Η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα, είναι η πλέον η πρώτη κυρία της Ελλάδας. Γόνος επιχειρηματικής οικογένειάς, είναι παντρεμένη με τον νέο πρωθυπουργό από το 1997 και έχουν τρία παιδιά, την Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά είναι μια πραγματική σύνθετη καταγωγή από την Αίγυπτο, τη Χίο και την Πολωνία. Προέρχεται από γνωστή επιχειρηματική οικογένεια, καθώς ο ένας παππούς της ήταν ναυπηγός, ενώ ο άλλος -ο Πολωνός, όπως προδίδει και το όνομα, Ματίας Γκραμπόφσκι- είχε δική του φαρμακοβιομηχανία στη Βαρσοβία. Ο πατέρας της νέας πρώτης κυρίας διατηρούσε τη γνωστή γκαλερί Γκραμπόφσκι στο Λονδίνο και είναι συλλέκτης έργων τέχνης, αγάπη που έχει μεταδώσει και στην κόρη του. Η γιαγιά της, Μαίρη Άνταμς, προερχόταν από παλιά εμπορική οικογένεια της Τήνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι γνωρίστηκαν πριν από περίπου 20 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όπου έκαναν και οι δύο μεταπτυχιακές σπουδές. Η Μαρέβα έχει δύο πτυχία. Ένα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις Πολιτικές Επιστήμες και ένα δεύτερο στην Πολιτική Οικονομία από το Κολούμπια. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είναι στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η ίδια έχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική δράση και είναι συνιδρύτρια της ελληνικής εταιρείας Zeus + Dione.

Το καλοκαίρι που περίμεναν χρόνια

Το φετινό καλοκαίρι είναι και για τους δυο τους ένα από τα πιο σημαντικά της ζωής τους. Οι πολιτικές εξελίξεις και η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού αλλάζει τα πάντα στη ζωή τους, ακόμα και την καθημερινότητά τους. Πιθανώς φέτος δεν θα έχουν τη δυνατότητα να φύγουν διακοπές όπως κάνουν κάθε χρόνο, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων του πρωθυπουργού αφού η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν τους ενοχλεί. Όπως δεν τους ενόχλησε που τα φώτα της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες είχαν πέσει για μία ακόμη φορά στην προσωπική τους ζωή και στην ιδιαιτερότητα αυτής της σχέσης. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός και η νέα πρώτη κυρία της χώρας είναι από εκείνα τα ζευγάρια που από τις κινήσεις του σώματος καταλαβαίνει κανείς την τρυφερότητα και τη βαθιά αγάπη που τρέφει ο ένας για τον άλλον. Οι δημόσιες σφιχτές αγκαλιές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς εκείνη πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καθώς και η αφιέρωση με τις λέξεις «σε αγαπώ και σε ευχαριστώ για όλα» με αφορμή τα γενέθλιά της πριν από λίγες μέρες χαρακτηρίζουν την εξέλιξη ενός δυνατού έρωτα που ξεκίνησε στα φοιτητικά τους χρόνια στο Χάρβαρντ σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες. Ενός έρωτα, όμως, που δεν πέρασε ανέφελα όλα τα χρόνια.

Η σχέση τους πέρασε από έναν χωρισμό πέντε χρόνων -χωρίς ωστόσο να έχουν πάρει διαζύγιο-, από απώλειες οικογενειακών τους προσώπων και από πολιτικές φουρτούνες, αλλά κατάφερε να κρατηθεί ζωντανή. Επειδή, όπως έχει πει ο Κυριάκος σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Για μένα πάνω απ’ όλα είναι τα παιδιά μου, η σύζυγός μου και η δικιά μας οικογενειακή ηρεμία. Η πολιτική είναι πολύ σημαντική, αλλά έρχεται λίγο μετά την οικογένεια». Η βάση της οικογένειας Μητσοτάκη τα καλοκαίρια βρίσκεται στο πατρικό του Κυριάκου στο Μαράθι Χανιών, αλλά με τη Μαρέβα πάντα προτιμούν να κάνουν εξερευνήσεις στα νησιά του Αιγαίου από τότε που ήταν ακόμη νιόπαντροι. Από την αγαπημένη Πάτμο, στη Σίφνο και στη Σέριφο με τον καπετάνιο πρωθυπουργό στο τιμόνι του φουσκωτού της οικογένειας και τα παιδιά πρόθυμους βοηθούς για όλες τις δουλειές. Στη λήξη του καλοκαιριού πάντα τηρείται η παράδοση που θέλει στα Χανιά να μαζεύεται όλη η οικογένεια με τις αδερφές του νέου πρωθυπουργού και τις οικογένειές τους.

20 χρόνια πριν, στο Χάρβαρντ

Από εκείνη την πρώτη ημέρα της φοίτησής τους στο Χάρβαρντ πριν από 20 χρόνια, το νήμα που έδεσε τις ζωές της Μαρέβα Γκραμπόφσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχτηκε εξαιρετικά συμπαγές. Η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων, μιας δυναμικής αστής πολωνικής καταγωγής και ενός πολιτικού γόνου προερχόμενου από μια πανίσχυρη οικογένεια με παγιωμένες αρχές, ήταν μια σύγκρουση που ήταν αδύνατον να μην επιφέρει και “ζημιές”. Στη δική τους περίπτωση, όμως, η σχέση μπορεί να τραυματίστηκε, ωστόσο κατάφερε να επιβιώσει συνεχίζοντας το κοινό τους ταξίδι, καθώς οι δύο τους προτίμησαν να εστιάσουν την προσοχή τους σε όσα τους ενώνουν και να παραβλέπουν όσα τους χώρισαν. Το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Ελληνοπολωνέζας συζύγου του Κυριάκου και των μελών της οικογένειας Μητσοτάκη, που λέγεται ότι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την είσοδό της στα ενδότερα του οικογενειακού τους ασύλου, ήταν πάντα δύσκολο. Και ήταν ένα από τα πράγματα που έφεραν, όπως λένε οι γνωρίζοντες, το χωρισμό ανάμεσά τους, για αρκετά χρόνια.

Μια πολύ σπάνια περίπτωση

Το ζευγάρι είχε ήδη προ πολλού χωρίσει από κλίνης αλλά εξακολουθούσε να διατηρεί μια καλή στενή σχέση για χάρη των παιδιών τους, έχοντας καθημερινή επαφή σε σημείο που σχεδόν να περάσει απαρατήρητη από εκείνα. «Ήταν πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας. Η Ελλάδα, ξέρετε, έχει κάποια στερεότυπα. Έτσι, λοιπόν, σχετικά με τέτοιου είδους περιπτώσεις το μόνο που ακούς πάντα είναι ότι 'φταίει η γυναίκα'. Εγώ ήμουν και είμαι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και οικονομικά και ως προσωπικότητα. Η δυσκολία που αντιμετώπισα στην αρχή ήταν στο κοινωνικό κομμάτι, μια που διάφοροι άνθρωποι με κοιτούσαν κάπως περίεργα. Αλλά οι φίλοι μου, η οικογένειά μου, ο αδελφός μου, μού στάθηκαν πάρα πολύ σε αυτό. Και η αλήθεια είναι ότι τότε κανείς δεν πήγαινε υπέρ της Γκραμπόφσκι. Όλοι ήταν υπέρ του Μητσοτάκη. Αυτή είναι η αλήθεια. Ωστόσο είχαμε μια πάρα πολύ καλή σχέση», έχει πει για εκείνη την περίοδο η ίδια η Μαρέβα. «Ο Κυριάκος φρόντιζε να έρχεται κάθε μέρα σπίτι όπου φυσικά έβλεπε τα παιδιά και έτρωγε μαζί τους κι έτσι αυτά δεν νομίζω ότι είχαν καταλάβει και πάρα πολλά. Πολύς κόσμος με ρωτούσε γιατί χωρίσαμε αφού ήμασταν τόσο “τέλειο ζευγάρι, τόσο τέλεια οικογένεια”. Κι όμως, σήμερα λέω ότι αυτό έπρεπε να γίνει διότι υπήρχαν πάρα πολλά κακά κομμάτια, πολλές αρνητικές δυνάμεις, οπότε όλα αυτά έπρεπε να μπουν στη θέση τους. Και ο ένας να μπει στα παπούτσια του άλλου», συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς έκφραση που χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην Τατιάνα Στεφανίδου όταν εξηγούσε τον τρόπο που κατάφεραν να είναι πάλι μαζί μετά από 5 χρόνια χωρισμού. «Έπρεπε, λοιπόν, να μπει ο καθένας στα παπούτσια του άλλου. Κάναμε αρκετή δουλειά και χρησιμοποιήσαμε τις παραπάνω λέξεις πάρα πολλές φορές. Κι έτσι σιγά-σιγά αρχίσαμε να ξαναβλεπόμαστε. Αυτό πρέπει να κάνουν όλα τα ζευγάρια γιατί τέλεια εικόνα σε έναν γάμο δεν υπάρχει. Όλοι έχουμε αδυναμίες κι εγώ είμαι ένας άνθρωπος με αδυναμίες και επόμενο είναι να μου αρέσουν και οι αδυναμίες των άλλων. Κανείς δεν είναι τέλειος», κατέληξε.

Στη μεταξύ τους ιστορία, όμως, ο χωρισμός και η επανασύνδεση δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, είναι ίσως η ίδια η Μαρέβα.

Μια εντυπωσιακή -σε όλα της- γυναίκα

Οι εντυπωσιακές σπουδές είναι ένα κοινό γνώρισμα του ζεύγους Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός, αφού αποφοίτησε με άριστα από το Κολέγιο Αθηνών, σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, συνέχισε τις σπουδές του στο Στάνφορντ στον τομέα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Χάρβαρντ στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, το 1995, γνώρισε τη γυναίκα που έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή του. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι κάνει επίσης το μεταπτυχιακό της στο Χάρβαρντ στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων - έχοντας ήδη πάρει το πρώτο της πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνη στις Πολιτικές Επιστήμες και το δεύτερο από το Κολούμπια στην Πολιτική Οικονομία. Αν για έναν γόνο προερχόμενο από μεγάλο πολιτικό τζάκι αντίστοιχες σπουδές στο βιογραφικό του είναι μάλλον αναμενόμενες για την καταγωγή του, για μια γυναίκα με πολωνέζικο επίθετο είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο.

Το γενεαλογικό δέντρο της Μαρέβα είναι εξίσου εντυπωσιακό με τις σπουδές της. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά η καταγωγή της είναι από την Αίγυπτο, έχοντας ρίζες από τη Χίο και τη Βαρσοβία. Από την πλευρά του πατέρα της, ο παππούς της, Ματίας Γκραμπόφσκι, είχε δική του φαρμακοβιομηχανία στη Βαρσοβία ενώ υπήρξε ευεργέτης και χορηγός μεγάλων δωρεών. Ο πατέρας της συνέχισε τις φαρμακευτικές δραστηριότητες με έδρα το Λονδίνο όπου ζει μέχρι και σήμερα, ενώ στον ίδιο ανήκε και η Γκαλερί Γκραμπόφσκι στην Αγγλία. Είναι επίσης γνωστός συλλέκτης μεγάλων και σπάνιων έργων καθώς και σημαντικών νομισμάτων και γραμματοσήμων, ένα χόμπι που κληροδότησε και στην κόρη του, επίσης συλλέκτρια και λάτρη της τέχνης. Από την πλευρά της Ελληνίδας μητέρας της (μια γυναίκα που καθόρισε σημαντικά την ιδιοσυγκρασία της Μαρέβα), ο ναυπηγός παππούς της Φίλιππος ήταν 3η γενιά Ελληνας της Αλεξάνδρειας και ο πρώτος φοιτητής που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Νιούκαστλ του Λονδίνου. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1956 ενώ υπήρξε πρόεδρος του νορβηγικού νηογνώμονα Det Norske Veritas.

Η γιαγιά της, Μαίρη Άνταμς, προερχόταν από παλιά εμπορική οικογένεια της Τήνου και από Άγγλους προγόνους της Σμύρνης - εξ ου και το ξενικό όνομα. Οι γονείς της γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στην Ελβετία όπου σπούδαζαν αμφότεροι Ιατρική. Μια ενδιαφέρουσα μείξη γονιδίων και καταγωγών που διαμόρφωσε αναλόγως και την προσωπικότητα της Μαρέβα, η οποία μεγάλωσε ουσιαστικά με τη γιαγιά της μετά το διαζύγιο των γονιών της, με τον πατέρα της να ζει και να δουλεύει στο Λονδίνο και τη μητέρα της να προχωρά σε τρεις ακόμα γάμους, σε έναν εκ των οποίων απέκτησε τον ετεροθαλή αδελφό της, τον Γιωργή, ο οποίος ασχολείται με τα χρηματιστηριακά.

Η μητέρα της, μια γυναίκα ανεξάρτητη, η οποία δεν λογάριαζε κοινωνικά ταμπού, ήταν, όπως λένε, σκιά και φάρος ταυτόχρονα για τη Μαρέβα που ακολούθησε στη ζωή της το δικό της μονοπάτι, φροντίζοντας να θωρακιστεί με γερές σπουδές, να θέτει στόχους και κυρίως να τους πετυχαίνει. «Ήμουν συγκεντρωμένη στις σπουδές. Άλλωστε ο πρώτος χρόνος απαιτεί πολλή δουλειά και δεν είχα καιρό να ασχοληθώ με τίποτε άλλο παρά μόνο με το διάβασμα και το πώς θα πετύχω. Τα χρήματα στη ζωή του ανθρώπου δεν παίζουν καθοριστικό λόγο. Σήμερα τα έχεις και αύριο κάτι συμβαίνει και τα χάνεις. Αυτό που ποτέ δεν χάνεται είναι οι σπουδές, η μόρφωση», είχε πει 12 χρόνια πριν σε μια από τις σπάνιες κοινές συνεντεύξεις που είχε δώσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιοδικό «L’Officiel», αναφερόμενη σε εκείνη την περίοδο της γνωριμίας τους.

Ο γάμος τους θα γίνει το 1997 στην Αγία Ειρήνη στην Πλάκα, με τη Μαρέβα εντυπωσιακή με νυφικό του οίκου Φαλιάκος και χτένισμα από τον Βαλεντίνο και τον Κυριάκο πανευτυχή στο πλάι της. Η κόρη τους Σοφία θα γεννηθεί λίγους μήνες μετά και ο ρόλος της πατρότητας, όπως σε κάθε νέο πατέρα, αρχικά τρομάζει τον Κυριάκο, αλλά ευτυχώς προσαρμόζεται γρήγορα. Στη διάρκεια του έγγαμου βίου τους το ζευγάρι που στο μεταξύ απέκτησε και άλλα δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη, αναπτύσσει παράλληλη και έντονη δραστηριότητα. Η Μαρέβα μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της ανατροφής και των δραστηριοτήτων των παιδιών της αλλά και στη θέση της στο investment banking στην Deutsche Bank όπου και θα παραμείνει για 12 χρόνια.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, από την Alpha Bank μετακινείται στην Εθνική Τράπεζα και για τρία χρόνια διατελεί διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Η πολιτική, όμως, είναι στο DNA του και η απόφασή του να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2004 ειλημμένη. Οι συγκρούσεις θα είναι πάλι έντονες, αυτή τη φορά και με μέλη της οικογένειάς του και κυρίως με την Ντόρα. Οι πολιτικές διαφωνίες τους και οι αλληλοσυγκρουόμενες φιλοδοξίες τους δημιουργούν τεταμένο κλίμα και μέσα σε όλα αυτά η Μαρέβα θεωρείται υποκινητής του πολιτικού αναστήματος που ορθώνει ο Κυριάκος. Ούτως ή άλλως οι σχέσεις της με τις αδελφές του Κυριάκου ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστές. Με τη Μαρίκα Μητσοτάκη η σχέση της είχε εξομαλυνθεί κάπως μετά την απόκτηση της εγγονής της, αλλά με εκείνον που είχε έρθει πιο κοντά ήταν ο πεθερός της. Στις εκλογές του 2004 -όπως και σε εκείνες του 2007-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Είχε όμως ήδη χωρίσει πια με τη Μαρέβα, αν και ποτέ δεν προχώρησαν στις διαδικασίες του διαζυγίου. Οι συνεχείς οικογενειακές αντιπαραθέσεις, το επιβαρυμένο πρόγραμμα του Κυριάκου λόγω της πολιτικής, οι διαταραγμένες ισορροπίες έφεραν τη ρήξη και η Μαρέβα μέσα σε όλη αυτή τη δίνη της έντασης ένιωσε να πνίγεται.

Κοιτώντας μαζί το μέλλον

Ο χωρισμός είναι δύσκολος. Και οι δύο κάνουν τα πάντα για να μη διαταραχθεί η ηρεμία των παιδιών και ο Κυριάκος, αν και έχει φύγει από το σπίτι, διαμορφώνει έτσι το πρόγραμμά του ώστε να βρίσκεται καθημερινά δίπλα τους κι ας μην κοιμάται εκεί τα βράδια. Βγαίνουν έξω όλοι μαζί, κάνουν κοινές οικογενειακές διακοπές σε Τήνο και Πάτμο, είναι παρόντες στις σημαντικές στιγμές όπως γενέθλια και σχολικές υποχρεώσεις. Στο μεταξύ η Μαρέβα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς.

Το 2007 θα ιδρύσει την MG Capital Advisors S.A., μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία, και το 2010 ιδρύει την Eternia Capital Advisors, μια εταιρεία asset management με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund που είχε όμως ατυχή κατάληξη. Είναι επίσης συνιδρύτρια της ελληνικής εταιρείας Zeus + Dione, που δημιουργεί σύγχρονα αξεσουάρ και ρούχα, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και κατασκευασμένα από άριστες πρώτες ύλες, από Έλληνες τεχνίτες με μακρά παράδοση στην τέχνη τους.

Σήμερα τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται σε 100 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από το Παρίσι μέχρι το Ντουμπάι, με ετήσια αύξηση του τζίρου, ενώ μόλις πρόσφατα το βρετανικό περιοδικό «Monocle» έκανε ειδική μνεία στα κομψά προϊόντα της. Η Μαρέβα όπως δρα στα επιχειρηματικά, έτσι ακριβώς κινείται και στην προσωπική της ζωή. Άμεσα και δραστικά. Έχει μάθει από μικρή να πορεύεται με στόχους. Στο διάστημα του χωρισμού της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντα τα παιδιά της θα είναι σε πρώτο πλάνο. Και ο Κυριάκος, ως πατέρας τους κι εκείνος που εκτιμά, σε δεύτερο. Και εκείνος είναι δίπλα της στα καλά και στα άσχημα. Οι συζητήσεις μεταξύ τους είναι συνεχείς, οι κοφτερές γωνιές της σχέσης τους σιγά-σιγά στρογγυλεύουν και έρχονται πάλι κοντά.

Το 2013 οι φωτογραφίες τους να κάνουν διακοπές στην Πάτμο με τη Μαρέβα να φοράει ένα αποκαλυπτικό σορτς και τον Κυριάκο να την κατεβάζει προστατευτικά από το σκάφος φούντωσαν τις φήμες ότι το ζευγάρι είναι πάλι μαζί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Λίγο αργότερα η επανασύνδεση επιβεβαιώθηκε. Και πλέον πορεύονται μαζί ως το πρώτο ζευγάρι της χώρας.