Οι κακές ενδοοικογενειακές σχέσεις σε κάνουν να αρρωσταίνεις πιο συχνά, λένε οι ειδικοί
Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue της Indiana, υποστηρίζει αυτή την άποψη.
Φαίνεται πως η ποιότητα των σχέσεών με την οικογένειά μας -τη μαμά, τον μπαμπά, τα αδέλφια, τις θείες, τους παππούδες κλπ - θα μπορούσε να κάνει πραγματική τη διαφορά στην υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε.
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν υποστηρίζονται από το ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες όπως ακριβώς εκείνοι που δεν είναι ικανοποιημένοι με τη σύζυγο ή τον σύντροφό τους.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Psychology, εξέτασε τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περίπου 3.000 άτομα μεταξύ των ετών 1995 και 2014. Η μέση ηλικία των ανθρώπων ήταν περίπου 45 ετών κατά τον πρώτο γύρο συλλογής των δεδομένων.
Σε τρία σημεία κατά τη διάρκεια αυτών των 19 χρόνων ζητήθηκε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν την ποιότητα της αλληλεπίδρασης που είχαν οι οικογένειές και οι συνεργάτες τους με αυτούς, η οποία στη συνέχεια συγκρίθηκε με τον συνολικό αριθμό των παθήσεων που είχαν υποστεί (από εγκεφαλικό επεισόδιο έως πονοκεφάλους). Για να δοκιμάσουν την προσωπική σχέση τους, τα άτομα απάντησαν σε ερωτήσεις όπως: «Πόσο συχνά ο σύζυγός σας ή ο σύντροφός σας σάς στηρίζει; Πόσο σας εκτιμά ο σύντροφος σας;». Για να ανακαλύψουν την ποιότητα των οικογενειακών τους σχέσεων, απάντησαν σε ερωτήσεις όπως: «Πόσο συχνά σας κατακρίνουν τα μέλη της οικογένειάς σας; Πόσο μπορείτε να βασιστείτε στην οικογένειά σας όταν έχετε σοβαρό πρόβλημα;».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τεταμένες οικογενειακές σχέσεις συνδέονται στενά με μεγαλύτερο αριθμό χρόνιων παθήσεων και νοσημάτων. «Πολλές έρευνες υπογραμμίζουν τη σημασία της συζυγικής σχέσης, αλλά αυτή η μελέτη είναι η μοναδική που εξετάζει τι αντίκτυπο έχουν οι οικογενειακές σχέσεις, στον καθένα από εμάς», δήλωσε ο κοινωνιολόγος Patricia Thomas του πανεπιστημίου Purdue, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Και εδώ φαίνεται ότι οι οικογενειακές σχέσεις είχαν άμεσο αντίκτυπο με τις χρόνιες παθήσεις» συνεχίζει ο κοινωνιολόγος.