Τζέσικα Άρντερν: Η «μητέρα της Νέας Ζηλανδίας» είναι νέα, ωραία και αυτοδημιούργητη
Η 38χρονη Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που έχει κερδίσει όλες τις γυναίκες του κόσμου!
Χρειάστηκε μια τραγωδία για να αναδειχθεί η Τζέσικα Άρντερν σε ηγετική μορφή του Δυτικού κόσμου. Αυτό την αδικεί. Η μόλις 38 ετών Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ήταν ούτως ή άλλως μια εξαιρετικά ικανή και ρηξικέλευθη γυναίκα, με τις δικές της ιδέες, τις οποίες εφαρμόζει και η ίδια στη ζωή της, αλλά η αλήθεια είναι ότι πριν την τραγωδία με την επίθεση στο τζαμί, κινδύνευε να την καταπιεί η εικόνα της και να πέσει θύμα του κόσμου που θέλει τις γυναίκες ή όμορφες και σέξι, ή ικανές.
Η Τζέσικα είναι και τα δύο…
Τον περασμένο Ιανουάριο, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας πήγε στην Ελβετία για να συμμετάσχει στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Εκεί, συναντήθηκε με τους δισεκατομμυριούχους και τους διαμορφωτές της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, επαίνεσε τις προσπάθειες όλων όσοι μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής και προασπίστηκε την πρόθεση της κυβέρνησής της να εργαστεί υπέρ της κοινωνικής, πέραν της οικονομικής, ευημερίας. Δεν παρέλειψε επίσης να τους επιπλήξει, κάπως διακριτικά είναι η αλήθεια, δηλώνοντας ότι ελπίζει πως οι παγκόσμιοι ηγέτες θα αντιληφθούν και θα αναγνωρίσουν την αξία της εφαρμογής «περισσότερο συμπονετικών» πολιτικών στο εσωτερικό των χωρών τους.
Όλα αυτά δεν αποτελούν πλέον έκπληξη, καθώς η Άρντερν έχει δώσει το στίγμα της και το έχει υπερασπιστεί η ίδια τόσο με την προσωπική της ζωή, όσο και με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα στη χώρα της. Ο δρόμος της, όμως, έως ότου πείσει ότι μπορεί, ήταν μακρύς και δύσκολος.
«Jacindamania» και φεμινισμός
Από το 2017, χρονιά κατά την οποία οδήγησε το Εργατικό Κόμμα της στην εξουσία, η Άρντερν πόζαρε για τους φωτογράφους της Vogue και εμφανίστηκε σε μια νυχτερινή τηλεοπτική εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της έγινε μητέρα ενώ στη συνέχεια δεν δίστασε να συμμετάσχει στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κρατώντας στην αγκαλιά της την μόλις τριών μηνών κόρη της. Έγινε ίνδαλμα του φεμινιστικού κινήματος και τα ΜΜΕ μιλούσαν πλέον για «Jacindamania», για μανία με την Τζασίντα. Αυτή ήταν η καλή πλευρά των πραγμάτων. Υπάρχει και η άλλη, η όχι τόσο καλή. Ενάμιση χρόνο αφότου πήρε την εξουσία, η Άρντερν είχε αρχίσει να δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίζονταν την οικονομία, αλλά και για το ότι δεν μπορούσε να εφαρμόσει την προεκλογική δέσμευσή της περί «προσιτής κατοικίας» για όλους τους Νεοζηλανδούς λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. «Οι επικριτές της δήλωναν πως ήταν όλο πόζα και καθόλου περιεχόμενο», έγραψε σε κείμενό της η Άννα Φάιφιλντ της Washington Post. Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ένας διαχειριστής κεφαλαίων που συμμετείχε στη σύνοδο του Νταβός, υποστήριξε, για παράδειγμα, πως η Άρντερν είναι «απλά λιγότερο ενοχλητική από τον Τζάστιν Τριντό και με μια πιο εύκολη χώρα να κυβερνήσει», υπονοώντας πως η νεαρή, προοδευτική και φιλελεύθερη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας έχει καταφέρει περισσότερα στο επίπεδο της αυτοπροβολής της παρά της διακυβέρνησής της. Η εικόνα κόντευε να καταπιεί την Τζασίντα και οι επικριτές της,τής την είχαν στημένη στη γωνία.
Και μετά ήρθε το Κράιστσερτς…
Όταν ο 28χρονος ακροδεξιός και υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής Μπρέντον Τάραντ εισέβαλε σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς και έσπειρε τον θάνατο, δολοφονώντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τόσους, η Τζασίντα Άρντερν μεταλλάχτηκε μαγικά σε κάτι παραπάνω από υποδειγματική ηγέτιδα, εκφράζοντας την οδύνη και τη θλίψη όλων των Νεοζηλανδών αλλά και την αποφασιστικότητά τους να ξεπεράσουν την τραγωδία. Πήγε αμέσως, φέροντας μια μαύρη μαντίλα στο κεφάλι, από το Ουέλινγκτον στο Κράιστσερτς, όπου θρήνησε μαζί με συγγενείς και φίλους των θυμάτων. Υποσχέθηκε επίσης ότι οι 50 νεκροί συνάνθρωποί της θα κηδευτούν με δημόσια δαπάνη. Στηλίτευσε την εθνικιστική και ρατσιστική ιδεολογία των υπέρμαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής και υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες της πατρίδας της. «Αντιπροσωπεύουμε τη διαφορετικότητα, την καλοσύνη, τη συμπόνια. Είμαστε ένα σπίτι για εκείνους που έχουν τις ίδιες αξίες, καταφύγιο για όσους το χρειάζονται. Και αυτές οι αξίες δεν πρόκειται και δεν είναι δυνατό να κλονιστούν από αυτή την επίθεση», είπε τη μέρα της σφαγής. Και επισήμανε πως τα θύματα – από το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία, την Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν – ανήκουν «σε εμάς», προειδοποιώντας, συγχρόνως, τον Αυστραλό δράστη του μακελειού πως «εσύ μπορεί να επέλεξες εμάς, αλλά εμείς σε απορρίπτουμε και σε καταδικάζουμε απόλυτα». Αμέσως μετά, δεσμεύτηκε για την άμεση αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής. «Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας να δείχνει στον κόσμο τι σημαίνει πραγματική ηγεσία», έγραψε η αρθρογράφος του Guardian, Σούζαν Μουρ. Απαντώντας, δε, σε όσους υποστήριζαν πως η Τζασίντα Άρντερν είναι μια πρωθυπουργός κενή περιεχομένου, συμπλήρωσε: «Τώρα, κάτω από τις πιο φρικιαστικές συνθήκες, είδαμε το περιεχόμενο. Είδαμε τις ιδιότητες που καθορίζουν την ηγεσία με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι εκείνη είναι μια λέαινα αλλά και πως το να αποκαλούμε τόσους πολλούς από τους σύγχρονους ηγέτες μας ‘γαϊδούρια’ αποτελεί προσβολή για τα σκληρά εργαζόμενα γαϊδούρια όλου του κόσμου», κατέληξε.
Πρώτα παιδί, μετά γάμος
Το διαμαντένιο δαχτυλίδι ήταν αυτό που πρόδωσε την Τζασίντα Άρντερν, όταν αρραβωνιάστηκε το Πάσχα με τον εδώ και χρόνια σύντροφό της Κλαρκ Γκέιφορντ. Δημοσιογράφοι πρόσεξαν το δαχτυλίδι στο χέρι της Άρντερν, η οποία δεν είχε κάνει καμία ανακοίνωση για το θέμα. Η 38χρονη Άρντερν και ο 41χρονος Γκέιφορντ έχουν μία κόρη τη Νίβι Τε Αρόχα, η οποία έγινε ενός έτους τον Ιούνιο.
Ο Γκέιφορντ, πρώην παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής για το ψάρεμα, είναι αυτός που κυρίως φροντίζει την κόρη τους. Η εγκυμοσύνη της Άρντερν, που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2018, θεωρήθηκε από πολλούς σύμβολο της προόδου που έχουν σημειώσει οι γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους. Είναι μόλις η δεύτερη εκλεγμένη ηγέτιδα κράτους που γέννησε ενόσω βρισκόταν στην εξουσία, μετά την πρωθυπουργό του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο το 1990. Και μάλιστα εκτός γάμου…
Από το πουθενά στην κορυφή
Η 38χρονη Νεοζηλανδή πρωθυπουργός φαίνεται ότι ήρθε από το πουθενά και η πρώτη της εμφάνιση ήταν αυτή στις εκλογές του 2018. Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε να ανεβαίνει στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, το 2008, σε ηλικία μόλις 28 ετών.
Με την πολιτική ασχολείται από την εφηβεία της. Εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο της Έλεν Κλαρκ, της τελευταίας πρωθυπουργού των Εργατικών, ενώ πέρασε και κάποιο χρόνο στη Βρετανία όπου απασχολήθηκε ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι το γεγονός ότι μεγάλωσε στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας και έβλεπε «ξυπόλητα παιδιά χωρίς να έχουν να φάνε μεσημεριανό» την ενέπνευσε να εισέλθει στην πολιτική. Γι αυτό και η πάταξη αυτής της ανισότητας έγινε κεντρικό θέμα της προεκλογικής της εκστρατείας.
Σπούδασε Επικοινωνία στο πανεπιστήμιο του Γουαϊκάτο και μεγάλωσε σε οικογένεια Μορμόνων. Οι ψηφοφόροι της γοητεύτηκαν προφανώς από το γεγονός ότι είναι μια νέα γυναίκα, με αυτοπεποίθηση και ότι φάνηκε από την αρχή να διαθέτει την ικανότητα να ξαναβάλει στο παιχνίδι το Εργατικό κόμμα. Εν αντιθέσει, οι πολέμιοί της την κατηγορούν για απειρία λόγω του νεαρού της ηλικίας της.
Με τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού τον Οκτώβριο, η Άρντερν έγινε η νεαρότερη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από το 1856 και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων.
Και λίγο πριν κλείσει η χρονιά, η Τζασίντα κέρδισε έναν ακόμη τίτλο: την δεύτερη θέση στην λίστα με τους πιο σέξι ηγέτες του πλανήτη για το 2017.
«Είναι μια υπέροχη μέρα. Φιλοδοξούμε να γίνουμε μια κυβέρνηση για όλους τους Νεοζηλανδούς, μια κυβέρνηση που θα αδράξει την ευκαιρία να φτιάξει μια πιο δίκαιη, καλύτερη Νέα Ζηλανδία», αρκέστηκε να πει η Τζασίντα στην πρώτη της δήλωση όταν εξελέγη.
Αμέσως μετά γιόρτασε το νέο της αξίωμα με έναν πολύ ταιριαστό τρόπο: Επέστρεψε στο μικρό της διαμέρισμα στο Γουέλινγκτον και μαζί με τον σύντροφό της και τη γάτα τους, έφαγαν νουντλς.
Πολύ ταιριαστό για μια γυναίκα του σήμερα…