Kamala Harris: Η επόμενη γενιά της πολιτικής στις ΗΠΑ έχει «άρωμα γυναίκας»

Kamala Harris: Η επόμενη γενιά της πολιτικής στις ΗΠΑ έχει «άρωμα γυναίκας»

Σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές, η Κάμαλα Χάρις δεν θα είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, έχει συμβεί άλλες δύο φορές αυτό στην ιστορία. Θα είναι όμως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος μαύρη και ασιατικής καταγωγής. Και -αφού πιάσαμε τα υποθετικά σενάρια- δεν αποκλείεται να γίνει και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, εάν ο Μπάιντεν που δεν είναι και στην πρώτη του νιότη, αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Την ημέρα που η Καμάλα Χάρις αποδέχθηκε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να είναι υποψήφια αντιπρόεδρος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, την παρουσίασαν τρεις γυναίκες, επιλογή διόλου τυχαία από μια γυναίκα που έχει υποστηρίξει όσο καμία το φύλο της: «Η Καμάλα Χάρις είναι η θεία μου, η μητριά μου, η μεγάλη μου αδελφή», ακούστηκαν να λένε οι φωνές των τριών γυναικών που έχουν κεντρικό ρόλο στη ζωή της 55χρονης γερουσιαστή: Ήταν η αδελφή της, Μάγια Χάρις, η ανιψιά της, Μίνα Χάρις, και η Έλα Έμχοφ, κόρη του συζύγου της Ντάγκλας Έμχοφ.

Την προσωπικότητά της και τον τρόπο σκέψης της, διαμόρφωσε και μια ακόμη γυναίκα, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή: Η μητέρα της, Σιαμάλα Γκοπαλάν, Ινδή ερευνήτρια που ειδικευόταν στη μάχη κατά του καρκίνου και η οποία έφτασε σε ηλικία 19 ετών στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Εκεί συνάντησε τον πατέρα της Κάμαλα, τον Ντόναλντ Χάρι, φοιτητή οικονομικών με καταγωγή από τη Τζαμάικα. Πήραν διαζύγιο όταν η Κάμαλα ήταν 5 ετών και τη μεγάλωσε η μητέρα της με την αδελφή της. «Ξέρω ότι με κοιτά από εκεί ψηλά», είπε η γερουσιαστής για την μητέρα της... Κι αν αυτό δεν συμβαίνει, εκείνη πάντως δρα πάντα σαν να συμβαίνει.


Η οικογένεια είναι το παν

«Η οικογένεια είναι τα πάντα για εμένα», είχε πει η Καμάλα στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι την επέλεξε για αντιπρόεδρο, στις 12 Αυγούστου. Μία φίλη της την είχε συστήσει στον Ντάγκλας Έμχοφ, δικηγόρο, επίσης 55 ετών, τον οποίο παντρεύτηκε το 2014. Τώρα ο Έμχοφ έχει πάρει άδεια για να στηρίξει την προεκλογική της εκστρατεία. «Είμαι περήφανος για εσένα. Έγραψες ιστορία σήμερα το βράδυ», έγραψε στο Twitter ο ίδιος απευθυνόμενος στη σύζυγό του τη βραδιά της ανακοίνωσης. Εκτός από τα δύο του παιδιά, η Καμάλα έχει εξαιρετική σχέση και με την πρώην σύζυγο του Έμχοφ. «Είμαστε μια πολύ μοντέρνα οικογένεια», είχε σχολιάσει η ίδια η Χάρις μιλώντας στο περιοδικό People και αυτό είναι μόνο ένα από τα ατού της.

Η επιλογή της Χάρις είχε πολύ μεγάλο βάρος, καθώς ο Μπάιντεν εκτός από το προχωρημένο της ηλικίας του, αντιμετωπίζει και αρκετά προβλήματα υγείας, κάτι που ο ίδιος δεν κρύβει. Συνεπώς η Χάρις θα είναι εκείνη που θα τον αντικαταστήσει σε περίπτωση που συμβεί ο,τιδήποτε. Όλοι ήξεραν ότι η υποψήφια για τη θέση θα ήταν γυναίκα, είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο Μπάιντεν γι αυτό, αλλά η τελική επιλογή μάλλον δικαίωσε την καθυστέρηση με την οποία έγινε η ανακοίνωση.

Ένας πολύ παράξενος συνδυασμός

Η Καμάλα Χάρις γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1960 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Ο πατέρας της, Ντόναλτ Χάρις, είναι Τζαμαϊκανός οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford για την εφαρμογή των μετα-κεϋνσιανών ιδεών στα αναπτυξιακά οικονομικά. Με τη μητέρα της γνωρίστηκαν όταν συμμετείχαν στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Η Καμάλα μεγάλωσε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια με τη μητέρα της και τη μικρότερη αδερφή της Μάγια, η οποία είναι πολιτική αναλύτρια και εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016.

Η Καμάλα και η αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών αλλά γνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.

Η Χάρις περιγράφει την παιδική της ηλικία στο βιβλίο της με τίτλο: The Truths We Hold: An American Journey, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019. Σε αυτό γράφει για τη μητέρα της ότι «ήξερε ότι η νέα της πατρίδα, η Αμερική, θα έβλεπε τη Μάγια και εμένα ως μαύρα κορίτσια και ήταν αποφασισμένη να μας εμφυσήσει αυτοπεποίθηση και περηφάνια». Η μητέρα της είχε φροντίσει να δώσει στις κόρες της ονόματα που σχετίζονται με τον ινδικό πολιτισμό για να διατηρήσουν την ινδική τους ταυτότητα. Η Καμάλα βαφτίστηκε “Kamala Devi” για θρησκευτικούς λόγους, καθώς και τα δυο αυτά ονόματα τα οποία είναι σανσκριτικά, προέρχονται από την ινδουιστική μυθολογία. “Kamala” σημαίνει λωτός, ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως προσωνύμιο για τη θεά του πλούτου, της ευημερίας αλλά και της ομορφιάς Lakshmi. Devi σημαίνει θεά. Το όνομα της θεάς Lakshmi δόθηκε και στην αδερφή της Μάγια η οποία βαφτίστηκε Maya Lakshmi.

Όταν εκείνη και η αδερφή της επισκέπτονταν τον πατέρα τους, στην πόλη Πάλο Άλτο, όπου ζούσε μετά το διαζύγιο από τη μητέρα τους, δεν επιτρέπεται στα παιδιά των γειτόνων να παίζουν μαζί τους επειδή ήταν μαύρες. Όταν ήταν 12 ετών, η Καμάλα και η αδελφή της μετακόμισαν με τη μητέρα τους στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρείται ως ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για μαύρους και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Το Φεβρουάριο του 1998, ο εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο Τέρενς Χάλιναν ο οποίος υπήρξε και μέντοράς της, την πρότεινε για τη θέση του βοηθού εισαγγελέα. Το 2002 ο ίδιος τη βρήκε απέναντί του και τελικά εξελέγη στη θέση του. Έκτοτε ξεκίνησε η αναρρίχηση της έχοντας πολλούς υποστηρικτές εντός του Δημοκρατικού κόμματος αλλά και πολέμιους που θεωρούν ότι είναι «προστάτης του κατεστημένου» και την κατηγορούν για τα πλούτη της καθώς η συνολική της περιουσία υπολογίζεται στα 60 εκ. δολάρια.

Υψηλές προσδοκίες

Πέρα απ' όλα τα άλλα κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει στην Καμάλα Χάρις έλλειψη φιλοδοξίας. Στις 21 Ιανουαρίου του 2019 είχε ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών διεκδικώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ένα χρόνο αργότερα,στις 3 Δεκεμβρίου 2019, η ίδια είπε ότι η έλλειψη κεφαλαίων την ανάγκασε να αποχωρήσει από την κούρσα για το χρίσμα, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020 εκδήλωσε την υποστήριξή της στον Μπάιντεν. Οι γνωρίζοντες λένε ότι η Χάρις ήταν η εκλεκτή του Μπάιντεν εξ αρχής ενώ την επιλογή του υποστήριζαν τόσο το ζεύγος Ομπάμα που έχει ακόμη ρόλο μέσα στους Δημοκρατικούς όσο και το κατεστημένο των Κλίντον.

Η Χάρις δεν μάσαγε ποτέ τα λόγια της. Έχει ήδη προκαλέσει αρκετές φορές αναστάτωση με τις αιχμηρές ερωτήσεις της στο Κογκρέσο, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση του “Russiagate”, ενώ εξαπέλυσε σκληρή κριτική στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς το «ασύμβατο με τις αμερικανικές αξίες». Ήταν τόσο αιχμηρή στις ερωτήσεις της, που ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές προσπαθούσαν να τη διακόψουν ή να της κλείσουν το στόμα προκαλώντας την οργή γυναικών ως επί το πλείστον στα social media, οι οποίες έκαναν σύνθημα το #LetKamalaTalk (#Αφήστε την Καμάλα να μιλήσει).

Είναι ίνδαλμα του γυναικείου κινήματος, δραστήρια σε βαθμό που σε κάνει να αναρωτιέσαι πότε τα προλαβαίνει όλα, άφθαρτη και δυναμική. Είναι επίσης εμβληματική μορφή στη μαύρη κοινότητα, αφού το 2004 προκάλεσε την οργή του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών όταν αρνήθηκε να ζητήσει την εσχάτη των ποινών για το δολοφόνο ενός αστυνομικού. Επί των ημερών της οι καταδικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις δολοφονίας αυξήθηκαν στο 85%, υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της πόλης. Δημιούργησε ειδική ομάδα δίωξης εγκλημάτων μίσους, ενώ ήταν μία από τις ελάχιστες δικαστικούς λειτουργούς που στήριξαν ανοιχτά το κίνημα Black Lives Matter και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τους θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικά πυρά. Στη θητεία της στη δικαιοσύνη ήταν εξίσου δραστήρια με την πολιτική: Έδωσε πολλές μάχες για την «έξυπνη», όπως την αποκαλεί, προσέγγιση στην επιβολή της δικαιοσύνης. Έδωσε έμφαση στην αποσυμφόρηση των φυλακών με τη μείωση του αριθμού εκείνων που εκτίουν ποινές για μικροεγκλήματα, στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, στη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών για τους κινδύνους των ναρκωτικών.

Και τα έβαλε με έναν από τους προστάτες της, τον Μπαράκ Ομπάμα, όταν, το 2013, εκείνος τη χαρακτήρισε «την ωραιότερη εισαγγελέα της χώρας». Τον επέκρινε για «σεξιστική συμπεριφορά» απέναντι στις εργαζόμενες γυναίκες και τον ανάγκασε να ζητήσει συγνώμη.

Δύσκολο να τη φοβίσει κάποιος...