Joanne Rowling: Από την απόλυτη φτώχεια στην περιουσία του ενός δισεκατομμυρίου

Η επιμονή της για το Χάρι Πότερ της έσωσε τη ζωή.

Joanne Rowling: Από την απόλυτη φτώχεια στην περιουσία του ενός δισεκατομμυρίου

Η Joanne Rowling, γνωστή με τα αρχικά J. K. Rowling είναι διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας, ίσως η διασημότερη γυναίκα συγγραφέας στον κόσμο και βασικά η πλουσιότερη. Έγινε διάσημη για τη συγγραφή της σειράς Χάρι Πότερ, τα βιβλία της οποίας έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν πολυβραβευθεί και έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες, ενώ φυσικά έγιναν και multi επιτυχημένες ταινίες.

Σήμερα, η περιουσία της Rowlingυπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, πράγμα καθόλου άσχημο αν αναλογιστεί κανείς ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της πάλεψε με την ακραία φτώχεια.

Η συγγραφέας γεννήθηκε το 1965 στο Γκλόστεσερ της Αγγλίας και στη ζωή της έκανε διάφορες δουλειές πριν αποφασίσει να τα παρατήσει όλα και να γίνει συγγραφέας. Συνέλαβε την ιδέα του Χάρι Πότερ μέσα σε ένα τραίνο, την εποχή που εργαζόταν ως ερευνήτρια για τη Διεθνή Αμνηστεία. Δεν την έκανε πραγματικότητα παρά εννέα ολόκληρα χρόνια αργότερα, αφού στο ενδιάμεσο πέθανε η μητέρα της, η ίδια παντρεύτηκε, έκανε ένα παιδί, χώρισε και σχεδόν δεν είχε να φάει.

Σήμερα είναι αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι η πρώτη γυναίκα που έγινε δισεκατομμυριούχος γράφοντας βιβλία, λίγα χρόνια πριν ζούσε από το ταμείο ανεργίας και τα κρατικά βοηθήματα. Ίσως το γεγονός ότι δεν ξεχνάει το παρελθόν της να είναι και ένας από τους λόγους που η ίδια συμμετέχει ενεργά σε πολλές φιλανθρωπίες, όπως για μονογονεϊκές οικογένειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και το δικό της φιλανθρωπικό ίδρυμα, το Lumos.

Τα παιδικά χρόνια της ήταν ήρεμα, αλλά η ίδια έχει χαρακτηρίσει την εφηβεία της ως μια μη-ευτυχισμένη περίοδο της ζωής της. Η μητέρα της διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας και η σχέση της με τον πατέρα της ήταν πολύ κακή, όπως άλλωστε εξακολουθεί να είναι και σήμερα.

Όταν τελείωσε το σχολείο η Rowling προσπάθησε να μπει στην Οξφόρδη, αλλά απέτυχε. Κατέληξε στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, όπου σπούδασε Γαλλικά και Λογοτεχνία. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, έπιασε δουλειά στη Διεθνή Αμνηστεία και μετά μετακόμισε με το αγόρι της σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο και άλλαξε δουλειά, πηγαίνοντας να εργαστεί για το Εμπορικό Επιμελητήριο. Ζούσε μια μέτρα ζωή, σε ένα μέτριο περιβάλλον, με έναν μέτριο μισθό, αλλά η ιδέα του Χάρι Πότερ είχε ήδη αρχίσει να παίρνει σχήμα στο μυαλό της. Το μόνο θέμα ήταν το πώς θα την έκανε και πραγματικότητα...

Ο θάνατος, η απώλεια, το παιδί, το διαζύγιο...

Την εποχή που η Rowling ξεκίνησε να γράφει το Χάρι Πότερ, η μητέρα της, η οποία υπέφερε επί μια δεκαετία από σκλήρυνση, πέθανε. Ο θάνατος αυτός την επηρέασε βαθύτατα. Όπως και τα γραπτά της. Κάτι που φαίνεται όταν ο Χάρι περιγράφει τα δικά του αισθήματα για την απώλεια των γονιών του, στο πρώτο της βιβλίο. Λίγο αργότερα διάβασε μια αγγελία στον Guardian, απάντησε και αμέσως αποφάσισε να δεχτεί τη δουλειά που της προσέφεραν στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Ήθελε ένα νέο ξεκίνημα και ένα ήρεμο μέρος, μακριά από τις δυσάρεστες αναμνήσεις, για να μπορέσει να γράψει. Εκεί δίδασκε τα βράδια Αγγλικά σε ένα φροντιστήριο και πάλι ζούσε μια πολύ μετρημένη ζωή. Τα πρωινά έγραφε και άκουγε το Κονσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι. Μετά από 18 μήνες γνώρισε τον Πορτογάλο δημοσιογράφο Χόρχε Αράντες σε ένα μπαρ και διαπίστωσε ότι κι εκείνος, όπως και η ίδια, αγαπούσε πολύ τη Τζέιν Όστεν. Προφανώς ήταν αρκετό.

Οι δύο τους παντρεύτηκαν στις 16 Οκτωβρίου 1992 και στις 27 Ιουλίου 1993 γεννήθηκε η κόρη τους, αφού προηγουμένως η Rowling είχε και μια αποβολή.

Σε τέσσερις μήνες το ζευγάρι χώρισε και υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι η Rowling έπεφτε συχνά θύμα κακοποίησης από το σύζυγό της. Το Δεκέμβριο, η συγγραφέας και το βρέφος κοριτσάκι της μετακόμισαν στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, προκειμένου να είναι κοντά στην αδελφή της Rowling. Μαζί της, στις βαλίτσες της, είχε και τρία κεφάλαια του Χάρι Πότερ.

Ήταν η εποχή που η Rowling αντιμετώπιζε τον εαυτό της σαν μια τεράστια αποτυχία. Επαγγελματικά δεν είχε κάνει τίποτα, ο γάμος της είχε αποτύχει, ήταν άνεργη με ένα μωρό... Λίγο αργότερα διαγνώστηκε με κλινική κατάθλιψη και παραδέχτηκε ότι σκεφτόταν την αυτοκτονία. Η οικονομική της κατάσταση ήταν δραματική και ζούσε από τα επιδόματα του κράτους. Η ίδια έχει πει ότι ήταν “όσο φτωχός μπορείς να είσαι χωρίς να είσαι άστεγος”. Μέσα σε όλα αυτά, ο πρώην άντρας της έφτασε στη Σκοτία αναζητώντας την ίδια και το παιδί τους. Η Rowling αναγκάστηκε να πάρει μια Περιοριστική Εντολή από το δικαστήριο και ο Αράντες επέστρεψε στην Πορτογαλία. Εκείνη συνέχισε να ζει με επιδόματα και συχνά κατέφευγε όλη μέρα σε κάποιο καφέ για να μπορέσει να γράψει. Κι αυτό επειδή το διαμέρισμά της δεν είχε θέρμανση και το μωρό δεν ησύχαζε...

O Xάρι που της έσωσε τη ζωή

Το 1995, μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες, η Rowling τελείωσε το χειρόγραφο του “Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική λίθος” σε μια παλιά χειροκίνητη γραφομηχανή. Ένα τοπικό πρακτορείο συμφώνησε να τη βοηθήσει να βρει εκδότη. Ένα χρόνο αργότερα πήρε προκαταβολή 1.500 λιρών από τον οίκο Bloomsbury του Λονδίνου. Αυτό οφείλεται στην οκτάχρονη κόρη του εκδότη, που διάβασε το πρώτο κεφάλαιο και αμέσως ζήτησε το δεύτερο. Παρ' όλα αυτά, ο ατζέντης της, τη συμβούλευσε να βρει μια κανονική δουλειά, επειδή ήταν απίθανο να βγάλει χρήματα από παιδικά βιβλία... Τον Ιούνιο του 1997, ο οίκος Bloomsbury εξέδωσε το βιβλίο σε 1.000 αντίτυπα που σήμερα κοστίζουν 25.000 λίρες το ένα. Το βιβλίο άρχισε να σαρώνει τα βραβεία και στις αρχές του 1998 τα δικαιώματά του βγήκαν σε δημοπρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, Κέρδισε ο οίκος Scholastic Inc., που πλήρωσε γι αυτά 105.000 δολάρια. Η Rowling έχει πει ότι “κόντεψε να πεθάνει” όταν άκουσε το νέο. Μόλις πήρε τα πρώτα της χρήματα έφυγε από το κρύο διαμέρισμα της Πρόνοιας και μετακόμισε σε ένα άνετο διαμέρισμα στο Εδιμβούργο.

Τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία...