Μεταστατικός καρκίνος μαστού: τι πρέπει να γνωρίζεις
Παγκόσμια Ημέρα σήμερα του Καρκίνου του μαστού και αυτά είναι όλα όσα θέλεις να μάθεις για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού και φοβάσαι να ρωτήσεις...
Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων. Σπάνια, όμως, αναπτύσσονται κακοήθειες και από τον λιπώδη ή τον μυϊκό ιστό, που λέγονται σαρκώματα.
Κάθε διόγκωση του μαστού δεν είναι απαραίτητα καρκίνος.
Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως είναι ομαλοί, δεν επεκτείνονται σε άλλα όργανα και η αφαίρεσή τους συνεπάγεται τη μη επανεμφάνισή τους.
Αντίθετα, ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται προοδευτικά, διηθεί τα παρακείμενα όργανα ή ιστούς (δέρμα, μύες, λεμφαδένες) και αργότερα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος κα.).
Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού;
Όταν ο καρκίνος του μαστού περιορίζεται στις περιοχές του μαστού και των κοντινών λεμφαδένων, λέμε ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ή είναι τοπικά προχωρημένος.
Όταν όμως κύτταρα του μαστού ταξιδέψουν και δημιουργήσουν όγκους σε άλλα σημεία του σώματος εκτός από τον μαστό, οι γιατροί λένε ότι ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση και τότε η ασθένεια ονομάζεται μεταστατικός ή προχωρημένος καρκίνος μαστού. Ωστόσο αυτός ο όρος δεν πρέπει να συγχέεται με τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι καρκίνος του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς ή λεμφαδένες αλλά όχι σε άλλα μέρη του σώματος.
Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Συχνότερα όμως εξαπλώνεται στα οστά, στο συκώτι, στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο.
Ποιος μπορεί να νοσήσει με μεταστατικό καρκίνο μαστού;
Οποιοσδήποτε έχει νοσήσει με καρκίνο του μαστού μπορεί να εμφανίσει μετάσταση, αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν μετάσταση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που θα θεραπευτεί για έναν πρώιμο καρκίνο του μαστού δε θα εμφανίσει μεταστατικό καρκίνο μαστού.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού. Εκείνοι οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με μετάσταση κατά την αρχική διάγνωση του καρκίνου του μαστού (μεταστατικός καρκίνος μαστού «de novo») και εκείνοι που έχουν αρχικά διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο μαστού, αλλά παρά τη θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία) θα εμφανίσουν υποτροπή. Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι η πλειοψηφία των ασθενών που θα διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο μαστού θα ιαθεί και δε θα εμφανίσει μεταστατικό καρκίνο μαστού.
Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού;
Σύμφωνα με το International Agency for Research on Cancer (IARC), ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες στην Αμερική και 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα νοσήσει από αυτή την ασθένεια κάποια στιγμή στην ζωή τους. Περίπου το 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσει μετάσταση κάποια στιγμή μετά την αρχική διάγνωση και περίπου το 5% των γυναικών με καρκίνο του μαστού θα διαγνωστεί με μετάσταση κατά την αρχική διάγνωση.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού;
Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται όλο και καλύτερα χάρη στις νεότερες θεραπείες που τίθενται στην εφαρμογή των γιατρών. Η θεραπεία είναι διαρκής και εστιάζει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου και στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ο στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Δεν είναι ωστόσο λίγες οι ασθενείς που ζουν πολλά χρόνια με μεταστατικό καρκίνο μαστού. Απώτερος στόχος είναι να γίνει ο μεταστατικός καρκίνος μαστού μια χρόνια νόσος όπως ο διαβήτης ή τα αυτοάνοσα νοσήματα,για όλο και περισσότερες γυναίκες και -γιατί όχι;- για όλες!
Πηγή: almazois.gr