Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που ο θόρυβος κάνει κακό στην υγεία σου
Γνωρίζεις πως οι συνεχείς θόρυβοι μπορεί να οδηγήσουν σε γνωστική δυσλειτουργία;
Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένες σε πολλούς ήχους -τόσο ευχάριστους όσο και ενοχλητικούς- που προέρχονται από το φυσικό μας περιβάλλον. Αυτά τα vibes μάς αποσπούν πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε την προσοχή. Γνωρίζεις όμως πως αυτός ο «κλονισμός» μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική δυσλειτουργία;
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όλοι αυτοί οι διαφορετικοί ήχοι μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες περιόδους πίεσης στο σώμα μας. «Η σιωπή μπορεί κυριολεκτικά να "μεγαλώσει" τον εγκέφαλό σας», λέει η κ. Imke Kirste, Ph.D. Η μελέτη της το 2013 σε ποντίκια έδειξε ότι δύο ώρες σιωπής ημερησίως μπορούν να παράγουν νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, τη συγκίνηση και τη μάθηση. Η ησυχία, σύμφωνα με την Kirste, μπορεί να επιτρέψει στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά.
Παλαιότερες έρευνες ανέφεραν ότι τα παιδιά των οποίων το σπίτι ή το σχολείο ήταν κοντά σε αεροδρόμια ή σε αυτοκινητόδρομους, απορροφούσαν πιο αργά τις πληροφορίες που λάμβαναν. Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Cornell στην Γερμανία μελέτησαν τις επιπτώσεις στα παιδιά που εκτίθενται καθημερινά σε ηχορύπανση. Η έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, επισημαίνει ότι οι συνεχείς δονήσεις παρήγαγαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και άλλων ορμονών στρες στα παιδιά.
Η μελέτη αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές, και η πιο τρανή απόδειξη ότι ο θόρυβος - ακόμη και σε επίπεδα που δεν προκαλούν καμία βλάβη ακοής - προκαλεί άγχος και είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά που επηρεάζονται από τους διαρκείς θορύβους. Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι και οι ενήλικες που εκτίθενται σε χρόνια ηχορύπανση, έχουν μειωμένη προσοχής και δυσκολεύονται στην επίλυση προβλημάτων. Οι τακτές περίοδοι ησυχίας μπορούν να επιτρέψουν στον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει και να ανακτήσει τη γνωστική του λειτουργία. Εάν δύο ώρες απόλυτης ησυχίας την ημέρα σου φαίνεται αδύνατο, προσπάθησε απλά να «κρυφτείς» σε ένα ήσυχο μέρος για λίγα λεπτά όποτε μπορείς. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι η έλλειψη ήχου είναι πιο ενδιαφέρουσα και ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στ' αυτιά σου!