Ellen Degeneres: Η ζωή της κορυφαίας γυναίκας των media

Τα παιδικά της χρόνια, η διαδρομή της στον χώρο των media και η επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Ellen Degeneres: Η ζωή της κορυφαίας γυναίκας των media

Ο δρόμος από την επαρχιακή Λουιζιάνα ως την κορυφή του κόσμου των ΜΜΕ ήταν μακρύς για την Έλεν Ντε Τζένερις και στρωμένος με πολλές δυσκολίες. Σήμερα είναι μια από τις πιο πλούσιες γυναίκες στα media, ευτυχισμένη σύζυγος και πλέον δεν έχει για τίποτα να απολογηθεί σε κανέναν. Αυτό δεν είναι σπάνιο. Σπάνιο είναι ότι το πέτυχε μόνη της.

Αν ψάχναμε το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας της Έλεν Ντε Τζένερις αυτό είναι μάλλον η τεράστια δύναμη που είχε πάντα να εξωτερικεύεται και να μιλάει φωναχτά γι’ αυτά που σκέφτεται και της συμβαίνουν. Από μικρή η Ντε Τζένερις κατάλαβε ότι αν δεν μιλάει γι' αυτά που της συμβαίνουν, δεν θα καταφέρει ποτέ να συμβιβαστεί με αυτά και δεν θα προχωρήσει στη ζωή της.

Τα παιδικά χρόνια και η οικογένειά της

Η Ντε Τζένερις γεννήθηκε το 1958 στη Λουιζιάνα σε μια μεσοαστική οικογένεια. Το 1973 οι γονείς της χώρισαν και η ίδια μετακόμισε με τη μητέρα της στην Ατλάντα του Τέξας. Εκεί τής συνέβησαν πράγματα που πιθανώς καθόρισαν την υπόλοιπη ζωή της: Ενώ η μητέρα της πάλευε με τον καρκίνο του μαστού, η Έλεν κακοποιήθηκε από τον πατριό της. Ήταν κάτι που απέκρυψε από την άρρωστη μητέρα της και της το αποκάλυψε όταν πλέον εκείνη είχε γίνει καλά. Μίλησε αργότερα γι' αυτό, όπως εξάλλου μιλάει και για όλα. Και ίσως τότε ήταν που αποφάσισε ότι μόνο το χιούμορ θα της έσωζε τη ζωή. Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί είναι ότι το χιούμορ θα την έκανε και τόσο πλούσια και επιτυχημένη.

Τελειώνοντας τις σπουδές της, στον τομέα της επικοινωνίας, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης, η Έλεν δούλεψε σε καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα ρούχων, εμπειρίες που αξιοποίησε εν συνεχεία στο stand-up comedy, φτάνοντας το 1982 να θεωρηθεί ως η πιο αστεία κωμικός της Αμερικής. Η συνέχεια ήταν απρόσμενη για την ίδια, αλλά αναμενόμενη για όσους την έβλεπαν επί σκηνής, ή την ήξεραν προσωπικά: Έχει καταφέρει να κερδίσει 13 ΕΜΜΥ και πολλά άλλα βραβεία για τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες, αλλά κυρίως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κοινού, των απλών ανθρώπων οι οποίοι στο πρόσωπό της βρήκαν την έκφραση των πιο εσωτερικών επιθυμιών και ενδόμυχων αναγκών τους, που πολλές φορές η κοινωνία και η θρησκεία καταπνίγουν, ακούσια και εκούσια. Το 2014 το περιοδικό «Forbes» τη συμπεριέλαβε στις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη, με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Η δημόσια παραδοχή που άλλαξε τη ζωή της

Η Ντε Τζένερις πρωταγωνίστησε σε δύο κωμικές σειρές, στο «Ellen», από το 1994 μέχρι το 1998, και στο «The Ellen Show», από το 2001 μέχρι το 2002. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης σεζόν του «Ellen», το 1997, η Ντε Τζένερις, σε συνέντευξή της στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ, αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για την προσωπική της ζωή. Η επιλογή της να το πει στην Όπρα, μάλλον δεν ήταν τυχαία, καθώς κι εδώ έχουμε κάτι αντίστοιχο: Μια μαύρη γυναίκα που κατάφερε να πάει κόντρα σε όλα τα στερεότυπα και να γίνει η πλουσιότερη γυναίκα της Αμερικής.

Η αποκάλυψη δεν πέρασε αναίμακτα. Η καριέρα της κόντεψε να καταστραφεί και το σόου της σταμάτησε.

Τα tabloids στην Αμερική έκαναν πάρτι και όχι υπέρ της βέβαια. Στο βιβλίο της “Αγάπη, Έλεν”, η μητέρα της, Μπέτι Ντε Τζένερις παραδέχτηκε ότι αρχικά η αποκάλυψη τη σοκάρισε τρομερά, αλλά στην πορεία έγινε μια από τις πιο ένθερμες υποστηρήκτριές της. Η ίδια η Έλεν δεν πτοήθηκε από τις αντιδράσεις και λίγα χρόνια αργότερα, επανήλθε δριμύτερη με μια από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης, το «The Ellen DeGeneres Show». Και η προσωπική της ζωή, όμως, δεν ήταν πολύ απλή και εύκολη και πέρασε διά πυρός και σιδήρου έως ότου καταφέρει να βρει τελικά την ευτυχία.

Η Έλεν έχει αποκαλύψει -ανάμεσα στα άλλα- ότι την περίοδο που η καριέρα της μπήκε στον πάγο λόγω της αποκάλυψής της, “σχεδόν έπεσε σε κατάθλιψη”. Δεν ήθελε, όμως, να αφήσει τους αντιδραστικούς να τη νικήσουν. Και τα κατάφερε. Έκτοτε, ένα μεγάλο μέρος της ζωής της είναι αφιερωμένο στον ακτιβισμό. Είναι ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φανατική χορτοφάγος και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των ζώων. Το Νοέμβριο του 2011 η Χίλαρι Κλίντον την έχρισε ειδική απεσταλμένη για την παγκόσμια αφύπνιση και συνειδητοποίηση για τον ιό του AIDS, και η ίδια έχει ηγηθεί πολλών φιλανθρωπικών εκδηλώσεων για τη συγκέντρωση χρημάτων για ευπαθείς ομάδες. Ο φιλοζωικός οργανισμός PETA, το 2009 την εξέλεξε «Γυναίκα της χρονιάς».

Επιχειρηματική δραστηριότητα (και) με καλό σκοπό και το brand E.D

Μετά από όλα αυτά, η Έλεν έστρεψε, το καλοκαίρι του 2015, το ενδιαφέρον της και πέραν της μικρής οθόνης, στη δημιουργία ρούχων και διακοσμητικών αντικειμένων, προσπαθώντας να εξωτερικεύσει το ιδιαίτερο στυλ της και τον ξεχωριστό χαρακτήρα της. Ταξίδεψε στο Παρίσι, αναζητώντας έμπνευση και τη βρήκε τελικά πολύ πιο κοντά, στο πρόσωπο του συνεργάτη της στο επιχειρηματικό αυτό σχέδιο, του Κρίστοφερ Μπερτς. «Είμαστε και οι δύο πολύ ανταγωνιστικοί», είπε η ίδια μιλώντας για το συνεργάτη της, «και θέλουμε να σπάσουμε κάθε νόμο». Η κολεξιόν της δεν πήρε τυχαία το όνομα E.D., από το παρατσούκλι που της είχε δώσει η σύζυγός της, και στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: τον άνετο σχεδιασμό, το εξευγενισμένο casual στυλ και το παιχνιδιάρικο χιούμορ.

Όλες αυτές οι έννοιες διοχετεύονται μέσω μιας κολεξιόν η οποία περιλαμβάνει τα πάντα, από πολύχρωμα κεραμικά σκεύη μέχρι εργαλεία για τον κήπο και κεριά. Τόσο ο ανδρικός όσο και ο γυναικείος ρουχισμός είναι οικονομικά προσιτός και αντικατοπτρίζει το διαχρονικό κλασικό στυλ της Έλεν, ενώ την απόδοση του γυναικείου εκλεπτυσμού έχει αναλάβει η σύζυγός της, με τον σχεδιασμό κάποιων φορεμάτων. Όλες οι δημιουργίες της πωλούνται μέσω της διαδικτυακής της σελίδας.

Η στρατηγική της μπορεί να μην ήταν πρωτότυπη, αλλά το φινάλε της είναι φιλόδοξο. Δεν οραματίστηκε τίποτα λιγότερο από μια παγκοσμίου εκτοπίσματος μάρκα, στοχεύοντας να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της ως design icon της εξελιγμένης αίσθησης του lifestyle. «Όταν μια μέρα σταματήσω να ασχολούμαι με την τηλεόραση», ισχυρίζεται η ίδια, «όλη μου η προσοχή θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό».

Πριν από τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία της πολλοί ήταν εκείνοι που την αμφισβητούσαν. Τι μπορεί να προσφέρει μια προκλητική κωμικός στο καθημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα που παρακολουθούν οι Αμερικανίδες νοικοκυρές; Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα εναντίον της, που κόντεψε να καταστρέψει και την καριέρα της. Όμως τα δυσθεώρητα νούμερα τηλεθέασης τους διέψευσαν. Το ίδιο ήθελε να πετύχει και με τις σχεδιαστικές φιλοδοξίες της. «Όταν φέρνω στο μυαλό μου τη διακόσμηση, τότε αρχίζω να σκέπτομαι» λέει η Ντε Τζένερις, θέλοντας να δείξει πόσο πολύ αγαπάει τη συγκεκριμένη ενασχόλησή της. Της αρέσει να αγοράζει, να ανακαινίζει και να διακοσμεί χώρους, και φυσικά να σχεδιάζει. Έχοντας μάλιστα ζήσει για πολλά χρόνια, μετά τον χωρισμό των γονιών της, σε ενοικιαζόμενα σπίτια, από το Μέτερι στη Λουιζιάνα μέχρι την Ατλάντα στο Τέξας, ξόδευε ώρες αμέτρητες να ονειρεύεται τα όμορφα σπίτια των προαστίων, που βρίσκονταν πέρα από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειάς της.

Συχνά οι συλλογές της είναι αφιερωμένες -όπως και μέρος των εσόδων από αυτές- σε κάποιο σκοπό, όπως το #Σώστε_τους_Ελέφαντες, το 2017. Μπορεί η περιουσία της να ξεπερνά σήμερα τα 400 εκατομμύρια δολάρια, όμως το ακτιβιστικό της πνεύμα παραμένει ενεργό. Πιο ενεργό από ποτέ για την ακρίβεια.

Πέρα απ’ όλα αυτά, η Ντε Τζένερις είναι και συγγραφέας. Το 1995 έγραψε το πρώτο της βιβλίο, το “My Point… and I Do Have One”, το οποίο αναρριχήθηκε στο νούμερο ένα των μπεστ σέλερ στους New York Times. Επίσης, έμεινε στη λίστα των best sellers του “Publishers Weekly” για 24 εβδομάδες, ενώ το 2010 ξεκίνησε τη δική της δισκογραφική εταιρεία “Εleveneleven”, από τη μεγάλη αγάπη της για τη μουσική. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2012 απέκτησε το δικό της αστέρι στη «Hollywood Walk of Fame».

Το 2012, κέρδισε το βραβείο Μαρκ Τουέιν για το χιούμορ της. Αντιμετώπισε την τεράστια αυτή τιμή με τον δικό της χαρακτηριστικό τρόπο, που τελικά κλείνει σε μια ατάκα όλη της τη ζωή: “Είναι μεγάλη τιμή το βραβείο Mark Twain. Το να πάρω το ίδιο βραβείο που έχει δοθεί σε ανθρώπους όπως ο Μπιλ Κόσμπι, η Τίνα Φέι και ο Γουίλ Φέρελ, με κάνει να αναρωτιέμαι… Γιατί δεν το είχα πάρει νωρίτερα;”