Σάρα Τζέσικα Πάρκερ:Η γυναίκα που δεν μοιάζει καθόλου με την Κάρι Μπράντσο

Και οι δύο, όμως, είχαν αυτό το «κάτι» που τις έκανε να ξεχωρίσουν και να γίνουν παγκόσμια σύμβολα για μια ολόκληρη γενιά γυναικών.

Σάρα Τζέσικα Πάρκερ:Η γυναίκα που δεν μοιάζει καθόλου με την Κάρι Μπράντσο

Αν υπάρχει μια ιστορία επιτυχίας που είναι κόντρα ρόλος, αυτή είναι η ιστορία της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, που έγινε διάσημη ερμηνεύοντας την Κάρι Μπράντσο στο Sex and the City.

Η Κάρι δεν είναι όμορφη. Όχι με την κλασική έννοια του όρου τουλάχιστον. Όπως και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η οποία ως παιδί ήταν πολύ αδύνατη και πολύ άχαρη μεγαλώνοντας στο Σινσινάτι, σε μια πολύ φτωχή οικογένεια.

Και οι δύο, όμως, είχαν αυτό το «κάτι» που τις έκανε να ξεχωρίσουν και να γίνουν παγκόσμια σύμβολα για μια ολόκληρη γενιά γυναικών.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι προφανείς ομοιότητες, η εξής μια δηλαδή. Σε όλα τα άλλα, η Κάρι και η Σάρα Τζέσικα δεν έχουν απλώς διαφορές, αλλά είναι μάλλον το άκρο αντίθετο.

Απρόβλεπτη και σπάταλη, η Κάρι, πέρασε σχεδόν δέκα σεζόν τηλεοπτικού χρόνου ξοδεύοντας τα χρήματά της σε παπούτσια και το χρόνο της κυνηγώντας άντρες.

Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, όμως, δεν μεταβλήθηκε τυχαία σε μια κινούμενη βιομηχανία από μόνη της. Τραγουδάει, παίζει, έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία για τις ερμηνείες της, είναι παραγωγός, φτιάχνει -και χρυσοπουλάει- παπούτσια, ρούχα και αρώματα, γενικώς είναι η ενσάρκωση του ρητού «ότι πιάνει γίνεται χρυσός». Και όλα αυτά, κεφαλαιοποιώντας την επιτυχία της περσόνας της Κάρι Μπράντσο, μιας γυναίκας με την οποία είναι λίαν αμφίβολο εάν θα μπορούσαν να κάνουν έστω και παρέα.

Η Πάρκερ ξεκίνησε την καριέρα της ως μικρή μπαλαρίνα. Το πρώτο έργο στο οποίο συμμετείχε ήταν ο Καρυοθραύστης. Παρότι ήθελε τον πρώτο ρόλο, δεν μπορούσε να τον πάρει, καθώς ήταν πολύ μικρή, μόλις 9 ετών. Κι έτσι έπαιξε το τρωκτικό, ρόλο όχι ιδιαίτερα κολακευτικό, ο οποίος όμως την ενθουσίασε και μάλλον την έκανε να καταλάβει ότι είναι γεννημένη για τη σκηνή. Χρόνια αργότερα, ο παραγωγός της παράστασης είπε ότι ήταν «το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του» που δεν της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο...

Η Πάρκερ μεγάλωσε σε μια οικογένεια με οκτώ παιδιά, κάτι που δημιουργούσε πολλές δυσκολίες για τους γονείς της τόσο στη διαχείριση των χρημάτων όσο και του χρόνου που μπορούσαν να αφιερώσουν σε κάθε ένα από αυτά τα παιδιά.

Όμως η μικρή χόρευε και τραγουδούσε καταπληκτικά, τραβώντας επάνω της το ενδιαφέρον των καθηγητών της στα καλλιτεχνικά.

Το 1976 πήγε στη Νέα Υόρκη. Λίγο πριν τα 14α γενέθλιά της έπαιζε ήδη στο Μπρόντγουεϊ, το ρόλο της Άνι στο ομώνυμο μιούζικαλ. Ξεχώρισε αμέσως, ακολούθησε η τηλεόραση, οι ταινίες, το Sex and The City και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μια φαινομενικά άκοπη άνοδος προς τ' αστέρια, η οποία όμως στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω της αδιάκοπη και σκληρή δουλειά.

Παρότι όλοι τη θυμόμαστε και θα τη θυμόμαστε πάντα για το ρόλο της Κάρι, η Σάρα Τζέσικα έχει παίξει πολύ πιο σημαντικούς ρόλους, καλλιτεχνικά τουλάχιστον. Όπως αυτόν τον πρόσφατο στο Divirce, ένας ρόλος που απέδειξε ότι στα 50 της είναι αποφασισμένη να μεταμορφώσει για μια ακόμη φορά τον εαυτό της και να τον προσαρμόσει στις ανάγκες της εποχής και της ηλικίας της, ώστε να μην μείνει στα αζήτητα.

Και κάπως έτσι, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, ως ηθοποιός, ξέφυγε από το στερεότυπο που θέλει τους ηθοποιούς να ταυτίζονται για μια ζωή με ένα ρόλο και τείνει να γίνει κάτι σπάνιο, για γυναίκα τουλάχιστον: Μια ηθοποιός που θα αποδειχθεί πολύ πιο καλή σε μεγάλη ηλικία, απ' ότι ήταν στις νεανικές της επιτυχίες. Έτσι κι αλλιώς για τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ έχει σημασία να παραμείνει ενεργή. Και να βγάζει χρήματα...

Ζώντας από την Πρόνοια

Η Πάρκερ γεννήθηκε στο Νέλσονβιλ του Οχάιο, το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς της. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρή και η μητέρα της παντρεύτηκε έναν οδηγό φορτηγού που συνήθως ήταν άνεργος. Έκαναν μαζί ακόμα τέσσερα παιδιά. Ζούσαν για πολλά χρόνια με τη βοήθεια της πρόνοιας. Η ίδια η Πάρκερ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «Ντικενσιανά» για να περιγράψει τα παιδικά της χρόνια, κάνοντας αναφορά στα έργα του συγγραφέα που συνήθως έχουν ως πρωταγωνιστές πολύ φτωχά παιδιά.

Συχνά τους έκοβαν το ρεύμα, δεν έκαναν Χριστούγεννα ή γενέθλια και η Σάρα Τζέσικα έβγαλε το σχολείο με δανεικά ρούχα που της ήταν συνήθως πολύ μεγάλα. Η ίδια θυμάται ότι το σχολείο της παρείχε δωρεάν γεύμα, λόγω αδυναμίας των γονιών της να της δώσουν κάτι μαζί της για να φάει και όλα τα παιδιά την κοιτούσαν σα να είναι παρίας.

Η μαμά της όμως, όποτε της περίσσευαν λίγα δολάρια, πήγαινε τα παιδιά της σε παραστάσεις και αυτό ήταν που έκανε τη μικρή να αγαπήσει τον κόσμο του θεάματος. Μια κίνηση που αποδείχθηκε σωτήρια για όλη την οικογένεια, καθώς από τα 11 της χρόνια η Σάρα Τζέσικα ήταν αυτή που πλέον έφερνε φαγητό στο σπίτι και πλήρωνε τους λογαριασμούς.

Η ίδια, πάντως, προς τιμήν της, δεν ξεχνάει ποτέ, γι αυτό και βοηθάει ενεργά τις οικογένειες που έχουν ανάγκη και στρέφονται στην Πρόνοια. “Η Πρόνοια δεν είναι, όπως νομίζει ο πολύς κόσμος, μόνο μια υπόθεση των μαύρων”, έχει πει. “Πολλοί και πολύ διαφορετικοί άνθρωποι στρέφονται στην Πρόνοια για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να συμβεί και σε ανθρώπους που είναι μορφωμένοι και καλλιεργημένοι. Δεν σημαίνει αυτό ότι είναι τεμπέληδες”.

Η Πάρκερ στηρίζει ενεργά πολλές φιλανθρωπίες και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής της.

Εκτός από την οικογένειά της.

Ο γάμος και τα παιδιά

Ίσως η σημαντικότερη διαφορά της Πάρκερ με την Κάρι είναι αυτή:

Ο χαρακτήρας του Sex and the City έχτισε μια ολόκληρη καριέρα μιλώντας και γράφοντας με κάθε πιθανή και απίθανη λεπτομέρεια για τα προσωπικά της.

Η Πάρκερ, από την άλλη, κατάφερε, αν και υπερβολικά διάσημη, να κρατήσει την προσωπική της ζωή για τον εαυτό της.

Είναι παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Μάθιου Μπρόντερικ για πάνω από 20 χρόνια, ελάχιστα έχουν ακουστεί γι αυτούς και τη μοναδική φορά που -όντως- ο γάμος τους πέρασε κρίση και παρά λίγο να χωρίσουν, η Πάρκερ αντέδρασε αστραπιαία όταν το θέμα πήγε να γίνει είδηση στα ταμπλόιντ. Μοίρασε εξώδικα και αγωγές, έκανε ανακοινώσεις, δηλώσεις και αναρτήσεις και βέβαια το θέμα «πνίγηκε», καθώς πέρα από όλα τα άλλα, είναι και πολύ αγαπητή στον Τύπο.

Τελικά το ζευγάρι τα κατάφερε να μείνει μαζί, αγκάθι στη σχέση τους ήταν όπως φαίνεται το γεγονός ότι οι δύο τους είχαν αντίστροφη πορεία: όσο εκείνης η φήμη -και οι αμοιβές- εκτοξευόταν, εκείνος που ξεκίνησε ως ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός ηθοποιός, είδε τη δική του καριέρα να αργοπεθαίνει.

Με τον Μπρόντερικ γνωρίστηκε στο Μπρόντγουεϊ, όταν είχε μόλις χωρίσει από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ένα ακόμα επεισόδιο της προσωπικής της ζωής που έμεινε στην αφάνεια και είναι ελάχιστα γνωστό. Παντρεύτηκαν το 1997, σε συναγωγή στο Μανχάταν, ενώ κανείς από τους 100 καλεσμένους τους δεν ήξερε ότι πηγαίνει σε γάμο. Η Πάρκερ δεν φόρεσε νυφικό, αλλά ένα πολύ απλό φόρεμα, κάτι που πολλά χρόνια αργότερα έκανε και η Κάρι, αφού πρώτα ο Μπιγκ την είχε στήσει κυριολεκτικά στην εκκλησία.

Το ζευγάρι έκανε τρία παιδιά: Ένα αγόρι και δίδυμα κορίτσια που ήρθαν στον κόσμο μέσω ανάδοχης μητέρας.

Είναι υποδειγματική μητέρα και ασχολείται ατελείωτα με τα παιδιά της, ενώ μιλάει και πολύ γι αυτά, θεωρώντας τα το πιο σημαντικό επίτευγμα στη ζωή της.

Ο φακός την τσακώνει συχνά άβαφη, αναμαλλιασμένη και με φόρμες να πηγαίνει για να αγοράσει κάτι από το κοντινό μαγαζί στο Μανχάταν, μια εικόνα που η Κάρι δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτό της.

Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είναι μια γυναίκα που αγαπούν οι πάντες. Κανείς δεν έχει να πει κακή κουβέντα γι αυτήν.

Εντάξει, σχεδόν κανείς.

«Η Πάρκερ είναι μια σκληρή γυναίκα που προσπάθησε να παίξει το καλό κορίτσι στη σειρά, μην σας ξεγελάει» έχει πει η Σαμάνθα-Κιμ Κάτραλ, με την οποία η Πάρκερ έχει τσακωθεί και δημόσια, στο Instagram.

Είχε δίκιο; Κανείς δεν ξέρει.

Όπως θα έλεγε και η Κάρι, εξάλλου, «αν σε συμπαθούν όλοι, κάτι δεν πάει καλά με σένα...».

Manolo Blahnik στη θέση του Manolo Blahnik

Το τελευταίο επιχειρηματικό βήμα της Σάρα Τζέσικα έχει να κάνει με αυτό που όλοι περίμεναν εδώ και καιρό: Τα παπούτσια. Η ηθοποιός άνοιξε πριν από λίγες μέρες το δικό της κατάστημα, στο οποίο πωλείται η συλλογή παπουτσιών με το όνομά της, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, σε έναν εντυπωσιακό χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων, στην West 54th Street μια από τις κεντρικότερες οδούς στην μητρόπολη της μόδας. Η ηθοποιός ετοίμαζε εδώ και αρκετό καιρό το συγκεκριμένο επιχειρηματικό της βήμα. Το άνοιγμα του καταστήματος ήταν προγραμματισμένο για τις 31 Απριλίου, όμως ο κορονοϊός άλλαξε τα δεδομένα.

Η Πάρκερ δημοσίευσε μια φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπου την βλέπουμε να τακτοποιεί κουτιά παπουτσιών, φορώντας ένα μαντήλι στο πρόσωπο σαν προστατευτική μάσκα.

Στο κατάστημα βρίσκεται ολόκληρη η κολεξιόν υποδημάτων της Parker, τα οποία είναι χειροποίητα και κατασκευάζονται στην Ιταλία. Επίσης στον χώρο θα υπάρχει μεγάλη γκάμα διαφόρων αξεσουάρ της SJP, συμπεριλαμβανομένων των γυαλιών ηλίου, των αρωμάτων, των κεριών και των βιβλίων της.

Το πιο εντυπωσιακό μέσα σε όλα αυτά είναι ότι το κατάστημα βρίσκεται εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν η μπουτίκ του ανθρώπου που εν μέρει έκανε διάσημη την Πάρκερ: Του Manolo Blahnik. Ήταν το κατάστημα από το οποίο αγόραζε τα διάσημα παπούτσια της η Κάρι, παπούτσια που έφτασαν κάποια στιγμή να κοστίζουν περισσότερο από το διαμέρισμά της...

Τον περασμένο Νοέμβριο ο οίκος Blahnik έκλεισε το κατάστημα της West 54th Street και σχεδίαζε να ανοίξει ένα νέο κατάστημα στην 717 Madison Avenue την άνοιξη, σχέδιο που επίσης αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Τα παπούτσια της Πάρκερ κοστίζουν σαφώς λιγότερο απ' όσο εκείνα που προτιμούσε η Κάρι, έχουν γίνει όμως ανάρπαστα. «Αυτό το νέο και όμορφο σπίτι έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μένα, για όλους τους προφανείς λόγους», είπε η ίδια. «Οι αναμνήσεις και η αγάπη για την ιστορία αυτού του χώρου με εμπνέουν ώστε να δημιουργήσω έναν προορισμό που θα είναι ζεστός, φιλόξενος και του αξίζει μια τέτοια πολυπόθητη θέση. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους παλιούς πελάτες μας, ανοίγοντας την πόρτα σε νέους, δημιουργώντας έναν χώρο όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι».