπως είναι:
-Μπριζολάκια,
-κοτόπουλο,
-φιλέτο μοσχάρι,
-ψαρονέφρι,
-καλαμάκια μοσχαρίσια ή χοιρινά ή κοτόπουλου,
-κοντοσούβλι κοτόπουλου
αντί για:
-κοκορέτσι,
-παϊδάκια,
-πανσέτες,
-λουκάνικα,
-μπιφτέκια,
-εξοχικό,
-κοντοσούβλι αρνίσιο ή χοιρινό,
-κεμπάπ,
-μπριζόλες λαιμού,
-γύρο.
Ότι και αν κάνεις σήμερα να περάσεις όμορφα και να απολαύσεις το γεύμα σου προσέχοντας τη σιλουέτα σου.Και προσοχή: μην αφήσεις τις στομαχικές διαταραχές να σε ταλαιπωρήσουν το υπόλοιπο βράδυ.
Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές της την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Γεωργία Καλαϊτζίδου, MSc.