Δεν της λείπουν οι τίτλοι και οι αναγνωρίσεις, αλλά η Σερένα Γουίλιαμς κέρδισε ακόμα μια: Αυτή τη φορά ανέβηκε στην κορυφή της λίστας του Forbes με τις πιο πλούσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες στον κόσμο (World’s Richest Self-Made Women).

Το Forbes εκτιμά ότι η περιουσία της Γουίλιαμς ανέρχεται στα 225 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία κέρδισε κυρίως εκτός γηπέδου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει επενδύσει σε 34 νεοφυείς επιχειρήσεις, με ένα 60% των επενδύσεων να πηγαίνουν σε εταιρείες στις οποίες οι γυναίκες ή άνθρωποι της μειονότητας έχουν κυρίαρχη θέση.

«Τι πιο ωραίος τρόπος για να περάσουμε το μήνυμα;», δήλωσε η ίδια η τενίστρια στο Forbes... Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η Γουίλιαμς κυκλοφόρησε τη νέα της φίρμα «Serena Ventures», η οποία βοηθά στη χρηματοδότηση άλλων νεοφυών επιχειρήσεων και την ίδρυση δικών της εταιρειών. «Θέλω να συμμετάσχω στα έργα υποδομής. Θέλω να γίνω η φίρμα και όχι απλά το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας. Να είστε εσείς η φίρμα».

Το ξεκίνημα της Serena με το Serena.Ventures είναι μόνο η αρχή. «Είναι μεγάλη τιμή να είμαι η πρώτη αθλήτρια στη λίστα του Forbes. #SelfMadeWomen», έγραψε η Γουίλιαμς σε ανάρτησή της στο Instagram, λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση της λίστας. Η διάσημη Αμερικανίδα τενίστρια προτρέπει τις γυναίκες να «ονειρεύονται πιο τρελά», να αγωνίζονται για την ισότητα και να διευρύνουν τα όριά τους. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία - την οποία ξεκίνησε με την Άλισον Τζ. Ράπαπορτ- έχει ήδη επενδύσει σε περισσότερες από 30 επιχειρήσεις..

Οι δραστηριότητές της δεν έχουν τέλος και τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται είναι άπειρα: Εκτός από σειρά ρούχων με το όνομά της, η Γουίλιαμς προχωράει στην ίδρυση αλυσίδας κοσμημάτων. Σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τη σειρά κοσμημάτων «S by Serena» φέτος, καθώς και μια σειρά προϊόντων ομορφιάς το 2020. Όσο για την πορεία της στο τένις, η Γουίλιαμς είπε στο Forbes ότι είναι ακόμα επικεντρωμένη στο άθλημά της και έχει ακόμα 2-3 χρόνια μέχρι να το εγκαταλείψει. «Δεν βιάζομαι να τελειώσει η καριέρα μου ως τενίστρια», δήλωσε. Κάτι που αποδεικνύει διαρκώς...

To “κορίτσι από το Κόμπτον” που κατέκτησε τον κόσμο

Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες τενίστριες όλων των εποχών. Έχει κερδίσει 18 Grand Slam τίτλους, είναι η απόλυτη κυρίαρχος τα τελευταία 15 χρόνια και όλα αυτά, ενώ πέρασε τραυματισμούς, ατυχήματα και κατάθλιψη, που κόντεψαν να της στοιχίσουν της ζωή. Πριν από μερικά χρόνια η Σερένα Γουίλιαμς συνήθιζε να λέει: «Είμαι απλώς ένα κορίτσι από το Κόμπτον με μια ρακέτα και ένα όνειρο». Σήμερα το κορίτσι είναι γυναίκα και το όνομά του φιγουράρει ανάμεσα στα κορυφαία της ιστορίας του τένις. Έχει πραγματοποιήσει ακόμα και τα πιο τρελά της όνειρα, εκείνα που δεν τολμούσε να αποκαλύψει δημόσια. Είναι χρυσή Ολυμπιονίκης και 4 φορές πρωταθλήτρια στο Tour Finals. Για περισσότερο από 15 χρόνια, όταν είναι υγιής και σε καλή αγωνιστική κατάσταση, καμιά δεν μπορεί να τη σταματήσει.

H Γουίλιαμς γεννήθηκε στο Σάγκινο του Μίσιγκαν, από τον Ρίτσαρντ Γουίλιαμς και την Ορεκάνε Πράις, στις 26 Σεπτεμβρίου 1981. Είναι η νεότερη από τις 5 κόρες της οικογένειας, διασημότερη από τις οποίες είναι η επίσης τενίστρια Βένους. Όταν ακόμα ήταν πολύ μικρή, η οικογένειά της μετακόμισε στο Κόμπτον της Καλιφόρνια. Στην ηλικία των 4 ετών ξεκίνησε μαθήματα τένις με τον πατέρα της. Όταν ήταν 9 ετών, μετακόμισε στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, για να παρακολουθήσει μαθήματα σε εξειδικευμένη ακαδημία. Όμως, ο πατέρας της τη σταμάτησε ένα χρόνο μετά, για να συγκεντρωθεί στο σχολείο. Το 1995, τις πήρε εντελώς από την ακαδημία και την ανέλαβε -όπως και τη Βένους- προσωπικά στο σπίτι τους.

Επαγγελματίας στα 14

Μόλις έγινε 14 ετών, πραγματοποίησε το επαγγελματικό της ντεμπούτο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά δείχνοντας το τεράστιο ταλέντο της. Επέστρεψε δριμύτερη το 1997. Για πρώτη φορά το όνομά της έκανε το γύρο του κόσμου το Νοέμβριο εκείνου του έτους, χάρη στη σπουδαία παρουσία της στο Ameritech Cup Chicago. Ήταν το Νο304 του κόσμου, αλλά αντιμετώπισε και νίκησε σπουδαίες παίκτριες. Ήταν τέτοια η άνοδός της που -πριν τελειώσει η χρονιά- ήταν ήδη Νο99 της παγκόσμιας κατάταξης.

Τα επόμενα χρόνια ήταν μόνο ανοδικά: Είτε μόνη της, είτε με την αδελφή της, σάρωναν όπου εμφανίζονταν και θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να αναλύσει κανείς τους αγώνες της, τις πρωτιές της αλλά και τις επιδόσεις της. Τα περίφημα παγκόσμια τουρνουά, όπως αυτό του Γουίμπλετον, υποκλίθηκαν μπροστά της και τελικά, στα 18 της χρόνια βρίσκεται στην 8η θέση στον κόσμο και αρχίζει να κερδίζει πλέον το ένα τουρνουά μετά το άλλο. Η επιτυχία έφερε βέβαια και δυσκολίες, αφού για ένα κορίτσι 18 ετών όλα αυτά δεν ήταν το πιο απλό πράγμα για να διαχειριστεί κανείς. Κάτι που φάνηκε λίγα χρόνια αργότερα...

Μέχρι το 2003 σαρώνει τα πάντα στο διάβα της, παίρνει το ένα τουρνουά πίσω από το άλλο και κανείς και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να τη σταματήσει. Εκτός από τον εαυτό της...

Τον Ιούλιο του 2003 κατέκτησε ένα ακόμα Grand Slam, στο Γουίμπλεντον, όμως εκεί έδωσε και τους τελευταίους της αγώνες στη σεζόν, αφού ακολούθησε το πρώτο μεγάλο χτύπημα για την καριέρα της. Τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατό της και χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση. Αναμενόταν να χάσει τις 6-8 επόμενες εβδομάδες, ωστόσο δεν εμφανίστηκε ξανά στα γήπεδα το υπόλοιπο της χρονιάς.

Η κατάθλιψη και η επιστροφή

Ο τραυματισμός της ήταν ένας σημαντικός λόγος που έμεινε για κάποιο καιρό μακριά από τα γήπεδα, όχι όμως και ο μοναδικός. Αν ήταν άλλωστε αυτός, δε θα συμπλήρωνε 8 μήνες απουσίας. Τον Σεπτέμβριο τους 2003, μια από τις ετεροθαλείς αδερφές της, η Γιετούντε Πράις, δολοφονήθηκε στο Κόμπτον. Την πυροβόλησαν στο κεφάλι μέσα στο αυτοκίνητο από μέλος συμμορίας, κάνοντας λόγο για “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” με τον σύντροφό της, που οδηγούσε το αυτοκίνητο.

Τον τραυματισμό της Σερένα διαδέχθηκε το πένθος και έμεινε εκτός δράσης μέχρι και τον Απρίλιο του 2004. Κατάφερε πάντως να συνεχίσει το νικηφόρο της σερί, παρά το γεγονός ότι ήταν μακριά από τη δράση για σχεδόν ένα χρόνο. Μετά από κάποιες επιτυχίες, φάνηκε να πέφτει αισθητά η απόδοσή της και η ίδια δήλωσε ότι είχε ένα νέο τραυματισμό στο γόνατο και ότι ήταν σε κακή φυσική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, έπασχε από κατάθλιψη, όπως η ίδια αποκάλυψε αργότερα μέσα από τη βιογραφία της.

Η κατάθλιψη αυτή κόντεψε να της κοστίσει την καριέρα της.

Μια μέρα, μετά την επίσκεψη στην ψυχολόγο της, πήγε στο σπίτι της και είδε στιγμιότυπα από παλιούς αγώνες της, από τους οποίους πήρε θάρρος και έβαλε στόχο να γίνει ακόμα καλύτερη.

Η ανάκαμψή της άρχισε το 2007, όταν κατάφερε να κερδίσει για 3η φορά το Αυστραλιανό Όπεν, επιστρέφοντας παράλληλα στα Grand Slam, δύο χρόνια μετά την τελευταία επιτυχία της στη Μελβούρνη. Και το 2008 ήταν μια θαυμάσια χρονιά με πολλούς τίτλους και μια Σερένα ακάθεκτη, που θύμιζε τον παλιό καλό της εαυτό.

Για ακόμα μια φορά, όμως, την επιτυχία της διαδέχτηκαν πολλά προβλήματα.

Ο τραυματισμός και η πνευματική εμβολή
Το 2010 η Serena πρόσθεσε ακόμα δύο Grand Slam στη συλλογή της, στο Australian Open και στο Γουίμπλεντον. Μετά από τον τελευταίο τίτλο της, στις 7 Ιουλίου, υπέφερε από έναν τρομακτικό τραυματισμό, όταν πάτησε κομμάτια από σπασμένο γυαλί σε εστιατόριο. Έχασε το υπόλοιπο της χρονιάς και ανακοίνωσε ότι πάσχει από αιμάτωμα και από πνευματική εμβολή.

Η πνευμονική εμβολή είναι στην ουσία απόφραξη κλάδου της πνευμονικής αρτηρίας από έμβολο και μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις, ακόμα και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Όπως δήλωσε αργότερα η ίδια, τρόμαξε αρκετά και φοβήθηκε για τη ζωή της. Ευτυχώς κατάφερε να το ξεπεράσει και αυτό, για να επιστρέψει στις προπονήσεις το Μάρτιο 2011.

Ξανά στην κορυφή

Σαν τον φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του, η Σερένα επέστρεψε στα τουρνουά, μετά από σχεδόν ένα χρόνο απουσίας, τον Ιούνιο. Είχε πέσει στο Νο175 του κόσμου, όμως σιγά σιγά άρχισε να βρίσκει τα πατήματά της, κάνοντας αργά αλλά σταθερά βήματα προς την κορυφή.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2013, ήταν μια μεγάλη μέρα για την Αμερικανίδα, καθώς κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Λιγότερο από δύο χρόνια πριν ήταν στο Νο175 και 30 μήνες νωρίτερα δε γνώριζε καν αν θα καταφέρει να βγει ζωντανή από την περιπέτειά της.

H πολυδιάστατη Σερένα

Αυτό που δίνει, όμως, τη μοναδικότητά της στη Σερένα Γουίλιαμς, είναι οι δραστηριότητές της εκτός των γηπέδων. Ποτέ καμία τόσο μεγάλη τενίστρια (ίσως και αθλήτρια) στο παρελθόν, δεν απασχολούσε τόσο πολύ τα ΜΜΕ, όσο η Σερένα, για τις εξωαγωνιστικές της δραστηριότητες. Οι σχέσεις της γίνονται πρωτοσέλιδο σε κάθε πόλη της Αμερικής, στο χώρο της ψυχαγωγίας είναι μονίμως στο προσκήνιο και έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στην τηλεόραση, είτε ως καλεσμένη εκπομπών, είτε ως guest star σε τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα ασχολείται με τη μόδα και τη φιλανθρωπία και έχει κυκλοφορήσει δύο βιβλία, το “Venus & Serena: Serving From The Hip: 10 Rules For Living, Loving and Winning”, μαζί με την αδερφή της Βένους το 2005, και το 2009 την αυτοβιογραφία της, με τίτλο “On the Line”. Εννοείται ότι και τα δύο έγιναν best seller.

Τίποτα δεν είναι ρόδινο

Είναι βέβαια γνωστό ότι όλα τα παραμύθια έχουν δράκους και στην περίπτωση των αδελφών Γουίλιαμς ο “δράκος” φαίνεται ότι αρχικά είναι η εμμονή του πατέρα τους για την απόλυτη επιτυχία. Όπως πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα βρίσκεται μια γυναίκα, άλλο τόσο πίσω από κάθε πετυχημένο παιδί-θαύμα, ένας πατέρας που έχει πλουτήσει. Ο Ρίτσαρντ Ουίλιαμς έκανε επιχείρηση τις κόρες του από νεαρή ηλικία. Ήθελε να τις σκληραγωγήσει για να γίνουν πρωταθλήτριες και στην αυτοβιογραφία του περιγράφει πώς τις δίδαξε να αντέχουν τον ρατσισμό. «Μάζευα πολλά παιδάκια από τα τριγύρω σχολεία και τα έφερνα στο γήπεδο, την ώρα που έκαναν προπόνηση η Σερένα και η Βένους. Τα πλήρωνα και τους ζητούσα να βγάλουν το χειρότερο εαυτό τους. Να τις φωνάζουν νέγρες και όποια άλλη βρισιά μπορούσαν να σκεφτούν. Ήξερα ότι αυτό θα αντιμετώπιζαν στην καριέρα τους».

Η Σερένα αντιμετώπισε πράγματι πολλά στην καριέρα της. Η δυσπιστία για το σώμα της και η έλλειψη θηλυκότητας είναι μέχρι και σήμερα μια καθημερινή πολιτική εναντίον της. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τους τίτλους της, παίρνει λιγότερα χρήματα από τη Μαρία Σαράποβα (πριν την υπόθεση ντόπινγκ) αφού η εικόνα της δεν είναι το ίδιο ελκυστική για τους χορηγούς. Και είναι πάρα πολλοί εκείνοι που έχουν υπονοήσει ότι είναι στην πραγματικότητα άντρας.

Και φυσικά υπάρχει και σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία...

Το 2011 μια σειρά από περιστατικά αρχίζουν να προκαλούν πολλά ερωτηματικά για τη Σερένα και γενικότερα για τις αδερφές Γουίλιαμς. Περίεργα προβλήματα παρουσιάζονται και στη Βένους, που εγκαταλείπει παιχνίδια, δηλώνει τραυματίας και εντέλει διαγιγνώσκεται με σύνδρομο Σιόγκρεν, ένα αυτοάνοσο νόσημα. Οι φήμες και τα αρνητικά σχόλια αυξάνονται και κορυφώνονται τον Νοέμβριο του 2011, όταν η Σερένα παθαίνει πανικό από την επίσκεψη ενός αγνώστου στο σπίτι της.

Στις 2 Νοεμβρίου, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Αμερική μεταδίδουν ότι η Σερένα κλειδώθηκε στο δωμάτιο πανικού του σπιτιού της στο Λος Άντζελες και κάλεσε την αστυνομία. Όταν οι ένστολοι έφτασαν στην έπαυλή της λίγο μετά τις 6 το πρωί ανακάλυψαν ότι ο άγνωστος άντρας ήταν μέλος των γνωστών ιπτάμενων γιατρών που κάνουν ανειδοποίητους ελέγχους ντόπινγκ. Η συνέχεια της ιστορίας είναι πως η Σερένα Γουίλιαμς – σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία – δεν πέρασε κανέναν έλεγχο μέσα στο 2010 και το 2011. Σε όσους ελέγχους έχει υποβληθεί πάντως, δεν έχει βρεθεί ποτέ θετική. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και θα υπάρχουν εκείνοι που θα αμφισβητούν την «καθαρότητα» των επιτυχιών της και να αναζητούν αφορμή για να την αποκαθηλώσουν. Όπως όταν εμφανίστηκε στο διπλό με τη Βένους στο Γουίμπλεντον το 2014 εμφανώς αποπροσανατολισμένη και σε άθλια κατάσταση. Δεν μπορούσε να σερβίρει, ούτε καν να πιάσει τα μπαλάκια που της έδιναν τα ball boys. Η επίσημη εκδοχή μερικές ώρες αργότερα ήταν ίωση, όμως ο γιατρός που την εξέτασε έκανε λόγο για φυσιολογικό σφυγμό, θερμοκρασία και κυκλοφορία του αίματος. Οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν και πάλι να παίρνουν φωτιά. Χωρίς αποδείξεις όμως, παρέμειναν και παραμένουν ως σήμερα θεωρίες.

Ο δισεκατομμυριούχος σύζυγος και ο απών πατέρας

Το Νοέμβριο του 2017 συνέβησαν στη Σερένα δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι παντρεύτηκε το δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας Reddit, Αλέξις Οχανιάν στη Νέα Ορλεάνη σε ένα γάμο που κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Το άλλο είναι ότι μια ώρα πριν το γάμο, ο πατέρας της κατάφερε να αναδειχθεί και πάλι -αρνητικός- πρωταγωνιστής στη ζωή της, στέλνοντάς της ένα sms με το οποίο την ενημέρωνε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή.

Ο Οχανιάν και η κόρη που απέκτησαν μαζί, φαίνεται ότι είναι πλέον η πραγματική ισορροπία της Σερένα, που συνεχίζει το τένις, παράλληλα με τις επιχειρήσεις της και εξακολουθεί να δείχνει ότι δεν πρόκειται να αφήσει καμία δυσκολία να την καταβάλει. Όπως η ίδια λέει: «απλά αγαπώ το παιχνίδι και είμαι καλή σε αυτό. Το διασκεδάζω, είναι η ζωή μου και δίνω το 300% μου στο γήπεδο».

Ίσως μιλάει για το τένις. Ίσως για τη ζωή την ίδια.