Πώς να αντιμετωπίσεις τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση
Μια έξαψη διαρκεί γενικά λιγότερο από πέντε λεπτά και η εφίδρωση που τη συνοδεύει συνήθως ξεκινάει ένα λεπτό μετά από τη στιγμή που θα νιώσεις τους παλμούς της καρδιάς σου.
Περίπου το 75-80% των γυναικών αντιμετωπίζει ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τις γνωστές εξάψεις.
Αυτή η αίσθηση της ξαφνικής ζέστης που έρχεται και φεύγει αρχίζει κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, την περίοδο δηλαδή πριν από την οριστική εμμηνόπαυση (η οποία συμβαίνει όταν για ένα χρόνο η γυναίκα δεν έχει καθόλου περίοδο).
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εξάψεις συχνά συνδέονται με την κακή ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του ύπνου, του άγχους, της κατάθλιψης και της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας όπως για παράδειγμα, το να ξεχνάει κανείς συχνά, να έχει δυσκολία συγκέντρωσης κ.α.
Τι είναι οι εξάψεις
Είναι η αίσθηση της έντονης θερμότητας, που δεν προκαλείται από εξωτερικές πηγές. Μπορεί να παρουσιαστούν ξαφνικά ή να νιώσεις κάποια συμπτώματα πριν.
Συγκεκριμένα, μπορεί να αισθανθείς:
- Μούδιασμα στα δάχτυλά σου
- Την καρδιά σου να χτυπά ταχύτερα από το συνηθισμένο
- Το δέρμα σου να γίνεται ξαφνικά ζεστό
- Το πρόσωπό σου ή και το στήθος να γίνονται κόκκινα
- Εφίδρωση ειδικά στο άνω μέρος του σώματος
«Μια έξαψη διαρκεί γενικά λιγότερο από πέντε λεπτά και η εφίδρωση που τη συνοδεύει συνήθως ξεκινάει ένα λεπτό μετά από τη στιγμή που θα νιώσεις τους παλμούς της καρδιάς σου. Μπορεί να ακολουθείται στη συνέχεια από αίσθημα ψύχρας και μερικές γυναίκες μπορεί επίσης να αισθάνονται άγχος»,μας λέει ο μαιευτήρας/γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Ψαθάς.
Τι να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τις εξάψεις
- Κράτησε μια δροσερή θερμοκρασία στο σπίτι και στο χώρο εργασίας σου.
- Φόρα χαλαρά ρούχα και φρόντισε κάποια από αυτά να αφαιρούνται εύκολα.
- Επίλεξε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Πιες άφθονο δροσερό νερό.
- Απόφυγε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα ζεστά ροφήματα και τα πικάντικα τρόφιμα.
- Κάνε γυμναστική καθημερινά για να σταθεροποιήσεις τις ορμόνες και τα επίπεδα ινσουλίνης. Παρόλο που μπορεί να παρουσιαστούν εξάψεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τις εξάψεις και να σε ανακουφίσει από την αϋπνία.
- Απόφυγε τους περιορισμένους χώρους και τα περιβάλλοντα με ζέστη και υγρασία.
- Κράτα ένα ημερολόγιο για τα συμπτώματά σου. Κατάγραψε τι έκανες, τι έφαγες, τι ήπιες κάθε φορά πριν νιώσεις την έξαψη. Μετά από μερικές εβδομάδες, μπορεί να αρχίσεις να βλέπεις ένα μοτίβο που να επαναλαμβάνεται και να βοηθηθείς αποφεύγοντας κάποιες ενέργειες.
Τι να κάνεις για τις νυχτερινές εφιδρώσεις
- Φόρα ελαφριές πιτζάμες.
- Χρησιμοποίησε ελαφρά σκεπάσματα
- Κάνε ένα σύντομο ντους, αν ξυπνήσεις από αυτή την αιτία
Επιλογές φαρμακευτικής αγωγής
Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες που πάσχει από πολύ έντονες εξάψεις χρειάζεται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Τα οιστρογόνα μειώνουν τις εξάψεις κατά 80% έως 90% και θεωρούνται ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Τα αντικαταθλιπτικά συνιστώνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τις εξάψεις σε γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν οιστρογόνα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.
Εναλλακτικές θεραπείες
Ο βελονισμός σε κάποιες περιπτώσεις ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν βελονισμό είχαν σημαντικά λιγότερα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων και των εξάψεων. Για την αντιμετώπιση του άγχους ίσως βοηθούν οι τεχνικές χαλάρωσης, η γιόγκα και ο διαλογισμός και γενικώς οι τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς που κάνουν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη, μια ουσία που μπορεί να μειώσει την ένταση των εξάψεων κατά 30-40%, σύμφωνα με μελέτες.
Το άγχος είναι μια συνηθισμένη αιτία πρόκλησης εξάψεων για πολλές γυναίκες.
Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές του τον Δρ. Παναγιώτη Ψαθά /Μαιευτήρα – Χειρουργό γυναικολόγο – με ειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τη Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life