Judith Collins: Η γυναίκα που ήρωά της έχει την Μάργκαρετ Θάτσερ

Ποια είναι η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νέας Ζηλανδίας που αναμένεται ν' αναμετρηθεί στις επικείμενες εκλογές με την Άρντερν.

Judith Collins: Η γυναίκα που ήρωά της έχει την Μάργκαρετ Θάτσερ

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν θα μπορέσω να είμαι η Jacinda στη θέση της Ardern, αλλά μπορώ να είμαι η Judith Collins», λέει η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νέας Ζηλανδίας για την αντίπαλό της.

Το ερχόμενο Σάββατο, οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας θα κληθούν ν' αποφασίσουν αν θα κρατήσουν στην Πρωθυπουργία την Jacinda Ardern και το κόμμα της ή αν θα γυρίσουν σελίδα και θα επιλέξουν μια άλλη γυναίκα να τους εκπροσωπήσει στην πολιτική σκηνή του τόπου. Αυτή η αναμέτρηση δεν είναι μόνο μια αναμέτρηση μεταξύ κομμάτων αλλά κυρίως μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών γυναικών που αγωνίζονται για την πρωθυπουργία.

Η Collins είναι μια βετεράνος πολιτικός, με χρόνια στην πολική και τη συμμετοχή της στα κοινά. Από την άλλη η Jacinda Ardern κάνει αυτό που λέμε «γκελ» στον κόσμο. Μπορεί να είναι νέα αλλά έχει ισχυρούς υποστηρικτές που την ακολουθούν τόσο για την πολιτική της στάση όσο και για την προσωπικότητά της. Η Ardern έχει αναδειχτεί παγκοσμίως για την πολιτική της καλοσύνης. H Collins - η οποία ανέλαβε την ηγεσία του κεντροδεξιού Εθνικού κόμματος, και έγινε η τρίτη ηγέτη του μέσα ένα χρόνο - μίλησε στους ψηφοφόρους της για «αγάπη και αγκαλιά» κάτι που για εκείνη σημαίνει «ελπίδα και δουλειά». Μπορεί η Ardern να είναι αρεστή για την απλότητα και το χιούμορ της όμως η Collins αποτελεί μια διαφορετικού στυλ γυναίκας και πολιτικού.

«Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι έχω μια πολύ κακή αίσθηση του χιούμορ, κάτι που μερικές φορές με κάνει να μπερδεύομαι», είπε η Collins σε συνέντευξή της στην The Guardian τον περασμένο Αύγουστο. «Στην πραγματικότητα, με κάνει να μπερδεύομαι πολύ και παρεξηγούμε από τους γύρω μου».

Από τα αγροκτήματα στην πολιτική

Κόρη αγροτών, η Collins γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα εργατικό νοικοκυριό στην αγροτική περιοχή του Waikato, ένα χωριό νότια του Ώκλαντ. Ούσα η νεότερη από τα 6 παιδιά της οικογένειας, η Collins αρνήθηκε από τους γονείς της να την στείλουν σε ιδιωτικό οικοτροφείο επειδή δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι της.

Το κορίτσι από το Ώκλαντ τελικά κατάφερε να τελειώσει το σχολείο, να σπουδάσει και να αποκτήσει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ. Εκεί γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της, συμφοιτητή της στη νομική σχολή, με τον οποίο έχουν αποκτήσει κι έναν γιο. Η Collins άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος ενώ στη συνέχεια απέκτησε και το δικό της εστιατόριο, πριν μπει στην πολιτική σκηνή το 2002.

Ήταν τότε που το εστιατόριο της ενσωματώθηκε σε μια ένωση συνδικάτου, όταν η πολιτική της πορεία άλλαξε και από το Εργατικό κόμμα μεταπήδησε στο Εθνικό, γράφοντας την ίδια περίοδο και την αυτοβιογραφία της. Η Collins έγινε μεγαλοστέλεχος στο Εθνικό κόμμα μέσα σε 9 έτη, και ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Νέας Ζηλανδίας. Η εμπλοκή της το 2014 σε ένα σκάνδαλο -την κατηγόρησαν ότι είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση υπονόμευσης της διευθύντριας του Γραφείου Σοβαρής Απάτης-, την έκανε να παραιτηθεί από τα καθήκοντάς της και επέστρεψε τελικά στο υπουργικό συμβούλιο το 2015.

Οι δικές της πολιτικές ηρωίδες

Η Collins θαυμάζει χρόνια τη Χίλαρι Κλίντον -την οποία γνώρισε από κοντά- αλλά κυρίως τη Μάργκαρετ Θάτσερ, της οποία την φωτογραφία έχει στο πολιτικό της γραφείο από τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή, το 2013. «Αυτό που λάτρευα στην Θάτσερ, την οποία δεν κατάφερα να γνωρίσω ποτέ, είναι ότι απολάμβανε να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες και δεν το έβαζε κάτω. Η Θάτσερ είχε αναλάβει ένα σημαντικό πολιτικό αξίωμα σε μια εποχή που οι συνάδελφοί της ήταν απελπισμένοι και διχασμένοι».

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που θα μπορούσε να πει η Collins ότι την συνδέει με τη Θάτσερ αυτό θα ήταν ότι και οι δύο είναι «πολιτικοί εκ πεποιθήσεως».

Τα αγαπημένα της

Η Judith Collins λατρεύει να διαβάζει βιογραφίες πολιτικών προσωπικοτήτων, ακούει μπλουζ και soul μουσική, και προτιμά να χαλαρώνει βλέποντας τα επεισόδια της Miss Marple , της Άγκαθα Κρίστυ, μέχρι να την πάρει ο ύπνος. Ο λόγος της είναι σκληρός γι' αυτό και τις περισσότερες φορές η ίδια βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών δημοσιευμάτων που την κατηγορούν για ασέβεια ή προσβολή. «Τις περισσότερες μέρες, κάποιος θα προσβληθεί», λέει η Collins. «Είναι ένα υπέροχο ανακουφιστικό άγχος που έχει μια αίσθηση χιούμορ». Η αναφορές της σε θέματα παχυσαρκίας, σε δικαιώματα γυναικών, σε φυλετικές διακρίσεις κ.α, έχουν ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων. Η ίδια δείχνει να μην καταλαβαίνει για την τροπή που παίρνουν οι δηλώσεις της και επικαλείται συνεχώς την κακή σχέση της ...με το χιούμορ.

Στην ηγεσία την τελευταία στιγμή

Η Collins στην προσπάθειά της για εκλογή, ισχυρίζεται πως η η πρωθυπουργία είναι ύψιστη «αρμοδιότητα». Όμως, η εγκαθίδρυση της σε ένα εκλογικό σώμα που επαίνεσε την ηγεσία της Άρντερ σε όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, δεν είναι εύκολη υπόθεση για να αντιστρέψεις. Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο, όταν ο προκάτοχός της εγκατέλειψε απότομα της προεδρία του κόμματος, η Collins εμφανίστηκε στην αρχή πιο σιωπηλή από ό, τι πριν, έκτοτε όμως έχει ταχθεί να γίνει η αντι-Άρντερν, κάτι για το οποίο είναι γνωστή, σε μια προσπάθεια να σώσει (αλλά και να δώσει) ψήφους στο κόμμα της.

Πίσω από την 61χρονη Collins κρύβεται η ιστορία μιας γυναίκας που φιλοδοξούσε για χρόνια να βρεθεί στην ηγεσία ενός κόμματος. Υπάρχουν ήδη ψίθυροι στους διαδρόμους του πολιτικούς της γραφείου που υποστηρίζουν ότι δεν θα διατηρήσει τον ρόλο της εάν το κόμμα της χάσει αυτές τις εκλογές. Οι απόψεις της είναι σκληροπυρηνικές και κάποιες φορές μοιάζουν ακραίες. Οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν δεύτερη. Η Collins όμως είναι, όπως πάντα, αισιόδοξη. «Απλώς δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις», είπε σε μια συνέντευξή της την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μπορούσε να κερδίσει. «Ποτέ δεν ζήτησα συμπάθεια από κανέναν», δήλωσε η Collins στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Απλώς συνεχίζω και να είμαι ηγέτης...»

https://www.instagram.com/p/CGQyDg2Mx7c