Η κλιματική αλλαγή είναι ο χειρότερος εχθρός για την υγεία μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Ερευνητές και επιστήμονες της ιατρικής από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να ταξινομήσουν τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία του πλανήτη και ανέφεραν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κλιματική αλλαγή, που συναρτά την αντιμικροβιακή αντοχή και τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες.
Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί τεράστια απειλή για την παγκόσμια υγεία και είναι πιθανό να προκαλέσει μαζική μετανάστευση, έλλειψη τροφίμων και νερού και διάδοση λοιμωδών νοσημάτων, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ερευνητές και επιστήμονες της ιατρικής από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να ταξινομήσουν τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία του πλανήτη και ανέφεραν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κλιματική αλλαγή, που συναρτά την αντιμικροβιακή αντοχή και τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν μια εβδομάδα πριν από τη διοργάνωση της διάσκεψης κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη. Οι μισοί από τους 619 εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από τη Βασιλική Εταιρεία Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής δήλωσαν ότι η μαζική μετανάστευση, οι μολυσματικές ασθένειες (όπως ο δάγκειος πυρετός και η έλλειψη τροφής) θα είναι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μεταξύ 2030 και 2050 η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε περίπου 250.000 πρόσθετους θανάτους ετησίως από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμικό στρες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ελλείψεις συγκομιδών και η έλλειψη νερού θα οδηγήσουν ένα κύμα μετανάστευσης, τροφοδοτώντας την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και οδηγώντας σε αναταραχές. Οι καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στην ξηρασία και τις πλημμύρες αναπτύσσονται ήδη - και οι στρατηγικές άμβλυνσης του κλίματος θεωρείται ότι έχουν μειώσει τις χειρότερες επιπτώσεις μιας πρόσφατης ξηρασίας στην Αιθιοπία. Ο Dr. Adrian Hopkins, δήλωσε ότι οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες θα πληγούν περισσότερο από την αλλαγή του κλίματος και θα είναι λιγότερο ικανοί να το αντιμετωπίσουν.
Μια άλλη ανησυχία που σχετίζεται με την αλλαγή του κλίματος είναι η εξάπλωση των μολυσματικών νόσων - τόσο εντελώς νέων λοιμώξεων όσο και η εμφάνιση ασθενειών σε νέες περιοχές, μια τάση που εντοπίστηκε στην Αγγλία όπου ανακάλυψαν 12 «νέες» λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των Ebola, Fever και Zika. Ο Dr. Adrian Hopkins ανέφερε ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται με φορείς θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε νέες περιοχές ανά τον κόσμο. «Είναι πολύ πιθανό η ελονοσία να επιστρέψει στην Αγγλία» είπε.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί την αιτία για την τεράστια αύξηση του αριθμού των εστιών του δάγκειου πυρετού σε όλο τον κόσμο φέτος, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες παρέχουν ένα τέλειο έδαφος για την εξάπλωση των κουνουπιών και την αναπαραγωγή τους. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στη θάλασσα θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης μολύνσεων από το νερό και ασθενειών που σχετίζονται με τοξίνες, όπως η δηλητηρίαση της χολέρας και των οστρακοειδών, δήλωσε ο καθηγητής Peter Piot, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, συνεπώς όταν η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται, θα υπάρξουν περισσότερα βακτήρια και ιοί, που θα μπορούσαν να μολύνουν οστρακοειδή όπως μύδια και στρείδια», δήλωσε.