Αυτά πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις το φούσκωμα τώρα τις γιορτές
Για να απολαμβάνεις το καλό φαγητό χωρίς ενοχές!
Το ξέρουμε καλά! Κάθε Χριστούγεννα παχαίνουμε! Είναι το κοινό μας μυστικό. Τόσα γλυκά, τόσα φαγητά, τόσα καλέσματα σε σπίτια φίλων και συγγενών, που δεν μπορούμε να αντισταθούμε (και δεν θέλουμε είναι η αλήθεια!). Και έρχεται πάντα η στιγμή να μετανιώνουμε (λίγο μετά τα Φώτα) που αφήσαμε πάλι τον εαυτό μας να παρασυρθεί και να φάει τόσο πολύ.
Δεν υπάρχει όμως τίποτα χειρότερο από το φούσκωμα που νιώθουμε τις ημέρες των εορτών! Το φούσκωμα του στομάχου μας είναι δυσάρεστο και ενοχλητικό, ειδικά όταν συνοδεύεται και με έντονο πόνο. Ως φούσκωμα ορίζεται η διόγκωση ή η αύξηση της διαμέτρου της κοιλιακής περιοχής. Ο πόνος προκαλείται επειδή το στομάχι σφίγγει και υπάρχει έντονο αίσθημα πληρότητας.
Τις περισσότερες φορές, τα αίτια του φουσκώματος είναι αβλαβή και δεν πρέπει να εμπνέουν ανησυχία. Ο γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος, Τάσος Ρούσσος μας συστήνει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε το φούσκωμα, απολαμβάνοντας στο έπακρο τις γεύσεις των Χριστουγέννων.
Τι πρέπει να κάνεις:
-Να τρως μικρά και συχνά γεύματα
-Απόφυγε να κοιμάσαι μετά το φαγητό
-Να τρως σιγά σιγά
Σχετικά με τη διατροφή σου μπορείς ν΄ακολουθήσεις τα παρακάτω:
Περιόρισε ή αν μπορείς και αποφύγε:
-τα λιπαρά γεύματα (κρέας μικρών ζώων, ζαμπόν, μπέικον, αλλαντικά, κονσέρβες, λιπαρά ψάρια, λιπαρές σάλτσες, πχ. μαγιονέζα, λιπαρά τυριά, τηγανιτό βούτυρο, λάδι ή μαργαρίνη),
-τα τηγανητά,
-τη σοκολάτα,
-τη μέντα,
-τα μπαχαρικά
-τα αλκοολούχα ποτά,
-τους όξινους χυμούς φρούτων (πορτοκαλιού, λεμονιού, ντομάτας)
-τα αεριούχα ποτά
-τα γλυκά με σιρόπι (κouταλιoύ, ταψιού, λουκουμάδες, σαντιγί, μεγάλη ποσότητα μελιού ή μαρμελάδας)
Ευχαριστούμε θερμά για τις συμβουλές του τον γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο, διδάκτωρ MCS της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Τάσο Ρούσσο.