Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή: 7 κανόνες για να έχεις υγιή δόντια και όμορφο χαμόγελο
Τι πρέπει να προσέχεις και τι ν' αποφεύγεις!
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα στοματικής υγιεινής εξαιτίας της απότομης αύξησης των ορμονών - ιδιαίτερα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Ωστόσο είναι προβλήματα που λύνονται με τη σωστή φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας.
Ουλίτιδα εγκυμοσύνης
Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι ένα γνωστό σύμπτωμα στις περισσότερες εγκύους και κάνει την εμφάνισή της συνήθως από το δεύτερο μήνα. Εάν η πλάκα δεν απομακρυνθεί, μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα - κόκκινα, πρησμένα, ευαίσθητα ούλα που είναι πιο πιθανό να αιμορραγήσουν.
Αν η ουλίτιδα προϋπάρχει τότε η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας των ούλων που μπορεί να επιφέρει κινητικότητα και απώλεια δοντιών.
Επουλίδες κύησης
Ένα ακόμη ενοχλητικό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί κατά την εγκυμοσύνη είναι η ανάπτυξη επουλίδων κύησης. Πρόκειται για μικρά κόκκινα ογκίδια που αναπτύσσονται όταν τα ούλα ερεθίζονται.
Τα εξογκώματα αυτά συρρικνώνονται από μόνα τους μετά τη γέννηση του μωρού. Αν όμως, ένα εξόγκωμα είναι δυσάρεστο και δυσκολεύει στο μάσημα, στο βούρτσισμα ή σε άλλες διαδικασίες υγιεινής του στόματος, ο οδοντίατρος μπορεί να αποφασίσει την αφαίρεσή του.
Πως να διατηρήσετε τη στοματική σας υγιεινή
- Μπορείτε να αποτρέψετε την ουλίτιδα, κρατώντας τα δόντια σας καθαρά, ειδικά κοντά στην γραμμή των ούλων.
- Βουρτσίστε τα δόντια σας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και μετά από κάθε γεύμα, όταν είναι δυνατόν.
- Χρησιμοποιήστε νήμα ή βουρτσάκια καθημερινά.
- Αν το βούρτσισμα σας προκαλεί ναυτία και πρωινή αδιαθεσία, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό ή με ειδικό στοματικό διάλυμα.
- Η καλή διατροφή - άφθονη σε βιταμίνη C και Β12 - βοηθά στη στοματική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο θα πρέπει να είναι συχνότερες ώστε να γίνεται έλεγχος για πλάκα και ουλίτιδα.
Επηρεάζει η κακή στοματική υγεία την υγεία τους εμβρύου;
Έρευνες επισημαίνουν ότι υπάρχει σχέση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας με το χαμηλό βάρος γέννησης και πρόκληση πρόωρου τοκετού.
Υπάρχουν οδοντιατρικές διαδικασίες που πρέπει να αποφεύγω;
Απλές οδοντιατρικές πράξεις όπως σφραγίσματα και καθαρισμός μπορούν να εκτελούνται καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά η καλύτερη περίοδος για οδοντιατρικές θεραπείες είναι μεταξύ του τέταρτου και του έκτου μήνα.
Οι γυναίκες με έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά, που αντιμετωπίζουν έντονο πόνο, θα πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του μαιευτήρα τους, αναφορικά με την πιθανή λήψη αναισθησίας ή την προτεινόμενη από τον οδοντίατρο φαρμακευτική αγωγή. Οδοντιατρικές πράξεις που μπορούν να αναβληθούν μεταξύ αυτών και αισθητικού χαρακτήρα όπως λεύκανση ας περιμένουν για μετά τον τοκετό.
Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές του τον Δρ. Παναγιώτη Ψαθά /Μαιευτήρα – Χειρουργό γυναικολόγο – με ειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τη Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life