Πόσο «λογικό» είναι να είσαι πάντα αγχωμένη μετά τα 50;
Οι ειδικοί συμβουλεύουν για το πού οφείλεται το αυξημένο άγχος μετά τα 50.
Από πεταλούδες που νιώθετε στο στομάχι σας μέχρι την κρίση πανικού, το άγχος μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές. Στον πυρήνα του, το άγχος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φυσιολογική απάντηση σε μια κατάσταση που δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις. «Είναι ένα συναίσθημα που έχει σχεδιαστεί για να τραβήξει την προσοχή σας, ώστε να δείτε τα όριά σας», εξηγεί η Theresa Moore, ψυχίατρος. «Αυτά είναι πραγματικά υγιή συναισθήματα». Στην πραγματικότητα, η γήρανση μπορεί να είναι μια από τις κύριες αιτίες άγχους για πολλούς ανθρώπους.
Γιατί συμβαίνει
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβάλουν στο άγχος μας καθώς γερνάμε. «Φοβόμαστε ότι θα πάψουμε να είμαστε χρήσιμοι, συναρπαστικοί», λέει η Moore, προσθέτοντας ότι ένας βασικός φόβος από τη στιγμή που γεννιόμαστε είναι ο φόβος να μην ανήκουμε κάπου.
Τι μπορείς να κάνεις;
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το αυξημένο άγχος είναι να συνειδητοποιήσετε ότι, παρόλο που ίσως δεν μπορείτε να ελέγξετε τη διαδικασία γήρανσης, μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο χειρισμού του. «Υπάρχουν πολλά που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας», λέει ο Moore. «Μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτή είναι μια εποχή σοφίας και εμπειρίας ζωής και να αναγνωρίσουμε ότι τα πράγματα μεταβάλλονται και ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα της ζωής». Όχι, δεν μπορούμε να περιμένουμε να παραμείνουμε στα 40 για το υπόλοιπο της ζωής μας, αλλά μπορούμε να παραμείνουμε έτοιμοι και δραστήριοι κάτι που σχετίζεται με το περιβάλλον, τη διατροφή και την ψυχική υγεία μας. Και αποδεχόμενοι τη διαδικασία γήρανσης, μπορούμε να απολαύσουμε τις σχέσεις γύρω μας και να γίνουμε πιο ευαισθητοποιημένοι και παρόντες παρά απογοητευμένοι ή ανήσυχοι.
Χρειάζομαι βοήθεια;
Μια αύξηση στο άγχος μας καθώς γερνάμε είναι απόλυτα φυσιολογική. Ο βαθμός στον οποίο εκδηλώνεται, ωστόσο, μπορεί να είναι προβληματικός. Και μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι ακόμη και "κανονικό" απαιτεί λίγο επιπλέον βοήθεια με τη μορφή φαρμάκων ή θεραπείας.
Πώς μπορείς να γνωρίζεις τη διαφορά;
Εάν επηρεάζει τον ύπνο σας, τις διαθέσεις σας, την ικανότητα εστίασης, τη μνήμη κλπ., τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό ή τον θεραπευτή σας και να ρωτήσετε αν βραχυπρόθεσμα μπορείτε να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή που θα μπορέσει να σας ανακουφίσει. «Αν βρίσκετε δύσκολο να ολοκληρώσετε μια εργασία και είναι κάτι που οι άλλοι άνθρωποι ή συναδέλφους το παρατηρούν, τότε είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να επωφεληθεί πιθανώς από τη φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την παροχή συμβουλών», προτείνει Moore.
Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com