Στα 13 της την κακοποίησαν σεξουαλικά, στα 14 έμεινε έγκυος και έχασε το παιδί. Ο πατέρας της μπήκε αργά στη ζωή της και την άλλαξε καθοριστικά... Σήμερα είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Αμερικής. Σου φαίνεται σενάριο ταινίας;
Κι όμως η ιστορία της Όπρα Γουίνφρεϊ είναι πιο ενδιαφέρουσα κι από σενάριο. 'Ενα σενάριο, όμως, που ανεξάρτητα από την κατάληξή του, δεν θα ήθελε να έχει ζήσει κανείς μας.
Η Όπρα Γουίνφρεϊ έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επιτυχημένη παρουσιάστρια της Αμερικής και όχι μόνο. Η καριέρα της εκτινάχθηκε από το 1986 όταν ξεκίνησε να παρουσιάζει τη δική της εκπομπή, που έμελλε να γράψει τηλεοπτική ιστορία. Το πολυβραβευμένο talk show με όνομα «The Oprah Winfrey Show», καθιερώθηκε στην τηλεόραση και επί 25 χρόνια σημείωνε τεράστια επιτυχία από άποψη ακροαματικότητας, αλλά και εσόδων για την ίδια, με μια περιουσία που σήμερα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Δεν είναι μόνο η πιο επιτυχημένη τηλεοπτική παρουσία στην αμερικανική τηλεόραση, αλλά και μία πανέξυπνη επιχειρηματίας. Εξαργυρώνοντας τη διασημότητά της έχει καταφέρει να χτίσει μία περιουσία 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η περιουσία της ξεπερνά σε αξία το ΑΕΠ τριάντα χωρών, ενώ είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που έγινε δισεκατομμυριούχος.
Έρωτας με την τηλεόραση
Στα 19 της χρόνια έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που παρουσίασε δελτίο ειδήσεων. Το έτος ήταν 1973 και το δελτίο ειδήσεων ήταν στο τοπικό κανάλι στου Νάσβιλ. Το 1984 μετακόμισε στο Σικάγο για να παρουσιάσει το talk show «ΑΜ Chicago». Μέσα σε έναν χρόνο, κατάφερε το σόου να μετονομαστεί σε «The Oprah Winfrey Show», το οποίο παρουσίαζε εν συνεχεία για 25 χρόνια σε εθνικό επίπεδο. Για την εκπομπή της έχει κερδίσει 17 βραβεία Emmy. Η επιτυχία δεν της αρκούσε, όμως. Εκείνο που την ενδιέφερε περισσότερο ήταν τα χρήματα. Και κατάφερε με μια σειρά από αριστοτεχνικές κινήσεις, να βγάλει πάρα πολλά χρήματα παρουσιάζοντας το σόου της, καθώς κάθε τοπικό δίκτυο ήθελε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσής του. Με την ίδρυση της εταιρείας Harpo Inc. κατάφερε να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, στα έντυπα και στην ανάπτυξη δικού της καλωδιακού δικτύου. Το περιοδικό της, το «Ο Magazine», ένα περιοδικό που απευθύνεται σε Αφοραμερικανίδες, καταγράφει κύκλο εργασιών 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα είναι μανιώδης επενδύτρια. Μόνο από το Weight Watcjers βγάζει 70 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Από το 2008 μέχρι και το 2012 ήταν η πιο καλοπληρωμένη τηλεοπτική παρουσιάστρια στον κόσμο. Ότι κι αν έκανε, όμως, πάντα επίκεντρο της δραστηριότητάς της ήταν η τηλεόραση. Το μέσον που την έκανε διάσημη και πλούσια και το οποίο υπηρέτησε πιστά για πολλές δεκαετίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 1993, ο Μάικλ Τζάκσον, που επί 14 χρόνια δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη, δέχτηκε να μιλήσει στην Γουίνφρεϊ. Η συνέντευξη προβλήθηκε ζωντανά -από τη Νέβερλαντ σε όλο τον κόσμο- και αποτέλεσε το τηλεοπτικό γεγονός της δεκαετίας, προσελκύοντας 90 εκατομμύρια τηλεθεατές. Κι αν όλα αυτά ακούγονται εξαιρετικά -και είναι- η αφετηρία της Όπρα μόνο αξιοζήλευτη δεν ήταν και δεν προοιώνιζε σε καμία περίπτωση τη συνέχεια...
Απόλυτη φτώχεια και κακοποίηση
Η Όπρα Γκέιλ Γουίνφρεϊ γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου το 1954 σε μια πολύ φτωχή γειτονιά της πολιτείας Μισισίπι της Αμερικής. Το όνομα που της δόθηκε αρχικά ήταν Όρπα (Orpah), εμπνευσμένο από μια γυναικεία μορφή της Βίβλου. Ωστόσο, το συγγενικό της περιβάλλον δυσκολευόταν να προφέρει σωστά το όνομά της και αποφάσισε να την αποκαλεί Όπρα. Η έφηβη και ανύπαντρη μητέρα της, Βερνίτα Λι, τα έβγαζε πέρα με τεράστια δυσκολία. Γύριζε από πόλη σε πόλη, προκειμένου να βρει δουλειά ώστε να συντηρήσει την κόρη της. Η Όπρα πέρασε τα παιδικά της χρόνια κυρίως στη φάρμα της γιαγιάς της. Το επίπεδο ζωής ήταν άθλιο, αλλά η γιαγιά έκανε ό,τι μπορούσε για να μεγαλώσει την εγγονή της με τον καλύτερο τρόπο. Αμέσως μόλις το παιδί άρχισε να επικοινωνεί, διδάχτηκε ανάγνωση. Σε ηλικία τριών ετών η Όπρα βρέθηκε να απαγγέλλει ποιήματα και στίχους της Βίβλου σε τοπικές εκκλησίες. Τρία χρόνια αργότερα, η μητέρα της βρήκε δουλειά ως υπηρέτρια στην πόλη Μιλγουόκι, της πολιτείας Ουισκόνσιν.
Η μετακόμιση μητέρας και κόρης επρόκειτο να στιγματίσει για πάντα τη ζωή της Όπρα. Η μητέρα της έλειπε αρκετές ώρες στη δουλειά και την άφηνε μόνη της στο σπίτι. Άντρες από το περιβάλλον της Βερνίτα εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ήταν απροστάτευτη και την εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά. Μέχρι την ηλικία των δεκατριών, η Όπρα ζούσε υπό απίστευτη ψυχολογική πίεση, ως αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης από διάφορους άντρες, μεταξύ των οποίων και κάποιοι συγγενείς. Στα 13 της βιάστηκε από έναν ξάδελφό της. Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και τον επόμενο χρόνο αποφάσισε να φύγει από το σπίτι της μητέρας της. Όταν άρχισε να ζει μόνη της, έχασε το μέτρο. Έκανε παρέα με μεγαλύτερα αγόρια και ζούσε χωρίς όρια. Ένας από αυτούς άφησε έγκυο την Όπρα σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών. Η ίδια αποφάσισε να κρατήσει το μωρό. Η γέννα ήταν πρόωρη και το παιδί δεν έζησε. Ο θάνατος του παιδιού τη συγκλόνισε και την έκανε ν' αλλάξει πορεία και τρόπο ζωής. Πήγε να εγκατασταθεί στο σπίτι του πατέρα της, Βέρνον Γουίνφρεϊ, στο Νάσβιλ της πολιτείας Τενεσί. Κι αυτή ήταν η κίνηση που της άλλαξε για πάντα τη ζωή.
Ο απών πατέρας που έγινε από μηχανής Θεός
Ο Βέρνον ανέλαβε -έστω και αργοπορημένα- τα πατρικά του καθήκοντα. Έβαλε όρια στις εξόδους της Όπρα και της επέβαλε να διαβάζει ένα βιβλίο τη βδομάδα, σύμφωνα με το οποίο θα της ανέθετε μια εργασία. «Όσο αυστηρός κι αν ήταν, ήθελε να αποκτήσω τα καλύτερα στη ζωή μου και δεν δεχόταν να κάνω τίποτα άλλο από αυτό που θεωρούσε καλό για μένα», είπε αρκετά χρόνια αργότερα η Όπρα Γουίνφρεϊ σε συνέντευξή της. Χάρη στην καθοδήγηση του πατέρα της, μπήκε στον δρόμο που θα την οδηγούσε στην επιτυχία.
Σε ηλικία 17 χρόνων κέρδισε έναν τοπικό διαγωνισμό ομορφιάς. Τότε της προτάθηκε να εργαστεί ως ραδιοφωνική παραγωγός στο σταθμό «WVOL» του Τενεσί. Παράλληλα, κέρδισε υποτροφία για σπουδές επικοινωνίας στο Tennessee State University. Η καριέρα της, όμως, είχε ήδη ξεκινήσει, αφού ήταν εξαιρετική στο ραδιόφωνο, και έτσι εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να ασχοληθεί με την τηλεόραση. Πήρε μέρος σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, μέχρι να αποκτήσει το δικό της talk show το 1986. Έκτοτε έγραψε ιστορία στο χώρο της τηλεόρασης, απέκτησε πολλά χρήματα και τεράστια επιρροή. Ουσιαστικά όμως καθιέρωσε τα reality show που έβγαζαν στη φόρα τα κουτσομπολιά και την προσωπική ζωή των ανθρώπων.
Για πολλά χρόνια συνέβαλε στην καθοριστική επιρροή της τηλεόρασης, στην καθημερινότητα των τηλεθεατών. Δεν είναι απαραίτητο ότι έκανε την τηλεόραση καλύτερη, αλλά ήταν χωρίς άλλο ένας από τους ανθρώπους που την άλλαξαν. Και ένας από τους ανθρώπους που έφεραν τον τηλεθεατή μέσα στις ζωές των σταρ...
Η γυναίκα που άλλαξε την τηλεόραση
Η Όπρα δημιούργησε μια τηλεόραση πολύ διαφορετική από αυτήν που ήξεραν όλοι μέχρι τότε. Μπορεί να κλάψει μαζί με τους καλεσμένους της, να τους ρωτήσει απίστευτες λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής, να ενδιαφερθεί για τα σεξουαλικά τους προβλήματα και κυρίως να τους κάνει να της ανοιχτούν.
Το Time Magazine έγραψε ότι η Όπρα δημιούργησε ένα νέο είδος επικοινωνίας το «rapport talk» (δημιουργώ ένα σύνδεσμο) σε αντίθεση με το «report talk» (δίνω μια πληροφορία). Από την άλλη πλευρά, η άνεση με την οποία ομολογεί η ίδια τα προβλήματα με το βάρος της και τις βουλιμικές της τάσεις, επέτρεψε σε άλλες διάσημες αμερικανίδες να εμφανιστούν στην εκπομπή της και να κάνουν παρόμοιες αποκαλύψεις, αλλά και μεγάλο μέρος του κοινού να ταυτιστεί μαζί της. Ο λόγος της ήταν σχεδόν ψυχαναλυτικός και οι εκπομπές της έσπασαν όλα τα αμερικανικά ταμπού του 20ου αιώνα.
Η Wall Street Journal επινόησε τον όρο «Οπραφικέισον» που σημαίνει ότι η δημόσια ομολογία ενός προβλήματος οδηγεί στη θεραπεία του. Κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα, με τη μικρή διαφορά ότι τα προβλήματα των άλλων έκαναν την ίδια πιο πλούσια. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ήταν η ευαισθησία της που οδήγησε στην επιτυχία, ή αν απλώς εκμεταλλεύτηκε τις ευαισθησίες του κοινού. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι δεν ήταν τολμηρή και δεν έσπασε πολλά στερότυπα.
Σε έναν κόσμο που θέλει τις παρουσιάστριες νέες και ξανθές η Όπρα είναι μαύρη, ανύπαντρη και μάλλον παχουλή. Καλλιεργώντας σταθερά το προφίλ της φιλάνθρωπης, έδωσε 58 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύουν επί λέξη όσα λέει και ακολουθούν τις οδηγίες της σαν συμβουλές ζωής. Το CNN και το Time.com την ανακηρύσσουν την γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή του 20ού αιώνα ενώ το περιοδικό Life τη θεωρεί την γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή στη γενιά της. Το σόου της είχε τη μεγαλύτερη τηλεθέαση όλων των εποχών ως τις 25 Μαίου 2011 που το σταμάτησε μόνη της.
Έδωσε νέα πνοή στα τηλεοπτικά talk show εκλαϊκεύοντας τα θέματα που από μόνα τους μοιάζουν περίπλοκα. Εφηύρε το είδος των εκπομπών που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, στην πνευματικότητα και στον διαλογισμό και έδειξε προτίμηση στα θέματα για τα συναισθηματικά προβλήματα των γυναικών. Οι τηλεθεατές τη θαυμάζουν γιατί κατάφερε να ξεπεράσει τα προσωπικά της δράματα και να γίνει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Αυτό πουλάει η ίδια ως τη «μαγική συνταγή» για τους άλλους. Με την επιρροή της λέγεται ότι έδωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους στην εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα τον οποίο στήριξε με όλες τις δυνάμεις.
Η γυναίκα που σπάει όλα τα ρεκόρ
Σε κάθε περίπτωση, η Όπρα Γουίνφρεϊ φαίνεται ότι έχει βρει το μαγικό φίλτρο της επιτυχίας. Ότι πιάνει δεν γίνεται απλώς χρυσός, αλλά σπάει και όλα τα ρεκόρ. Το τελευταίο επεισόδιο του σόου της Όπρα βγήκε στις 25 Μαίου 2011. Το «αντίο» είχε μαγνητοσκοπηθεί ενώπιον 13.000 ανθρώπων και συμμετείχαν η Αρήθα Φράνκλιν, ο Τομ Κρουζ, ο Στήβεν Γουόντερ, η Μπιγιονσέ, ο Τομ Χανς, ο Γουίλ Σμιθ και η Μαντόνα. Το σόου έκλεισε με την Όπρα να κλαίει γοερά και η τηλεθέαση ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 17 ετών.
Το 1985, έπαιξε στην ταινία του Στήβεν Σπήλμπεργκ «Το Βελούδινο Χρώμα» και προτείνεται για το Όσκαρ ενώ ακολούθησαν πολλές άλλες εμφανίσεις της στη μεγάλη οθόνη. Εκδίδει δυο περιοδικά το «O, The Oprah Magazine» και το «O at Home» με πωλήσεις 2,5 εκατομμύρια την εβδομάδα και έγραψε δυο βιβλία. Μόλις ανακοίνωσε ότι το θέμα του βιβλίου της (το οποίο συνέγραψε με τον προσωπικό της γυμναστή) αφορά τη μείωση βάρους το βιβλίο ξεπέρασε σε πωλήσεις το «My life» που είχε γράψει ο Πρόεδρος Κλίντον για το σκάνδαλο της Μόνικα Λιουίνσκι.
Δημιούργησε και το site Oprah.com που διασυνδέει τα σόου της, τα περιοδικά της και τις φιλανθρωπικές της οργανώσεις. Πάνω από 60 εκατομμύρια χρήστες το μήνα το επισκέπτονται ενώ η ίδια λαμβάνει 20.000 γράμματα την εβδομάδα.