Πώς η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας κατάφερε το ακατόρθωτο στην πανδημία του κορονοϊού

Η Jacinda Ardern παίρνει τα εύσημα από την παγκόσμια κοινότητα.

Πώς η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας κατάφερε το ακατόρθωτο στην πανδημία του κορονοϊού

Πάνω από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα του κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά στη Νέα Ζηλανδία, όπου ο πληθυσμός 4,8 εκατομμυρίων αρχίζει αργά αλλά σταθερά να ανακτά την καθημερινότητά του, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο ιός σταμάτησε να εξαπλώνεται. Την περασμένη Δευτέρα, η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε μηδενικά νέα κρούσματα του ιού - την πρώτη ημέρα χωρίς νέες μολύνσεις από τότε που η χώρα τέθηκε σε lockdown από τον Μάρτιο. «Μπορούμε να νιώσουμε όμορφα που δεν καταγράψαμε νέα κρούσματα σήμερα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας, Jacinda Ardern σε συνέντευξη Τύπου.

Το χρονικό του lockdown

Η Νέα Ζηλανδία μπήκε σε lockdown επιπέδου 3 από τις 23 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις έκλεισαν, τα αεροπορικά ταξίδια απαγορεύτηκαν και όλες οι εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις έπρεπε να ακυρωθούν.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε lockdown επιπέδου 4 , 48 ώρες αργότερα. Σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, οι άνθρωποι παροτρύνθηκαν να διατηρήσουν επαφή μόνο με αυτούς με τους οποίους έμεναν μαζί στο ίδιο σπίτι. Ακόμα νωρίτερα, στις 19 Μαρτίου, η Νέα Ζηλανδία έκλεισε τα σύνορά της, απαγορεύοντας όλα τα εισερχόμενα ταξίδια στη χώρα, με εξαίρεση τους επαναπατρισμούς.

Η Νέα Ζηλανδία βγήκε από το lockdown στις 27 Απριλίου. Οι κάτοικοι επιτρέπεται τώρα να ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα όταν είναι απαραίτητο, αλλά μπορούν να «μετακινούνται μόνο μία φορά και προς μία κατεύθυνση». Επιτράπηκε να συνεχιστεί ένα μέρος της εκπαίδευσης και το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων. Η χώρα θα παραμείνει κάτω από το «Επίπεδο επιφυλακής 3» καθώς διενεργείται περαιτέρω έλεγχος, μέχρι τις 11 Μαΐου. Μέχρι σήμερα, η Νέα Ζηλανδία είχε 1.487 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και μόλις 20 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σε συνέντευξη τύπου στις 27 Απριλίου, η Jacinda Ardern ανέφερε ότι τα μοντέλα που προέβλεπαν ότι η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να είχε περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις την ημέρα, διαψεύστηκαν. «Δεν θα ξέρουμε ποτέ τι θα συνέβαινε πραγματικά χωρίς τους περιορισμούς μας στο επίπεδο 4, αλλά μπορούμε να κοιτάξουμε στο εξωτερικό και να δούμε ότι αυτό το καταστροφικό σενάριο έχει παίξει σε πολλές άλλες χώρες», είπε. «Μέσω των σωρευτικών ενεργειών μας αποφύγαμε το χειρότερο». Ωστόσο, σε λιγότερα από 5 εκατομμύρια, ο πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας είναι πολύ μικρότερος από μερικά από τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχουν πληθυσμό περίπου 330 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο - οι χώρες με τον επόμενο υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων - όλες έχουν πληθυσμό περισσότερο από δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Νέας Ζηλανδίας.

Η σωστή επικοινωνία

Πριν από την εφαρμογή του "κλειδώματος" , τα μηνύματα έκτακτης ανάγκης στάλθηκαν στους κατοίκους με μια σαφή εξήγηση για το τι θα σήμαινε το lockdown επιπέδου 4. «Αυτό το μήνυμα είναι για όλη τη Νέα Ζηλανδία. Εξαρτάται από εσάς », έλεγε το μήνυμα. «Εκεί που μένεις απόψε είναι εκεί που πρέπει να μείνεις από εδώ και στο εξής… είναι πιθανό τα μέτρα επιπέδου 4 να παραμείνουν σε ισχύ για αρκετές εβδομάδες».

Η επικοινωνία της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη, περιεκτική και βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε πραγματικά πολύ ορθά στη διαχείριση των προσδοκιών των ανθρώπων και αυτό βοήθησε ώστε το lockdown να γίνει εύκολα και να είναι απόλυτα κατανοητό και αποδεκτό από όλους. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ήταν πραγματικά ξεκάθαρη σχετικά με το τι σήμαινε κάθε επίπεδο κλειδώματος και δεν φοβόταν να επαναπροσδιορίσει ή να διευκρινίσει με περισσότερες λεπτομέρειες καθώς εξελισσόταν η κατάσταση.

Ο αντίκτυπος στην οικονομία

Ενώ η Νέα Ζηλανδία έχει διακόψει τη μετάδοση του ιού εντός των συνόρων της, η χώρα δεν έχει απαλλαγεί από τις οικονομικές ζημίες που γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο. Οι τράπεζες ASB και ANZ αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 6% φέτος ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ανέφερε το New Zealand Herald τον Μάρτιο. Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε ένα πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης με το οποίο περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) θα επιστραφούν σε μικρές επιχειρήσεις. Η ίδια η Jacinda Ardern, μαζί με τους υπουργούς της κυβέρνησης και τα ανώτατα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας, έλαβε μείωση μισθού κατά 20% εν μέσω της κρίσης.

Ο ρόλος της Jacinda Ardern στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού ήταν καταλυτικός για την δημοτικότητά της

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, έκανε ρεκόρ στην παγκόσμια κατάταξη για την ορθή καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ η χώρα βρισκόταν στο αυστηρότερο lockdown, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από την UMR και διέρρευσε το New Zealand Herald, δείχνει ότι το Εργατικό Κόμμα του Ardern έχει φτάσει το 55% στην αποδοχή των πολιτών, ενώ το αντιπολιτευόμενο Εθνικό κόμμα έπεσε στο 29% - η χαμηλότερη βαθμολογία του σε περισσότερο από μια δεκαετία. Η δημοτικότητα της Jacinda Ardern ήταν 65%, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Simon Bridges, άγγιξε μόλις το 7%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε η Jacinda Ardern βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό της αποδοχής του κόσμου με 70% στις δημοσκοπήσεις UMR . Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το 78% των Νέων Ζηλανδών πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση - το υψηλότερο από το 1991. Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 21 και 27 Απριλίου, όταν η χώρα βρισκόταν στο πιο δύσκολο επίπεδο locksowvn για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η Jacinda Ardern βγήκε κερδισμένη διεθνώς από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή της ενήργησε γρήγορα για να περιορίσει ο Covid-19, τη στιγμή που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται στη χώρα. Δεν ειναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που την αποκαλούν "θηλυκό Ομπάμα" χαρακτηριζοντάς την την γυναίκα που "κέρδισε" τον κορονοϊό!

Πηγή φωτογραφιών: apimages.com