Μήπως είναι στο DNA σου να απεχθάνεσαι το μπρόκολο;
Μια νέα έρευνα φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα γνωρίζαμε ως τώρα.
Μήπως απεχθάνεσαι κάποια συγκεκριμένα λαχανικά; Το DNA σου μπορεί να ευθύνεται γι' αυτό, λένε Αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας. Το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τις δυσάρεστες γεύσεις που νιώθουμε όταν τρώμε κάτι, παρέχει ένα "αίσθημα πικρίας" σε τρόφιμα όπως το μπρόκολο και τα λαχανικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν αρκετά λαχανικά στη διατροφή τους.
Το γονίδιο μπορεί επίσης να κάνει δυσάρεστη τη γεύση της μπύρας, του καφέ και της μαύρης σοκολάτας. Η ευαισθησία στην πικρή γεύση μπορεί να είναι ευεργετική - προστατεύοντας τους ανθρώπους από το να τρώνε πράγματα που θα μπορούσαν να είναι δηλητηριώδη για τον οργανισμό τους. Αλλά ο Dr Jennifer Smith και οι συνεργάτες τους στο University of Kentucky School of Medicine λένε ότι μπορεί επίσης να σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι πιέζονται για να τρώνε την καθημερινή συνιστώμενη δόση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Ο καθένας μας κληρονομεί δύο αντίγραφα ενός γονιδίου γεύσης που ονομάζεται TAS2R38. Κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη στους υποδοχείς γεύσης στη γλώσσα που μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε τα πικρά φαγητά. Οι άνθρωποι που κληρονομούν δύο αντίγραφα από την παραλλαγή του γονιδίου TAS2R38, που ονομάζεται AVI, δεν δέχονται τις πικρές γεύσεις από συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Εκείνοι με ένα αντίγραφο του AVI και ενός άλλου που ονομάζεται PAV, αντιλαμβάνονται τις πικρές γεύσεις αυτών των χημικών ουσιών, αλλά όχι σε τόσο ακραίο βαθμό, όπως τα άτομα με δύο αντίγραφα του PAV.
Ο Dr Smith μίλησε σ΄ένα συνέδριο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας και είπε τα εξής: «Πρέπει να εξετάσετε πώς γεύεται ο κάθε ασθενής σας, εάν θέλετε πραγματικά να ακολουθήσει τις οδηγίες διατροφής που του δίνετε».
Οι ερευνητές ελπίζουν να διερευνήσουν εάν η χρήση μπαχαρικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη της πικρής γεύσης και να κάνει τα λαχανικά πιο ελκυστικά για τους ανθρώπους που δύσκολα ανέχονται τις ιδιαίτερες γεύσεις των «απαγορευμένων» αυτών λαχανικών.